Трябват 5 милиона за спасяването на „Труд“ и „24 часа“

Илюстрация – „Биволъ“

Любомир Павлов е бил поставен пред избор лично от премиера Борисов да продаде „Труд“ и „24 часа“ на Цветан Василев и Делян Пеевски или да бъде арестуван, научи Биволъ от доверени източници. Срещу Павлов и съсобственика на вестниците Огнян Донев има повдигнато обвинение за пране на пари, но засега те са с мярка за неотклонение парична гаранция.

Издателите са притиснати от липсата на 5 млн. лева, необходими за нормалното функциониране на вестниците. Сумата не е огромна, но от страх да не си навлече премиерския гняв никой български инвеститор не желае да се ангажира.

Както съобщи по-рано сайтът afera.bg, Павлов се е съгласил и е подписал предварително споразумение с Цеко Минев, зад което стои КТБ и пресгрупата на Ирен Кръстева и Делян Пеевски.

Заграбването и на 2-та национални вестника е на път да се случи след като миналия месец „Нова българска медийна група“ купи големите регионални вестници „Струма“ и „Марица“. Целта е да се наложи почти 100% монопол в печата – ситуация, каквато не е имало в България от времето на комунизма. Така се подсигуряват и манипулациите на предстоящите догодина избори. Извън пресгрупата, която купува медии с държавни пари депозирани в КТБ, засега остават ежедневникът „Сега“ на Сашо Дончев и седмичникът „Капитал“ на Иво Прокопиев.

Явочник „Бор“ пак в „Труд“?

Планът на проправителствената медийна групировка е Тошо Тошев, разкрит от Комисията по досиетата като сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним „Бор“, да се завърне като главен редактор на „Труд“, а Петьо Блъсков на „24 часа“.

Премиерът вече е провел лични разговори с редактори от изданията за промените в редакционната политика след като те минат в ръцете на Делян Пеевски, научи още „Биволъ“.

Така Борисов остава последователен в медийната си политика, описана от посланик Байърли в секретен дипломатически доклад от 2006 г. със следните думи:

„Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи. Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи.“

Нели Крус идва в София, за да срещне само „големите играчи“

На фона на тези зловещи събития ще протече и посещението в България на еврокомисаря Нели Крус. През юни т.г. тя промени програмата си и присъства на изслушване за медийната свобода в Брюксел, където се ангажира да провери ситуацията със свободата на словото в България.

„Известни неправителствени организации, като „Репортери без граници“, класират България на 80-то място в най-новия индекс за свобода на световния печат – на самия край на всички европейски държави-членки – това трябва да разтревожи всички нас“, каза тогава Крус.

Срещу концентрацията на медийната собственост в ръцете на групировката, финансирана от Цветан Василев и КТБ говори в Брюксел шефът на „Репортери без граници“ Оливие Базил. По-късно той даде интервю за немския вестник „Ди Велт“, в което казва следното: „Зад много български вестници стоят частни корпоративни интереси. Зад тях се крият фирми с неизяснени собственици и интереси. А една част от тях се използват от офшорни фирми за пране на пари. Към това се добавя и напълно изкривеният рекламен пазар в България, където държавни институции рекламират в угодните им издания.“ Според Базил в България истински независими са само шепа блогъри, пише още „Ди Велт“, цитиран от „Дойче Веле“.

На изслушването в Брюксел участва и Любомир Павлов, който направи кратко и беззъбо изявление. Той обаче използва максимално присъствието си там, за да се изкара репресиран за свободата на словото. От изтекли записи във в. „Преса“ обаче стана ясно, че Павлов е знаел за готвеното срещу него обвинение преди срещата в Брюксел.

В края на август американското издание „Ню Йорк Таймс“ също коментира темата за медийната свобода и цитира мейл на Нели Крус, в който тя казва: „Чела съм и за насилие и смъртни заплахи срещу журналисти. Това буди тревога“.

Предварителната програмата на Нели Крус за посещението и в България в края на септември обаче включва единствено срещи с „големите играчи“ – политици, институции и издателски съюзи, но не и с журналисти, подложени на насилие, смъртни заплахи и гонения от проправителствените групировки, научи „Биволъ“ от свои източници в Брюксел.

В програмата на Крус, която се съгласува с българските власти, напълно отсъстват срещи с независими журналисти, блогъри и представители на неправителствения сектор, които според „Репортери без граници“ могат да разкажат независимо и обективно какво е реалното състояние на свободата на словото в България.

От сайта „Биволъ

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.