Гърция се нуждае от време и пари

Септември ще е наистина „горещ“. Гръцкото коалиционно правителство, политическата система и най-вече гръцкото общество ще бъдат подложени на изпитание за сетен път по начин жесток и непредвидим.

Тройката международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ държи на нови мерки за икономии – съкращения на пенсии, пълна либерализация на пазара на труда, ускорена приватизация, която все още е на нула, и много други.

За момента поне не личи да има някакъв шанс за отстъпки от страна на кредиторите по пакета от мерки, които се изискват от Атина, за да може да получи следващия транш от 31,5 млрд. от международната финансова помощ за Гърция. Най-важното е, че кредиторите, които са и партньори на Гърция, държат не толкова мерките да бъдат гласувани, а по-скоро да бъдат приложени.

Правителството и по-специално премиерът и финансовият министър вече дадоха ясен сигнал за решимост да реализират тези мерки. Въпросът, който сега занимава всички в Европа и Вашингтон е: дали и кога ще стартира практическата им реализация, както бе казал цинично един високопоставен европейски представител: „говорят верни неща, но дали ще ги направят?“.

Ден след срещата на премиера Андонис Самарас с германския канцлер Ангела Меркел в края на миналата седмица, финансовият министър Волфганг Шойбле поиска да не се дава повече време на Гърция. Време означава и повече пари и много скоро нов спасителен пакет, каза Шойбле. Министърът на икономиката на Германия Филип Рьослер също се изказа против отстъпки за Гърция.

Миналата седмица премиерът Самарас обяви, че на Гърция „като глътка въздух“ й е необходимо допълнително време за приключване на реформите и за намаляване на бюджетния дефицит.

Някои гръцки „светила“ обаче смятат, че са намерили решение, за да може страната им да кара без външно финансиране, като за целта черпят капитали от емитирането на ценни книжа чрез гръцките банки и Европейската централна банка.

Този механизъм наистина може да позволи на страната да оцелее в случай на политически сътресения в гръцкия парламент или ако бъдат прекъснати разговорите с Тройката.

Това обаче създава предпоставки да продължи сегашното много болно състояние, в което Гърция ще бъде в интензивното на системи, захранвани от Европейската централна банка, но в същото време ще загуби всичките си жизнени сили.

Въпросът не е да се спечели политическо време, а да бъде преодоляно това тежко препятствие, да влязат пари в страната за рекапитализация на банките, да бъдат платени държавните дългове на частниците и да отпадне веднъж завинаги тази проклета опасност за излизане на Гърция от еврозоната, която в момента парализира всичко.

На този етап Гърция има нужда от чисти решения. А те са страната да направи всичко възможно, а партньорите й незабавно да откликнат и да кажат, че тази партия шах няма край и че е нужен някакъв план Б или С и т.н.

Очевидно партньорите ни се готвят за всички сценарии. Тревожен е например фактът, че Тройката с охота прие факта, че преговорите с правителството са закъснели. Те трябваше да приключат на 15 август. С помощта на лихвените ценни книжа бе гарантирано, че Гърция няма да фалира и бе спечелено време.

Но ако се видят датите, ще се установи, че крайното решение за бъдещето на Гърция на фона на закъсненията и времето, необходимо за гласуване на мерките за икономии в парламента и реализацията им, ще се вземе в последните дни на октомври или по-вероятно в първите дни на ноември. Заслужава обаче да се припомни, че американските избори са на 2 ноември. Пита се: „случайно ли е това?“

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.