Войната на самоделните бомби

„Бомба, бомба, бомба“, закрещяха бунтовници насред битка по улиците на Алепо. Всички залегнаха и запушиха с пръсти ушите си. Ръждясалият, 30-сантиметров метален цилиндър обаче, който те хвърлиха в сграда, където се укриваха въоръжени войници от сирийската редовна армия, не избухна.

„Батериите бяха изтощени и устройството не работеше“, каза Абу Фурад, бунтовнически командир с авиаторски слънчеви очила, все още облечен в сирийската военна униформа, която му е била зачислена преди да се присъедини към каузата на бунтовниците преди три месеца.

Сирийските бунтовници, които отчаяно се нуждаят от оръжие и муниции, изградиха работилници за доста видове самоделни бомби и гранати, които могат да се използват срещу много по-добре въоръжените правителствени сили. Абу Фурад имаше още едно самоделно експлозивно устройство в джоба на дрехата си – черна метална туба с малка керамична чаша за кафе, прикрепена към единия край с жица. Чашата действа като спусък, подобно на щифта на ръчна граната.

Той изтръгна чашата за кафе, протегна се иззад ъгъла и хвърли бомбата към сградата, където се намираха войниците. Няколко секунди по-късно силна експлозия разтърси района. Във ферма близо до Алепо бунтовници разрязват и спояват метални части, за да направят бомби. На пода на хамбар, където някога са били държани трактори и фермерски машини, десетки метални цилиндри чакат да бъдат натъпкани с експлозиви.

„Когато сирийската армия започне да атакува града, ние обикаляме в търсене на неексплодирали ракети. Пробиваме главата на ракетата и махаме експлозива“, каза бомбаджията Абу Гаган, вдигайки изкривена ракета, която намерил в полето. Той каза, че е научил занаята си от интернет.

„Почти нямаме добър експлозив, затова добавяме смес от тор“, каза той, крачейки из фабриката си през нощта, за да не привлича вниманието на околните фермери.

Като бомбаджия Абу Гаган е тих и внимателен. Той знае, че армията ще плати добре, за да получи координатите на бомбената му фабрика и да изпрати изтребителите си. Самоделните бомби могат да бъдат взривявани от разстояние чрез мобилни телефони. Абу Гаган има и самоделни ракети, които по думите му могат да бъдат изстрелвани на 5 км.

Дългите метър ракети имат голяма глава, пълна с експлозив, детонатор в края и криле, благодарение на които лети в права линия. „Тези са добри. Изстрелваме ги срещу казармите на армията“, каза той.

Бунтовниците често се оплакват от липсата на съвременни оръжия. Те твърдят, че западните страни, които призовават да бъде свален от власт президентът Башар Асад, трябва да направят повече, за да може това се осъществи, като има дават оръжия. Западните страни казват, че снабдяват бунтовниците само с несмъртоносно оборудване като радиостанции. Арабски страни от залива, например Саудитска Арабия и Катар, говориха за необходимостта да се въоръжат бунтовниците и се смята, че са им изпратили оръжия и муниции.

Каквито и оръжия обаче да са внасяни в Сирия, те едва ли идват достатъчно бързо, за да са равностоен противник на огромния арсенал на правителството.

В началото на войната сирийската армия имаше почти 5000 танка, още толкова бронетранспортьори, 3500 артилерийски оръдия, 240 самолети за наземни удари, 85 изтребители и над 140 хеликоптери, според базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания. Мнозина бунтовници казват, че са се включили в борбата с ловджийски пушки и едва по-късно са плячкосали автомати от войници, убити в сражения. Самоделните им бомби показват изобретателност, но не е ясно колко са ефективни по улиците на Алепо.

Малко след като Абу Фурад хвърли гранатата си в къщата, бунтовниците попаднаха под обстрел. Три снаряда паднаха в сградата от другата страна на улицата, на по-малко от 10 метра. Чу се как танк се придвижва по съседната улица. Танкът изстреля снаряд, който проряза сградата, използвана за прикритие от бунтовниците. Дим изпълни въздуха и парчета бетон се посипаха по земята.

След като димът се разсея, бунтовниците се огледаха дали другарите им са ранени. След това един от тях забеляза нещо – танков снаряд. Решен, той се втурна на улицата, за да вземе неизбухналия снаряд, който да бъде разглобен и превърнат в бомба.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.