Мексиканските наркокартели – все по-брутални

Асошиейтед прес

Разрив между водачите на свръхбруталния наркокартел Сетас изглежда е тласнал престъпната групировка в ръцете на безмилостен и страховит гангстер, обвиняван за изблика на кръвопролитие в някога относително спокойните централни щати на Мексико.

Мигел Анхел Тревиньо Моралес е бивш бандит от картела, който очевидно е надделял в битката за лидерство с основателя на Сетас Ериберто Ласкано Ласкано, казват представители на правоохранителните органи.

Служители от правоохранителната система и дори босове на конкурентни картели описват Тревиньо като брутален убиец, който обича да се отървава от враговете си, като ги натъпче във варели, залее с бензин и ги запали – метод, наричан „гисо“, от испанската дума за „яхния“.

Това може да е тревожен обрат за картела Сетас, който вече се беше превърнал в най-бруталната престъпна организация в Западното полукълбо. Наркокартелът е обвиняван за голяма част от десетките хиляди жертви на войната срещу наркотиците в Мексико, макар че другите банди също са извършвали масови убийства.

„Доста се говореше, че той наистина сериозно притиска Ласкано Ласкано и фактически завзема властта в Сетас, защото е силен характер, човек, който е бил на улицата, сражавал се е с войниците“, каза Джери Майлс, експерт по Сетас и специален агент на американската Служба за имиграционен и митнически контрол, който до миналата година е работил в Мексико.

„На Ласкано Ласкано отначало му харесваше да се отпусне и да остави Тревиньо да върши всичко, но не мисля, че е осъзнавал какви последствия може да има това в подземния свят“, каза Майлс. „Когато позволиш на някого да придобие толкова голяма власт и да заеме толкова челно място, хората много скоро започват да демонстрират вярност към него и спират да плащат на Ласкано“.

Възходът му толкова разтревожи един бандитски бос, че той призова банди, наркокартели, граждански организации и дори правителството да се създаде единен фронт за борба срещу Тревиньо Моралес, известен като „Сета-40“, когото той обвини за по-голямата част от насилието в Мексико.

„Да се обединим и да създадем общ фронт срещу Сетас и особено срещу Сета-40, Мигел Анхел Тревиньо Моралес, защото този човек, с необузданата си амбиция предизвика толкова много ужас и хаос в нашата страна“, казма мъж, представил се като Сервандо Гомес, лидер на картела „Рицарите тамплиери“, в публикуван миналата седмица в интернет видеозапис.

Представител на мексиканските правоохранителни органи, който не беше оторизиран да говори за видеозаписа, каза, че той изглежда автентичен.

„Той е основната причина за всичко, което се случва в Мексико, грабежите, отвличанията, изнудванията“, се чува да казва Гомес във видеозаписа. „Каним всички групи… всички, да създадем общ фронт, за да нападнем Сета-40 и да го премахнем“.

Тревиньо Моралес има страховита репутация. „Ако те извикат на среща с него, няма да си тръгнеш жив“, каза представител на американските правоохранителни органи в столицата Мексико, който говори при условие, че не разкриваме самоличността му заради деликатността на въпроса.

За двете години, откакто Сетас се раздели с бившите си съюзници от картела Голфо (Залива) – разрив, за който се твърди, че Тревиньо Моралес е изиграл централна роля – бандата се превърна в един от двата основни мексикански картела и се бори срещу противниците си от картела Синалоа.

Сега вътрешните противоречия в Сетас се добавиха към насилието, произтичащо от конфликта между бандите. В средата на август вътрешните вражди преляха в жестоки битки в по принцип спокойния централен щат Сан Луис Потоси, когато полицията намери ван с натъпкани в него 14 трупа.

Прокурорът на щата Сан Луис Потоси Мигел Анхел Гарсия Коварубиас заяви за местните медии, че петнадесетият човек, явно оцелял от клането, е казал на следователите, че и убийците, и жертвите били от Сетас. „Беше съперничество между хора от една и съща организирана престъпна групировка“, каза той.

Спорът кой да е начело може освен това да е отворил вратите за по-незначителни регионални фигури от картела, които да излязат на предни позиции и да се разбунтуват, казват познавачи и служители.

Според анализатори местен главатар на Сетас в съседния щат Сакатекас Иван Веласкес Кабайеро „Талибана“ изглежда се опитва да оспори лидерството на Тревиньо Моралес. Същите източници казват, че надупчени от куршуми 14 тела във вана били хора на Талибана, оставени като видимо предупреждение от подчинени на Тревиньо Моралес.

Територията на Талибана, щата Сакатекас, очевидно е една от горещите точки в спора между Тревиньо и Ласкано. Именно там в градски парк беше закачен професионално направен транспарант, обвиняващ Ласкано, че издава свои другари от картела и ги предава на полицията.

Тревиньо започва кариерата си като тийнейджър, като момче за всичко в бандата Лос Техос, която контролирала по-голямата част от престъпния живот в родния му град Нуево Ларедо, намиращ се на границата със САЩ, точно срещу град Ларедо, щата Тексас, казват служители.

Около 2005 г. Тревиньо Моралес е повишен в отговорник за района на Нуево Ларедо и му е наредено да отблъсква опитите на картела Синалоа да сложи ръка на каналите за наркотрафик. Той стои зад поредица от убийства, извършени от другата страна на границата, на американска територия.

Няколко от тях са извършени от група млади граждани на САЩ, които застрелват своите жертви по улиците на американския град Ларедо. Американски представители смятат, че убийците са извършили убийства и от мексиканската страна на границата, каза американският служител.

Тревиньо Моралес е в списъка с най-издирваните лица в Мексико. 30 милиона песос (2,28 милиона долара) се предлагат за информация, която би довела до залавянето му.

Раул Бенитес, експерт по сигурността от мексиканския Национален автономен университет, каза, че Сетас още в от началото са били нестабилен картел с огромен потенциал за насилие, който може да ескалира, ако започнат вътрешни борби. „Мисля, че Сетас имат проблеми и нямат централизирано командване“, каза той.

Сетас неизменно разширяваха влиянието си и в последните години стигнаха до Централна Америка, създавайки канал за наркотрафик – колумбийски кокаин се разтоварва в Хондурас, превозва се по суша по брега на Мексиканския залив и се прекарва през границата (със САЩ – бел. прев.) през старите територии, за които Тревиньо Моралес преди е отговарял.

Самюъл Логан, изпълнителен директор на компанията за анализи в сферата на сигурността „Съдърн пълс“ („Южен пулс“), отбелязва, че „Тревиньо и Ласкано са много различни като характер“ и смята, че двамата може да искат да тласнат картела в различни посоки. Залогът в битката им за надмощие може да е доста висок за Мексико; за Ласкано се смята, че е по-уравновесен, човек, който се стреми да оцелее и който може и да е заинтересован да запази картела като стабилна организация“.

„Ласкано може да тласне Сетас в посока, в която няма да е до такава степен трън в очите на новото политическо ръководство“, каза Логан, имайки предвид Енрике Пеня Нието, който на 1 декември ще встъпи в длъжност като президент на Мексико. „За разлика от него Тревиньо е човек, който иска да води битка“.

Говорейки за Игнасио „Начо“ Коронел, член на противниковия картел Синалоа, който през 2010 г. умря при престрелка с войници, Логан отбеляза: „Тревиньо е човек, който ще иска да влезе в открита схватка, също като Начо Коронел, с изваден пистолет“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.