Съмишлениците Румен Петков и Светльо Витков и българският провинциализъм

Светльо Витков и Румен Петков, които показаха единомислие по случая с трите осъдени рускини от „Пуси Райът“. Снимки: от екрана

Удивително колко много вълнения предизвика в България присъдата на три момичета в Русия. Обществото се раздели, а различни политици се почувстваха длъжни да си заявят отношението.

Червеният функционер и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков написа коментар във в. „Преса” за скандала. Неговата позиция не е неочаквана, но интересното в случая е, че удивително съвпада с идеите на пънк-рокаджията кандидат-президент Светльо Витков. Неговото изявление е сходно и с това на Българския национален съюз на Боян Расате, публикувано на сайта им (виж по-долу цитати).

Така скандал в Русия по любопитен начин се превърна в лакмус за политическата ориентация и манталитета на хората у нас.

Но Светльо Витков в последните дни отбеляза нови висоти в оценката на събитията, които изразяват характерни черти за българската изостаналост и изолация от света.

Най-напред за мнозина прозвуча неочаквано, когато преди няколко дни той изригна във Фейсбук, че „Този акт е подигравка към всички християни и към нашия Бог! Аз лично ги осъждам за това! Това, че мразят Путин, не им дава правото да се подиграват с Християнската вяра! Любопитно ми е какво ли щеше да им се случи, ако го направят това в джамия!”

Неочаквано беше, защото от пънк-рок изпълнител се очаква свободомислие и защита на демократичните ценности, а той се показа като религиозен фундаменталист, консерватор и защитник на деспотизма. Два дни по-късно, ядосан, че мнозина от довчерашните му почитатели се разочароваха от него, Светльо се втвърди и написа във Фейсбук още по-хард изявление:

„…Всяка държава има своите закони и морални правила, които не са валидни за другите! Суверенитетът е право на всяка държава, без значение на околните дали им хресва или не! Осъждам поругаването на църквата от руските момичета, защото това е подигравка с религията, заради която днес не нося Фес!” (виж тук)

Страницата „Светльо Витков президент“ има над 18 000 абонати във Фейсбук, но само 1100 от тях харесаха изявлението му против осъдените рускини.

По-интересни са обаче другите му разсъждения:

„Просто си отворете очите и вместо да скачате в морална защита на няколко девойки, за нещо, което по никакъв начин не ви касае пряко, се огледайте къде и как живеете! Нима решихме проблемите в страната си, за да даваме акъл на другите! Боли ме гъза за някакви лигли, които се правят на пънкари, а след година ще са милионерки, докато аз лично не знам как ще оцелея в България!”

Тук вече Светльо удари тавана. Откровението му издава най-примитивните черти на нашенеца – провинциализъм, затвореност, егоизъм, завист, с типичното нашенско озлобление – „аз тука се гърчим, а тия забогатяват”.

Но не е само той, който не знае как ще оцелее в България. И именно затова, за разлика от него, мнозина проявяват солидарност срещу всяка форма на деспотизъм и погазване на демокрацията.

Уви, наистина не може да се очаква от български изпълнители каквато и да е проява на солидарност. Все едно не сме част от света – навсякъде хората се обединяват около разни каузи, наш Светльо го „боли гъза”, както той демонстративно и безпардонно казва (не става дума за едноименната му песен, а, за изявлението му).

В това се коренят най-големите проблеми на българското общество – липса не само на чувство за общност, а липса на емпатия (б. а. –  пояснение за някои фенове на Светльо: емпатия е е способността на човек да съпреживява чувствата и мислите на другите).

В Русия си има закони, независимо дали на нас ни харесва, това по никакъв начин не ни касае, няма да даваме акъл на другите, казва Светльо, изразявайки това, което мислят мнозина.

Тук се съдържа и провинциализъм (което не означава място на раждане, а начин на мислене), изолация, колаборация със силния и подчинение пред силата. Тук се съдържа и изконното байганьовско „Тия ли, бе, знам ги аз”, „Те ще ми кажат на мен”, „Остави ги, бе”, „Да правят квот щат”. Стотици пъти из интернет могат да се срещнат рефрените на Светьло с различен тон – „Мани ги тия курви”.

В ядното отношение на музиканта с претенции за политиката се усеща и комплекс за недооцененост, за изключителност. А в конкретния случай хич, ама хич не може да се каже, че „не ни касае пряко” какво става в Русия, както твърди пънк-рокаджията. Прекалено сме зависими от нея.

Коментарът на Петков във в. „Преса“.

И тази зависимост минава и през хора като Светльо или Румен Петков, който в свой коментар във в. „Преса” по повод на присъдата над трите рускини пише следното: „…Хулиганска проява, вандалска спрямо светия християнски руски православен храм, провокативна към руския патриарх… Точно затова се премина към екстремната, а защо не и екстремистка проява, каквато е опорочаването на православието, оскверняването на храма и постигането на целта – световна известност…”

А в изявление на Български национален съюз (Боян Расате) в сайта им се казва:

„Строгата присъда е следствие от изключителната циничност на акта и от факта, че става въпрос за рецидив. Постъпката на трите шлюхи е съпоставима с това, например Азис да нахлуе в храм-паметника Александър Невски… …В България очевидно не се получават присъди за подобни действия. За разлика от Русия, където съдът издаде съвсем заслужена и справедлива присъда.”

Сайтът на Български национален съюз с позиция по трите осъдени рускини.

Очевидно е някакво единомислие на Румен Петковци, Светльовци и прочее. Който смята, че пишещият тези редове ще развие тук съмнения как тези са прикрити играчи, които тайно си сътрудничат в политиката, ще сгреши. Няма нужда от такава конспирация. Това е манталитет – независимо дали си националист ксенофоб, червена номенклатура или музикант „бунтар”.

Често се цитира една мисъл на британския философ Бертран Ръсел: „Целият проблем със света е, че глупаците и фанатиците са винаги сигурни в себе си, а по-мъдрите хора са пълни със съмнения.” Сигурно някои ще се подразнят от този цитат в случая и биха нарекли автора му „либераст”, на жаргона на който се изразяват.

Но, уви, когато до 40 години не си поумнял, това остава за цял живот.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.