Песимизъм за бъдещето на кабинета Медведев

Многосерийната руска комедия - колаж от Фейсбук
Колаж за Путин и Медведев, качен на Фейсбук страницата на „Новая газета“. Надписът гласи „Многосерийна руска комедия – Владимир (Путин) и Дмитрий (Медведев) си сменят професиите.

Руски икономисти и политолози очертават безрадостни перспективи пред новото правителство след първите 100 дни на Дмитрий Медведев като премиер. Експерти на „РБК дейли“ открояват в работата на кабинета „противопоставянето с екипа на президента Владимир Путин“, консервативната бюджетна политика, наследена от предшестващите министри, и влизането на Русия в Световната търговска организация (СТО).

Кабинетът на Медведев поднесе голямо разочарование, твърди икономистът Владимир Тихомиров, който вижда в дейността му само два положителни момента. Единият е консервативното планиране на бюджета, подготвено от финансовия министър Алексей Кудрин, уволнен от Медведев – тогава президент. Вторият – влизането в СТО, едва ли е заслуга на правителството, защото преговорите продължиха 18 години и документите бяха подписани от Путин като премиер, напомня експертът.

Колегата му Алексей Девятов отбелязва засилената подкрепа за руската икономика от централната банка, опита на кабинета да намали бюджетните разходи и дейността на Агенцията за стратегически инициативи за „дебюрократизация на руската система“. „По всички други въпроси напредъкът е много вял или напълно липсва“, констатира обаче той.

„Отчасти е рано“ за критики срещу кабинета, тъй като срокът за изпълнение на задачите, поставени от президента, изтича наесен. Кабинетът ще трябва да прояви политическа воля за непопулярни мерки при пенсионната реформа, изтъква Девятов. Той подчертава и явното разминаване в гледищата между правителството и Кремъл за приватизацията.

Като президент Медведев активно прокарваше идеята за по-разширена приватизация, която да повиши ефективността на икономиката и чрез бъдещите данъци да подкрепи бюджета. Кремъл се придържа към противоположния принцип: няма да продаваме евтино, ще изчакваме, констатира експертът.

„Елитът според мен още никога не е давал толкова лоши отзиви за правителството“ и мнозина от тези среди отказват постове в управленските структури, посочва пред „РБК дейли“ анализаторът Алексей Макаркин.

Новият кабинет засега не дава ясен отговор как ще се реформира пенсионната система, не успя да доразработи бюджета, да приеме антикризисен план за действия, нито да формира прогноза за социално-икономическото развитие на Русия до 2030 г., коментират политолози, цитирани в „Новие известия“.

„За 100 дни не чухме нищо за стратегическите и практическите подходи към редица ключови теми“ за Русия, заявява Андрей Мелвил от Висшето училище за икономика в Москва, добавяйки „проблема за определяне на външнополитическата идентичност“ на Русия и „проблема с военната реформа“.

Павел Салин от Центъра за политическа конюнктура изброява „негативни фактори“ – очаква се недостиг на храни, ново поскъпване на комуналните услуги и проблеми в предприятия от провинцията, където някои вече стачкуват. „Всичко това ще се натрупа и правителството ще трябва да понесе отговорност, най-вероятно още тази година“, прогнозира той.

„След 100 дни окончателно се разбра, че Дмитрий Медведев е технически премиер, че правителството е техническо, а центърът за вземане на решения се е преместил в президентската администрация“, твърди Салин. Той очаква сериозни промени в правителството, вероятно наесен. „Самият Медведев ще запази поста си, но ще махнат всички негови креатури и Медведев ще стане стопроцентов технически премиер или ще напусне голямата политика“, заявява експертът пред „Новие известия“.

В същото време все повече хора в Русия заявяват, че „сталинските репресии трябва да бъдат обсъждани и осъждани, а четвърт от населението смята за такива и днешната борба срещу несъгласните“ с действията на властта, пише вестник „Ведомости“.

Гоненията срещу участници в протести и опозиционни лидери, засилването на законодателството – това може да се разглежда като начало на политически репресии, смятат 27 на сто от участниците в анкета на социологическия център „Левада“, поръчана от вестника. 56 процента са на противното мнение.

Сред тези, които говорят за репресии, 42 на сто очакват те да продължат през целия нов президентски мандат на Владимир Путин, според 17 процента ще траят поне година, а още 17 процента споменават за няколко години.

Тези атаки целят да се дезорганизира и отслаби опозицията в Русия, смятат 44 на сто. Опозицията просто се вкарва в законовите рамки, убедени са една четвърт от анкетираните. Още толкова са на мнение, че никой не преследва специални цели – просто след краткотрайна либерализация властта се връща към методите на управление от първото десетилетие на века.

Онези 56 на сто, които не виждат репресии в Русия, са путинското мнозинство, – то не иска да знае за днешните действия на властта спрямо опозицията и обръща гръб на информацията, че репресиите може да засегнат всички, отбелязва директорът на „Левада“ Лев Гудков. Хората като цяло не подкрепят според него гоненията срещу опозицията, но откликват на информацията, подавана от официалните телевизии.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.