Владимир Путин или животът на един роб на галера

Хората в Русия държат Путин отговорен за проблемите на страната, сочи анкета, чиито данни помества „Комерсант“

Владимир Путин пред короната на великия княз Владимир Мономах. Снимка: АП/БТА

Руският вестник „Комерсант“ представи доклад на опозиционера Борис Немцов от ръководството на партия „РПР-ПАРНАС“ и Леонид Мартинюк от движение „Солидарност“, описващ живота на президента Путин. Документът е озаглавен „Животът на един роб на галера. Дворци, яхти, коли, самолети и други аксесоари“ – алюзия с изявлението на Путин след втория му президентски мандат, че е „блъскал като роб на галера“.

„Губещ популярност, Путин маниакално се вкопчва във властта“ и сред най-сериозните причини е „атмосферата на богатство и разкош, с която вече е свикнал и категорично не му се ще да се откаже от нея“. Според декларацията на президента „официалният му доход е малко над 100 хиляди долара“, но неговият начин на живот е „сравним с живота на монарсите от страните в Персийския залив и на скандалните олигарси“, твърдят авторите.

Според тях Путин има на разположение „20 двореца, вили и резиденции“, подробно обрисувани в доклада, докато примерно лидерите на Германия и на САЩ имат само по две резиденции. Авиационният отряд, обслужващ президента, включва 43 самолета и 15 хеликоптера „на обща стойност близо 1 милиард долара“, а неговата „мини флотилия“ от „четири разкошни кораба“ струва 3 милиарда рубли.

„За гражданите“ Путин пише в своята декларация, че притежава две коли ГАЗ („Волга“), една „Нива“ и ремарке „Скиф“, но се вози предимно с мерцедеси, а колекцията му от часовници – 11 бр., струва 22 милиона рубли – „шест негови годишни заплати“. „Ако става дума за подаръци, те трябва да са декларирани, иначе представляват не друго, а подкуп, даден на висше длъжностно лице“, заявяват Немцов и Мартинюк.

Докладът с тираж 5 хил. екземпляра се разпространява главно чрез Интернет и ще бъде представен официално утре, пише „Комерсант“. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заявява пред вестника, че екипът му още не е запознат с текста, но „информацията за държавните резиденции и транспорта на президента е абсолютно открита и тук няма никаква тайна“. „Всичко това е държавна собственост и Путин като избран президент го използва според закона. Нещо повече, принуден е да използва много от обектите“, изтъква Песков.

Новият доклад на Борис Немцов, публикувал в миналото седем подобни, няма да накърни особено имиджа на Владимир Путин, смята политологът Евгений Минченко. Обикновените хора „не възприемат като нещо твърде криминално това, че президентът живее добре. У нас няма протестантска традиция началството да е скромно“, казва той пред всекидневника.

Понякога обаче, например след природни бедствия като скорошното наводнение в Краснодарския край, сред хората в Русия  избухва недоволство – контрастът с „доходите, демонстрирани от  властта“, води до „емоционални експлозии“, отбелязва аналитикът Михаил Виноградов. Авторите на доклада разчитат според него „да  предизвикат такава експлозия още сега“.

За пръв път от 12 години насам над половината руски граждани хвърлят отговорността за проблемите на Русия върху Владимир Путин. Социолози от центъра „Левада“ съзират повреда в механизма, при който всички заслуги се приписват на първото лице в държавата, а отговорността – на по-дребни чиновници, пише „Комерсант“ в друга публикация.

В досегашните годишни анкети на „Левада“ заслугите за успехите на Русия бяха приписвани главно на Владимир Путин (42 до 62 процента от отговорите) и едва след него – на правителството (12 до 30 на сто), губернаторите (2 до 11 процента), а през последните години – на бившия президент, сега премиер Дмитрий Медведев. Като виновник за проблемите в страната и поскъпването на живота обаче бе определян на първо място кабинетът (30 до 49 на сто), а чак след него Путин, регионалните власти, а напоследък и Медведев.

През август т. г. картината обаче сериозно се промени – 51 на сто от запитаните посочват тъкмо Путин като човека, отговорен „за проблемите в страната“. И едва тогава си спомнят за правителството (31 на сто), Медведев (19 на сто) и местните власти (12 процента).

Според професор Александър Демидов от Висшето училище за икономика в Москва основните причини са две: „концентрацията на властта“ в ръцете на Путин, станала вече очевидна за хората, и засилената критичност към властта. Станаха 12 години, откакто Путин е на власт, и „обществото престана да живее с надежди“, заключава Алексей Гражданкин от центъра „Левада“.

Рекорд от 45 на сто отбелязва делът на гражданите, според които управляващата партия „Единна Русия“, оглавявана доскоро от Путин, е „партия на мошеници и крадци“. През декември 2011 г., когато започнаха протестите срещу измамите на изборите за Държавна дума, това мнение за „Единна Русия“ споделяха 37 процента от участниците в допитване на „Левада“, а 46 на сто не бяха съгласни. Сега несъгласните са едва 42 на сто срещу 45 „категорично съгласни“ или „по-скоро съгласни“ с това определение.

Основната „маса от населението“ обаче смята, че в Русия „винаги се е крадяло“ и ако някой друг смени действащата власт, той също ще краде. Затова тези мнения не се отразяват на електоралните предпочитания. Ако „Единна Русия“ е „партия на мошеници и крадци“, това не означава, че опонентите й са целите в бяло, коментира Алексей Гражданкин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.