Как съдът ликвидира парк „Странджа“ и го хвърли на строителната мафия

Червеният кмет на Царево заслужи титлата борец №1 срещу природата в България

Брегът на природен парк „Странджа“, точно срещу хотелския комплекс, заради чийто строеж Върховният съд отмени заповедта за границите на резервата. Снимка: авторката

В петък стана ясно, че тричленен състав на Върховния административен съд, по жалба на община Царево и инвеститори, прогласи заповедта за обявяване на Природен парк Странджа от 1995 г. за нищожна (виж мотивите тук). Една от съдийките е подписала решението с особено мнение и не е съгласна с мотивите.

Това означава, че според съда няма основания да съществува такъв парк. Следователно, дърветата могат да бъдат изсечени, животните изтребени, а екосистемите заличени. Парк „Странджа“ е заплашен да се превърне в строителна площадка и мемориал на човешката алчност и безотговорност, ако и петчленен състав на ВАС потвърди това решение.

Кметът на Царево Петко Арнаудов (БСП), на фона на знамето на Европейския съюз. ЕС недоумява защо се бави Натура 2000, от която бяха извадени временно (?) земите на „Странджа“. Снимка: Булфото

Посегателствата върху парк „Странджа“ започнаха по време на управлението на сегашния кмет на община Царево Петко Арнаудов. Пред местните избиратели той обещал да привлече инвестиции в региона, да спомогне за подобряването на икономическото състояние на жителите в общината и да развие туризма, както е направено в другите курорти. В останалата част по Черноморието инвеститорите строели хотели, идвали чужденци, местните се замогвали, а пък видите ли в Царево, хората мизерствали заради едните гори и природни паркове. Жителите имали нужда от пари тук и сега, а не от дървета, смокове и храсталаци, нареждал кметът пред избирателите.

В момента Петко Арнаудов усилено изпълнява предизборните си обещания. С негово разрешение, но без съгласието на министерството на околната среда и водите, в нарушение на законите, и след като фалшифицира подписа на един зам. министър, фирма “Краш 2000″ изсече част от гората в Парк „Странджа“ и на нейно място вдигна грозните си незаконни строежи. Виж снимките:

Незаконният строеж в природен парк "Странджа" край с. Варвара, който е временно спрян. Кметът на Царево и инвеститорът - фирма "Краш 2000" оспорват пред Върховния съд границите на парк Странджа, като се опитват да извадят част от терените от защитените територии. Снимки: авторката

Незаконният строеж в природен парк "Странджа" край с. Варвара, който е временно спрян. Кметът на Царево и инвеститорът - фирма "Краш 2000" оспорват пред Върховния съд границите на парк Странджа, като се опитват да извадят част от терените от защитените територии. Снимки: авторката
Строежът е спрян, но предупредителни табели забраняват достъпа до обекта. Незаконният строеж в природен парк "Странджа" край с. Варвара, който е временно спрян. Кметът на Царево и инвеститорът - фирма "Краш 2000" оспорват пред Върховния съд границите на парк "Странджа", като се опитват да извадят част от терените от защитените територии. 
Гледката към морето край строежа. Един от корпусите на незаконния строеж на фирма "Краш 2000" в парк "Странджа". Снимка: Светослава Банчева
Един от корпусите на незаконния строеж. 
Гледка от строежа към морето. Пейзаж от природен парк "Странджа" край морето. Кметът на Царево иска голяма част от природния парк да бъде извадена от защитените територии, за да може да се строи. Пейзаж от природен парк "Странджа" край морето. Кметът на Царево иска голяма част от природния парк да бъде извадена от защитените територии, за да може да се строи.

След протести на еколози, строежът бе временно замразен. Като контра-мярка, кметът на Царево и фирма „Краш 2000“ решиха да оспорят пред Върховния административен съд границите на целия парк „Странджа“.
Тричленният състав на ВАС се произнесе в тяхна полза (виж тук коментар в e-vestnik, който предвиди решението на съда).

Инж. Тома Белев, председател на УС на Асоциацията на парковете в България коментира, че решението на съда доказва всички изводи на Европейската комисия за несъстоятелността на съдебната система в България.

„Отново виждаме позоваване на несъществуващи нормативни актове, неотчитане на доказателства, позоваване на неизпълнение на задължения на виновната страна, но взимане на решения в нейна полза“, казва Балев.
В този състав и с този председател – Андрей Икономов, Върховният административен съд вече унищожи една защитена местност – „Камчийски пясъци“.

Според 17 природозащитни организации от коалиция „За да остане природа в България“, подобни решения показват, че вероятно вече действа отработена система за унищожаване на защитени територии с участието на Върховния административен съд (ВАС). Действията на ВАС свидетелстват за отказа от правосъдие в България, демонстриран чрез най-високо ниво в съдебната система, коментират еколозите.

Природозащитниците определят мотивите за решението на съда като смешни и спорни. ВАС твърди, че в парк „Странджа“ нямало ясно описание за границите на имотите на граждани. „Това не е задължително и го няма нито в Закона за защита на природата, нито в правилника за неговото приложение“, коментира инж. Тома Белев. Според него в парк „Странджа“, който е разположен на територия от 116 000 хектара, има над 400 000 имота, така че е смешно и нереално да бъде поставено подобно изискване.

Като участник в процедурата по обявяване на парк „Странджа“ за защитена територия, инж. Белев твърди, че границата е максимално ясна към датата на обявяване на парка. „Естествено, че в момента има по-точни методи за определяне на граници. Но какво означава това? Че през 1934 година, когато са обявявани първите резервати, които и в момента са със същите граници, трябва да ги задължим да имат джи пи ес координати ли?“, възмущава се Белев.

Друг аргумент на ВАС е, че общинската служба по земеделие и гори при приемането на картата на парка, не била посочила границите на имотите. И общинската служба, и ръководните кадри тогава, са били длъжни да ги опишат, защото те са хората, които са разполагали с въпросните данни. Кметът на общината Царево, по време на издаване на заповедта за парк „Странджа“ е бил заместник-директор на Държавното лесничейство в Царево. Негово задължение като зам. директор е било да отложи границите на терена, а като кмет да отложи границите за земеделските земи. Същият човек сега използва собственото си неизпълнение на задълженията като мотив да бъде отменена заповедта за създаването на природния парк, но по-скандалното е, че това се приема от ВАС, казват еколозите.

Асоциацията на парковете ще обжалва решението пред петчленен състав на ВАС и ще използва всички законни начини, чрез които може да се стигне до кардинално решение на проблема с отмяната на граници на природни паркове и резервати в съда, уточни Белев. Наред с това, всички организации от Коалиция „За да остане природа в България“ ще настояват, както за промяна на закона за защитените територии и на административно-процесуалния кодекс, така и за персонални решения относно качеството на съдии, които са членове на висшия съдебен състав и не познават българските закони.

„Обидно е за България шеф на отделение във Върховния административен съд да не познава законите на България“, коментира Белев. Според него решението на съда се дължи на индивидуална некомпетентност, на лична заинтересованост или на неумение да се прочетат законите поради алитерация.

Виж тук фотогалерии и текстове за строителството по крайбрежието:

По Южното Черноморие строят комплекси със скорост 600 куб. м бетон дневно

Инвеститори и местни се готвят да лапнат 7 млрд. лв. от брега в „Странджа“

Коментар – защо не арестуват фалшификаторите, построили комплекс край морето?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.