Путин – най-неприятният проблем на германския президент Гаук

Йоаким Гаук и Владимир Путин. Колаж: иносми

Федералният президент пътешества много – само Москва засега заобикаля отдалеч. Бившият борец за свобода Гаук отлага държавната визита при бившия агент на КГБ Путину. За да не се раздразнят съвсем руснаците, ще трябва да се приложи дипломатически трик.

Гражданинът Йоаким Гаук почти не крие какво му е мнението за Владимир Путин. По време на представянето си пред фракцията на зелените в Бундестага три седмици преди изборите за държавен глава бивш правозащитник от ГДР му зададе въпроса как ще се държи с чуждите президенти от типа на Путин. Отговорът на Гаук бе следният: „Това е най-неприятният въпрос, който бихте могли да ми зададете“.

Като федерален президент обаче Йоаким Гаук така не може да се изказва. Той, разбира се, не остави убежденията си пред прага на двореца Белвю. Но пък ще му бъде още по-сложно да намери форма на общуване с руския си колега Владимир Путин. В календара на Гаук до края на годината са планирани определен брой визити, но посещение в Русия в президентството не е планирано.

Един път те вече се срещнаха. В края на май Путин посети Берлин като новоизбран президент и Гаук по протокол трябваше да го приеме в резиденцията си. Според известните факти не е имало разменяне на любезности между домакина, който се е борил в последните години от съществуването на ГДР за свобода, и неговия гостенин, дълго време работил в ГДР като агент на КГБ.

Гаук е говорил открито и е подложил на рязка критика нарушаването на конституционните норми в Русия, което, както може да се очаква, не се е харесало особено на Путин.

След което те повече не са се срещали. Визитата на германския президент в Москва за откриването Годината на Германия в присъствието на Путин, не се проведе. И по всичко личи, че в близките месеци такава няма да има.

Русия не трябва да бъде дразнена, независимо от Путин

Разбира се, във федералното президентство това прекрасно се знае. Русия е един от най-важните за германски партньори, който не трябва да бъде дразнен. В някакъв момент на Гаук ще му се наложи да отиде в Москва, независимо от Путин.

Но засега във ведомството на федералния президент са намерили друг начин, за да „отметнат“ руската тематика: ръководителят на германската държава ще открие на 4 октомври в берлинския Нов музей монументалната изложба „Руснаците и германците. Хиляда години изкуство, история и култура“. Това потвърди официален представител на Гаук. До неотдавна тази изложба, представляваща най-голямото и най-скъпото събитие в рамките на Годината на Германия, можеше да се гледа в бившия музей на Ленин в Москва.

Този ход не е подмяна на първата официална визита в Москва, но е нелош дипломатически трик, позволяващ да се спечели време, за да се избегне среща с Путин. Защото е трудно човек да си представи, че руският президент ще присъства на откриването на тази изложба в Берлин.

След четиридесет и пет минути морални поучения в двореца Белвю е малко вероятно да има голямо желание за нова среща с германския президент. Съществува едно обяснение, според което провалът на московската среща през юни е станал заради позицията на руския президент. Твърди се, че тогава Путин дал ясно да се разбере, че няма нищо да излезе от съвместното откриване на Годината на Германия с бореца за свобода от Берлин и изобщо по ранг на него повече му отговаря Ангела Меркел.

Друг вариант циркулира в кулоарите на федералното президентство. Там смятат, че в началото е била постигната договореност за датата на визитата на Гаук в Москва за откриването на Годината на Германия, на което е трябвало да присъства и руският президент.  Едновременно с това – което се оказало добро стечение на обстоятелствата за Берлин – противниковата страна не била съгласна на посещение на Гаук без участието на Путин.

И двата варианта имат нещо общо. И то е, че в този живот президентите в Москва и Берлин няма да станат приятели.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.