Защо египетският президент тревожи САЩ

Правда.ру

Президентът на Египет Мохамед Морси заяви, че ще участва в лидерската среща на Движението на необвързаните държави, насрочена за 30 август в Техеран. Това ще е първата визита на египетски ръководител в Иран след повече от 30 години, както и безспорна стъпка към сближаване на позициите на двете държави. Преди това Морси ще посети Китай, където ще разговаря с председателя на КНР Ху Цзинтао.

Тези събития са предвестник на геополитически промени в Близкия изток, и то не в полза на САЩ. Става ясно, че президентът Морси – представител на „Мюсюлманските братя“, се ориентира към самостоятелни действия не само във вътрешната, но и във външната политика. Още от самото начало той демонстрира, че няма намерение да любезничи с Израел – след граничен инцидент предислоцира тежка военна техника на Синайския полуостров. После предложи Иран да бъде включен като един от посредниците в уреждането на сирийския конфликт. И ето че прие предложението на Махмуд Ахмадинеджад да участва във форума на организацията, създадена през 1961 г. като алтернатива на НАТО и Варшавския договор. Срещата, обединила 120 държави, цели главно да покаже, че инициативата на САЩ, насочена към политическа изолация на Иран, е претърпяла провал.

Какво пък, в регионален мащаб целта е постигната. Отношенията между Кайро и Техеран бяха скъсани през 1980 г., месеци след победата на иранската ислямска революция и във връзка с подписването на мирен договор между Египет и Израел. След падането на режима на Хосни Мубарак Ахмадинеджад помоли египетското временно военно правителство за разрешение ирански военни кораби да минават през Суецкия канал. Египтяните козируваха. Освен това спряха да доставят на Израел газ по намалени цени.

С идването на Морси се очертаха и геополитически промени. „Египет е една от основните сили в региона, има специален статут сред арабските и ислямските страни (…) и ние желаем приятелство и братство с него“, каза външният министър на Иран Али Акбар Салехи, цитиран от вестник „Ал Ахрам“.

Вашингтон обаче няма тъй лесно да изпусне Египет от ръцете си. САЩ харчат всяка година над един милиард долара, за да предоставят на Египет военна помощ, а Рияд обеща да подпомогне египетската икономика с над 2,5 милиарда долара. Тези финансови лостове ще бъдат натиснати, за да накарат Морси да се осъзнае, но той изглежда вече е взел мерки, за да се подсигури. И смята да търси нови инвестиции в Китай, където пристига днес по покана на президента Ху Цзинтао.

С китайските пари Египет ще може „да се откаже от заеми и помощи“, заяви официален представител на страната. Китай пък се стреми да си върне милиардите, изгубени в Либия, и да затвърди приоритетните си права за преминаване през Суецкия канал, традиционно принадлежали на САЩ. Тази привилегия особено се цени от Небесната империя, за която е необходимо да брани инвестициите си в Средиземно и Черно море. На фона на повишеното напрежение около иранската ядрена програма всички тези тристранни стъпки изглеждат съгласувани предварително.

Американците виждат и друга заплаха – в Египет китайците ще получат достъп до челни технологии на САЩ. През август 2009 г. сайтът Уикилийкс публикува мнението на американски дипломат, че в Египет „има повече възможности за нарушения на Раздел 3 (от Закона за контрол върху износа на оръжия, бел. на изданието), отколкото в коя да е друга държава“. Дипломатът бе особено разтревожен от тогавашното посещение на китайски военни в база на египетските военновъздушни сили, където се базираха американски изтребители Ф-16.

Тъй че щом „Мюсюлманските братя“ са поели кормилото в Египет, това означава не само явна враждебност към Израел и съюз с Иран, но и привличане на китайски инвестиции, което ще застраши още повече американските позиции в Близкия изток. Хвалебствените оди, каквито американски и ирански медии пееха в унисон, прославяйки „арабската пролет“ и „Мюсюлманските братя“, навяваха неволната мисъл, че някой от тях е глупав – сега знаем кой.

Логично идва аналогията с Осама бин Ладен – създаден покрай „студената война“ със Съветския съюз, той после бомбардира Америка. САЩ със сигурност са разчитали, че сунитът Морси няма да се разбере с шиита Ахмадинеджад, но сметката им пак излезе крива. Идеята за помирение на всички течения в исляма е идея на основателя на Мюсюлманските братя Хасан ал Бана.

Той впрочем е твърдял, че виновник за упадъка на ислямския свят е Западът. Мнение, което споделя и шиитският лидер – аятолах Али Хаменей, превел на персийски трудовете на Саид Кутб, главния идеолог на „Мюсюлманските братя“. Взаимни симпатии виждаме и на практическо равнище. „Братята“ се възхищават на иранските бойци от групировката „Федаини на исляма“, а след втората ливанска война от 2006 г. предишното ръководство на „братството“ в лицето на Мохамед Махди Акеф започна открито да подкрепя Иран.

Доколкото „Мюсюлманските братя“ напират към властта и в Сирия, човек се усъмнява може ли ръководството на САЩ адекватно да прецени заплахата. САЩ изневериха на Израел, щом президентът Барак Обама склони да върне Палестина в границите от 1967 г., залагайки на сунитските държави от региона – Саудитска Арабия и Катар. Но и той като своите предшественици не взе под внимание, че „Изтокът е тънка работа“. БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.