Войната на патентите се разгаря

в. Монд

Някои купуват цели компании единствено заради портфейла им от патенти, какъвто е случаят с придобиването на Motorola от Google.

Войната на патентите бушува в Силициевата долина. Броят на делата между производители, които притежават една или друга иновация, непрекъснато нараства. Всички производители в момента са или пък са били в един или друг момент замесени в някакъв спор. Някои дори придобиват цели предприятия единствено заради портфейлите им от патенти, както Google направи с Motorola.

Шумната победа на Apple срещу Samsung в съда в Сан Хосе, Калифорния, поставя много въпроси отвъд Атлантика. И най-вече за ролята на Американската служба по патентите и търговските марки (United States Patents and Trademark Office), чиято задача е да регистрира патентите. Според някои тя се е разгърнала на прекалено широк фронт.

Истината е, че институцията приема да регистрира патенти, които засягат всякакъв вид иновации, някои от които са важни, а други – не. В тази последна категория откриваме патентите, които в буквалния смисъл на думата не представляват технологична новост, а по-скоро идея или начин да се задейства един смартфон.

Именно такъв е случаят с три от шестте патента, които се предполага, че Samsung е откраднал. Сред тях е пинч (pinch) или методът да се увеличава образът на екрана, приплъзвайки и раздалечавайки палеца от показалеца, или пък баунс (bounce), който позволява екранът „да подскочи“, за да сигнализира, че потребителят е в края на една страница. Да не забравяме и „правоъгълната форма със заоблените ъгли“. Резултатът от всичко това е, че един смартфон може, според в. „Интернешънъл Хералд трибюн“, да бъде покрит от над 250 000 патента.

„Да не пропускаме и факта, че почти всички производители, без Apple, държат така наречените основни патенти, коментира г-жа Сирил Амар, адвокат, специализиран по правото на интелектуална собственост. Между другото, някои компании преживяват единствено от лицензи“.

Съдебни заседатели

В действителност компаниите, които като Samsung, са участвали в разработването на норми като 3G, притежават така наречените основни патенти, които пък другите използват в замяна на плащане на право за лиценз. Тази война на патентите отвъд Атлантика, между другото, все по-често се води пред обикновени съдебни заседатели, а според някои наблюдатели това поражда въпроси. Защото съдебните заседатели не винаги имат необходимите технически познания, за да вземат адекватни решения при такива дела. „Проблемът, подчертава г-жа Амар, е, че ако една от двете страни в спора, в случая Apple, го поиска (определен съдебен процес – бел. ред.), то другата не може да се противопостави.“

В делото Apple-Samsung съдебните заседатели бяха девет души, сред които един пенсиониран инженер, собственик на магазин за велосипеди, домакиня и бивш моряк. „Тъй като съдебните заседатели не разбират непременно всичко, адвокатите използват по-скоро свидетелски показания, отколкото схеми или промишлен дизайн“, обяснява г-жа Амар“. Адвокатите на Apple сложиха един до друг iPhone и Galaxy S, питайки съдебните заседатели дали могат да ги различат отдалече. Освен това те представиха редица вътрешни имейли на Samsung, сочещи, че корейският производител вероятно умишлено е решил да копира „най-добре продавания продукт“ на конкурента си.

„Обикновено съдебните заседатели правят всичко, за да извият ръката на двете страни по делото и ги задължат да постигнат споразумение, тъй като последиците могат да се окажат катастрофални“, допълва г-жа Амар. Решение, каквото не можа да бъде намерено в съдебния спор Apple-Samsung. Заела крайна позиция, фирмата, чиято емблема е ябълка, реши да превърне делото в пример с риск да изгуби при обжалването.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.