Ритуалите на властта

Основополагащият труд на Марк Блок дойде след 90 години

Българската версия на „Кралете чудотворци” на Марк Блок си струва дори само заради предговора. На Жак Льо Гоф е (изд. „Агата-А”, превод Валентина Бояджиева). Книгата е основополагащият труд на бащата на историческата антропология. Идва с 90-годишно закъснение.

Още две думи за автора. Основател е на легендарното френско списание „Анали”, така е известно, иначе името му е по-дълго, то минава за начало на цяло историческо направление. Разстрелян е през 1944 като участник в съпротивата.

Подзаглавието: „Изследване на свръхестествения характер, приписван на кралската власт предимно във Франция и Англия”. Блок се занимава с предимно 2 явления: лечителските докосвания на краля и магическите му пръстени.

Кралят докосва скрофулозни, прекръства ги, те оздравяват. Скрофулозата е известна и като живеница, с това име идентифицирали туберкулозни заболявания. Ефектът бил грозен: възпалени лимфни възли, подутини, гной, ужасни аромати. Заболяването продължавало дълго, на моменти някои от тези ефекти се скривали.

Онова с пръстените практикували английски крале през XIV век. Кралят внася в олтара златни и сребърни монети, после ги „откупува” с обикновени пари, а от благородния метал отливали пръстени, давали ги на болни, те оздравявали.

”Владетелите изцелители” не са били измамници, но те никога не са върнали здравето на когото и да било”, заключава Блок. Ако някой не оздравеел видимо, обяснявали, че не му „достигнала вяра”. „Онова, което създава вярата в чудото, е идеята, че би трябвало да има чудо”. Льо Гоф уточнява края на това чудо: в Англия през 1714, във Франция – през Революцията.

Но чудото на властта не секва. Ритуалът е за това: властникът прави нещо наужким, защото публиката иска да вярва, че е наистина. Той реже лентичка и публиката вярва, че той го е направил – онова, дето се открива. За по-сигурно той натяква: Аз го направих!…

Блок намига: кралят не помагал, но поне не вредял. Защото медицината тогава най-често вредяла. Бедата е, че най-често липсва намигащият.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.