Милиардер нахлува в австрийската политика с призив за отказ от еврото

Ройтерс

Франк Щронах. Снимка: от тв екрана

Австрийският милиардер и производител на резервни части за автомобили Франк Щронах нахлу в политиката с призив за отказ от еврото, с което насрочените за догодина парламентарни избори вероятно ще се превърнат на практика в референдум за ролята на страната в Европа.

Щронах, който като 22-годишен бедняк емигрира в Канада и направи състояние от изградената от него империя за производство на резервни части за автомобили „Магна“, се върна с много шум у дома, настоявайки, че е дошло времето шилингът да бъде върнат като национална парична единица колкото е възможно по-скоро.

Партията на Щронах е толкова нова, че все още няма име, а подкрепата за нея е все още в интервала на едноцифрените числа. Но 79-годишният бизнесмен вече започна да използва недоволството от цената на членството в еврозоната, което се разпространява сред по-богатите членове на ЕС.

При неотдавнашно проучване на Галъп партията на Щронах получи подкрепа от 8 на сто от анкетираните. Този резултат нарежда партията доста по-назад от управляващите социалдемократи, техния коалиционен партньор – консервативната Народна партия и опозиционната евроскептична Партия на свободата.

Но поради слабостта на партиите в дясно от центъра, причинена от корупционни скандали, Щронах успя да привлече политическия дебат към себе си в момент, в който все повече европейци се задават въпроса дали проекта с еврото може да бъде запазен в сегашния му вид. „Паричната единица е икономическото отражение на една нация… Просперитет е възможен единствено ако отделните страни имат свои собствени национални парични единици“, заяви Щронах в интервю за австрийската радиотелевизионна компания О Ер Еф.

Щронах напусна Австрия в началото на 50-те години на миналия век, когато страната тепърва трябваше да се съвземе от Втората световна война и бе все още окупирана от съюзниците. Докато той изграждаше своята бизнес империя в Канада, Австрия се присъедини към групата на силно развитите европейски икономики, които сега трябва да финансират операциите за спасяване на по-слабите в икономическо отношение страни членки на еврозоната.

Признаците за умора от непрекъснатите спасителни операции започва да се проявява все по-силно в по-богатите държави, затова колебанията на последователно проевропейски настроената Австрия по отношение на нейните задължения вероятно ще бъдат тълкувани като опасни симптоми за здравето на общата парична единица.

През септември избирателите ще гласуват на избори, доминирани от кризата в еврозоната и от строгите мерки за икономии. „Очевидно тук не става дума за процес, който се проявява единствено в Австрия, а за процес, който е присъщ на т. нар. по-силни държави с най-висок кредитен рейтинг“, заяви Золт Дарваш, изследовател в брюкселския мозъчен тръст „Брюгел“. „В Германия, Финландия или в Холандия се забелязват идентични или сходни процеси“.

Лидерът на Австрийската партия на свободата АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, чиято партия не е сред най-популярните, но все пак привлече 21 на сто от гласовете на последните избори, призовава еврозоната да бъде намалена до няколко държави със силна икономика като Германия, Холандия и Австрия.

Дори лидерът на Австрийската народна партия и министър на външните работи Михаел Шпинделегер, един от най-отявлените проевропейски настроени политици, подкрепя идеята за промени в договора за еврозоната, с които да се създадат възможности от там да бъдат отлъчвани страните, които не изпълняват финансовите си задължения.

Щронах, който е роден с фамилията Щрозак, но прие ново име за новия си живот в Канада, се цели в едно твърдолинейно ядро от около 30 на сто от австрийците, които според проучванията никога не са искали еврото да бъде въведено. Тези хора са убедени, че страната им, с 8,4 милиона души население, би се справила по-добре сама, вместо да изсипва милиарди в спасителни схеми на „слабаците“ от еврозоната като Гърция и дори Испания.

Същите тези хора отхвърлят аргумента, че почти половината работни места в Австрия зависят от износа, който може да попадне под изключително силен натиск, ако финансовите пазари тласнат нагоре обменния курс на възродения шилинг.

Седемдесет на сто от износа на Австрия отива в страни от Европейския съюз, а съседна Швейцария вече пострада от последствията от силния франк, докато инвеститорите търсят стабилна алтернатива на затрупаната с проблеми еврозона. „Експортният сектор ще бъде ликвидиран“, ако шилингът се върне, заяви Дарваш от „Брюгел“.

Дебатите за шилинга донякъде отклониха вниманието от вълната от корупционни случаи, които доведоха до загуби на Австрийската народна партия на изборите и тласнаха нагоре Австрийската социалдемократическа партия на президента Валтер Файнман и опозиционната Партия на зелените.

След месеци на дебати в парламентарната комисия за разследване на корупцията проблемите на Австрийската народна партия АНП накараха списание „Нюз“ да сложи на първата си страница некролог на АНП. АПС на Щрахе бе разтърсена и от противоречия в нейната южна крепост Каринтия, където сродната и Свободна партия на Каринтия се бори упорито с призивите за предсрочни избори заради обвиненията в корупция.

Мърсотията, която полепна по АНП и АПС засега зачеркна перспективите те да обединят силите си с цел да заменят социалдемократите във власта след изборите, насрочени за септември догодина. Но паметта на австрийските избиратели е къса. Социалдемократите също бяха замесени в скандали преди да спечелят изборите през 2008 г.

Дебатът най-вероятно ще се съсредоточи върху проблеми, които са по-близо до сърцето на Щронах – новият европейски стабилизационен механизъм, използван като спасителен пояс, дълговата криза и дали еврозоната трябва да емитира общи облигации, за да помогне на страни членки като Испания и Италия.

Волфганг Бахмайер, директор на групата за проучване на общественото мнение О Ге ЕМ, предупреди, че на последствията от корупционните скандали не трябва да се отделя сериозно внимание. „Според мен догодина всичко това ще бъде приключило и забравено и че ще има една основна тема: европейския стабилизационен механизъм, дълговата криза и влизането в общ трансферен и дългов съюз, да или не“, заяви той.

Ако това наистина стане, продължи той, АПС има шансовете да се представи по-добре заради евроскептицизма си – на постерите на партията пише „Нашите пари за нашия народ“ – който резонира с настроенията на много австрийци, които – като германските си съседи – са против обединяване на дълговете на страните, обединени от еврото. АНП разполага с необходимия й паник-бутон и е доказала способността си да мобилизира гласоподавателите в своя полза, подчерта Бахмайер.

Онова, което често се пропуска, е, че големите блокове от избиратели като тези на социалдемократите и Австрийската народна партия също са против обединяването на дълговото бреме. Само при Зелените се наблюдава ясно изразено мнозинство по този въпрос, което пролича от критично важната им подкрепа за ратифицирането на европейския стабилизационен механизъм.

За Щронах, който като много от бизнесмените на неговото ниво едно време притежаваше един от водещите футболни отбори, дебатът започва още следващия месец, когато той ще обяви програмата на своята партия и подробно ще разясни нейната платформа – и това ще стане по време на очакваната гореща есен за еврозоната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.