Какво пропуска Мит Ромни?

Асошиейтед прес

Обама срещу Ромни. Колаж: от тв екрана

За човек, който се надява да спечели президентския пост с послания за нови работни места и подобряване на икономиката, Мит Ромни прекара невероятно много време, занимавайки се с други въпроси – от абортите и федералната програма Медикеър до лошото време.

Много от факторите за това отклоняване на вниманието бяха извън контрола на Ромни, включително грубият гаф на един републикански конгресмен за изнасилванията, както и ураганът, който де факто „измете“ една четвърт от делегатите на партийния конгрес за номиниране на кандидат-президент. За другото вече си е виновен самият Ромни.

Каквато и да е причината, стратезите на републиканците се опасяват, че е изгубено ценно време и се стремят да използват оставащите дни от конгреса, за да възстановят контрола върху посланията на Ромни – и да принудят президента Барак Обама да мине в отбрана, както според тях заслужава.

Във вторник голяма част от изказванията в най-гледаното време, особено речта на съпругата на Ромни Ан, бяха посветени на опита да се придаде по-човешки облик на кандидата. Други оратори насочваха вниманието към безработицата, възлизаща на 8,3 процента и смятана за най-уязвимото място на Обама. Безработицата е основна тема, която през последните месеци често пъти оставаше на заден план.

„Гарантирам ви, че Барак Обама е най-щастлив, че ние говорим за това“, каза тази седмица за телевизия Ем Ес Ен Би Си бившият губернатор на Мисисипи Хейли Барбър, имайки предвид дискусията около думите на републиканеца Тод Ейкин, че жертвите на „изнасилване по смисъла на закона“ можели по някакъв начин да избегнат евентуално забременяване. „И тъй като говорим за това, не говорим за безработицата, не говорим за ужасяващото състояние на икономиката“, каза Барбър.

Барбър и други признават, че републиканците не могат да победят Обама, атакувайки го само на икономически теми. Те трябва да подемат по-широки теми като Медикеър и Ромни да използва последните 70 дни от кампанията, за да общува по-отблизо и по-сърдечно с избирателите.

Но висши съветници и от двата предизборни щаба са съгласни, че главният въпрос е как Обама подпомага развитието на икономиката. Затова републиканците се намръщиха на казаното от Ейкин на 19 август, който е кандидат за Сената от Мисури, и на други събития, които отклониха Ромни от основните въпроси на кампанията.

На 26 юли Ромни започна зле дългоочакваното си пътуване в чужбина – ядоса британците с това, че постави под въпрос подготовката им за Лондонската олимпиада. Това бе само началото на едно пътуване, пълно с фалстартове. Месец по-късно почти за цял ден изгуби основната нишка, като явно непредвидено напомни за отхвърленото схващане, че Обама не бил роден в САЩ.

„Никой никога не е искал да види моето свидетелство за раждане“, заяви Ромни пред избиратели в Мичиган. След това каза, че това било невинна шега, но шумът, който се вдигна заради нея, доведе до политически заглавия на първа страница – само дни преди конгреса на неговата партия.

Такива гафове може и да изглеждат незначителни. Но политическите стратези никак не обичат и ден да мине, без да е направено нещо, което оформя послание. „До изборите остават само два месеца, всеки ден, който не е фокусиран върху икономиката и заетостта, е нетна загуба за Ромни“, каза консултантът на Републиканската партия Джон Улиът.

На 11 август Ромни пое премерен риск, уверявайки, че Медикеър – въпрос, по който републиканците по принцип са предпазливи – ще доминира дебатите дни наред, може би – дори седмици. Ромни избра за свой вицепрезидент републиканеца от Уисконсин Пол Райън, автора на плана за големи бюджетни съкращения на републиканците в Камарата на представителите.

Стратезите на кампанията не са единодушни дали републиканските кандидати са спечелили политически от това, че се фокусират върху начините за намаляване през следващите години на парите за Медикеър. Няма спор обаче, че сравнително по-малко внимание бе отделено на тазгодишните икономически данни и на безработицата.

Няма и съмнение, че двете големи събития, които бяха извън контрола на Ромни – изказванията на Ейкин за изнасилванията, забременяването и абортите и настъпването на урагана Айзък към Ню Орлийнс – лиши екипа на Ромни от възможността няколко пъти да критикува постигнатото от Обама в областта на заетостта.

Отказвайки да се вслуша в призивите на Ромни и на други партийни лидери да се откаже от надпреварата за Сената, Ейкин допринесе за това поразяващите му изказвания да засенчат за дни наред други въпроси.

Шумът около Ейкин тъкмо започна да утихва и Айзък пое бурния си път през Мексиканския залив. Насрочените за понеделник в Тампа заседания на републиканците, на които се очакваше да бъде атакуван Обама, се наложи да бъдат отменени. В Републиканската партия започнаха да обмислят варианти как да сгъстят програмата за оставащите дни, ако бурята вземе евентуално жертви.

Някои привърженици на Ромни не са толкова разтревожени. Казват, че от месеци вече е било ясно, че наблягането само на безработицата не може да даде преднина на Ромни и да изведе Обама в социологическите анкети. Според тях е разумно, че Ромни и Райън се обърнали внимание на Медикеър, и пътуването на Ромни в чужбина е било важно, дори да не е минало перфектно.

До деня на изборите остават десет седмици. И резултатите ще зависят от Медикеър, външната политика и други отвлечени въпроси като „визия“ и „харесване“.

Но много републиканци казват, че все пак буксуващата икономика засега остава най-важната тема и смятат, че Ромни не може да си позволи да продължи да се разсейва като от средата на лятото досега. „За кампанията на Ромни всяка секунда, която не е използвана за говорене за икономиката, е изпусната възможност, казват те.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.