Светът пред криза за вода и храна, трябва да приеме вегетарианството

Традиционните животински видове в Черно море може да загинат заради неконтролирания риболов и водата да се напълни с медузи. Снимка: kapba.de

Недостигът на вода влияе на производството на храни и може да има драстично въздействие върху хранителните навици на нарастващото население на планетата.
През 2050 г., когато се очаква то да достигне 9 млрд. души, водата няма да е достатъчна за производството на необходимите количества храна и човечеството може да бъде принудено да мине почти изцяло на вегетарианска диета, пише в. „Гардиън“.

Сега хората получават 20% от нужните им протеини от месни продукти, но до 2050 г. този процент може да спадне до 5 заради сушите, недостига на вода и на храни.
Изданието се позовава на доклад на учени от Международния институт за водата в Стокхолм.
Документът е публикуван днес, когато започва годишната конференция за водата в шведската столица.
Там ще се съберат 2500 политици, представители на агенции на ООН, на неправителствени групи, както и учени от 120 страни, които ще обсъждат проблемите пред водоснабдяването на планетата.

В доклада шведските специалисти посочват, че преминаването на вегетарианска диета ще доведе до спестяване на вода, защото вегетарианското меню изисква използването на пет до десет пъти по-малко вода от производството на богатата на протеини храна от животински произход.
Недостигът на вода се усеща осезаемо тази година заради сушите в САЩ и в Русия.

Пресъхнало езеро в Турция
Изглед на пресъхналото корито на езеро в Истанбул. Лятото в Турция е едно от най-сухите за десетилетия, а запасите с вода в столицата Анкара се очаква да намаляват. Снимка: Ройтерс

Предупрежденията на учените идват в момент, когато неправителствената организация „Оксфам“ и агенции на ООН предупреждават, че може да има втора глобална криза с храните.
Цените на основни хранителни суровини като царевицата и пшеницата нараснаха с близо 50 на сто на международните пазари от юни насам, което е породено от сушата в САЩ и Русия и от слабите мусонни дъждове в Азия.
Над 18 млн. души вече са изправени пред сериозни проблеми с недостига на храни в района на Сахел в Африка.
Според „Оксфам“ недостигът на храна и покачването на цените на хранителните продукти ще има опустошаващо влияние върху развиващите се страни, които разчитат много на внос на храна, вкл. и в части на Латинска Америка, Северна Африка и Близкия изток.

Суша в Индонезия
Момчета носят пластмасови туби с вода по напукана от слънцето нива в южната част на Индонезия. Заради изключително сухото време местните жители са принудени да вървят 3-4 километра, за да си набавят питейна вода. Снимка: Ройтерс

Недостигът на храни през 2008 г. стана повод за бунтове в 28 държави по света, припомня в. „Гардиън“.

Приемането на вегетарианското е само един от начините за разрешаване на проблемите, породени от недостига на вода и недостига на храни.
Експертите от Швеция препоръчват да се изхвърлят по-малко храни и да се повиши търговията между страните, страдащи от хранителен дефицит, и страните, задушавани от хранителен излишък.
Девет милиона души по света вече гладуват, а 2 млрд. страдат от недохранване, посочват учените.
Те подчертава, че колкото и парадоксално да изглежда, три тенденции бележат нарастване по света – недохранването, изхвърлянето на храна и преяждането.

(БТА)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.