Достатъчно привлекателен кандидат ли е Ромни, за да спечели?

в. Вашингтон пост

Мит Ромни на корицата на сп. Тайм

Ето два безспорни факта относно президентите и фактора „привлекателност“: във всички президентски избори поне от 1984 г. насам кандидатът, смятан за по-обаятелен, печели. Наистина, ако сегашните предпочитания се запазят, Мит Ромни би бил най-слабо популярният кандидат, избран за този пост.

На този етап от кампанията според данните, събрани от екипа за социологически проучвания на в. „Вашингтон пост“, избирателите са имали по-добро мнение за Уолтър Мондейл през 1984 г. 47 процента одобрение , Майкъл Дукакис през 1988 г. 50 процента одобрение , Джордж Буш-старши през 1992 г. 53 процента одобрение и Робърт Доул през 1996 г. 50 процента одобрение , отколкото имат за Ромни.

Мога да продължавам още, но разбирате какво имам предвид – и за какво намеквам.

Без съмнение данните за Ромни са поразително по-обезсърчаващи. Според последното съвместно социологическо проучване на в. „Вашингтон пост“ и „Ей Би Си Нюз“ делът на одобряващите Ромни избиратели е едва 40 процента. Повече от половината от анкетираните – 51 процента, гледат на него с неодобрение – пропаст, която прави негативния рейтинг на всички предишни кандидати да изглежда като някаква дреболия.

Междувременно, по отношение на свързания критерий кой кандидат изглежда по-приветлив и привлекателен, президентът Обама направо „нокаутира“ Ромни с 61 процента срещу 27 процента сред регистрираните избиратели, като разликите са малко по-големи в щатите с непредсказуем вот, както и сред независимите. Дори 33 процента от републиканците смятат Обама за по-обаятелния кандидат.

Може да възразите, че тестът от типа „бих изпил една бира с него“ е глупав начин да се съди за това кой ще стане президент. Компаниите не избират изпълнителните си директори след конкурс за популярност. Опитът на кандидатите и политическите им позиции със сигурност имат по-голямо значение, отколкото социалните им умения, или по-точно, умението им да показват тези способности по телевизията.

Така е, но отношенията на президента с американския народ са странно интимни. Ние трябва да живеем с него четири години, да слушаме гласа му в холовете си, да свикваме с неговите превземки. Най-малкото избирателите трябва да го намират за поносим.

Не е изненада, че съветниците на Ромни омаловажават този проблем. В поредица от интервюта в последно време самият Ромни прибегна до защитна тактика в стил Попай моряка: „Аз съм такъв, какъвто съм“, повтори той три пъти за 30 мин. по време на интервю за сайта „Политико“, допълвайки: „Знам, че има някои хора, които се справят много добре в преструвките и се представят за такива, каквито не са“. Този аргумент действително би могъл да натежи, ако въпросите на избирателите за „автентичността“ на Ромни не бяха част от проблема му с обаянието.

Всъщност поведението на Ромни в предизборната кампания не се връзва с безгрижното омаловажаване на фактора привлекателност от стратезите му; оттам следват и палачинките, които Ромни прави в неделната програма на „Фокс Нюз“, децата му, описващи в хор живота в семейното имение и речта на съпругата Ан Ромни на конгреса на републиканците.

Форумът представлява голяма възможност за Ромни да намали пропастта в привлекателността. „В надпреварата между личностите, направо ни смачкват“, каза сенаторът от щата Южна Каролина Линдзи Греъм. „Затова част от целта ни е да облагородим образа на Мит Ромни“.

Някои републиканци твърдят, че избирателите едва сега започват да се настройват за надпреварата. „Не можеш да представиш себе си както трябва по средата на републиканските първични избори,“ каза председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър конгресмен от щата Охайо по време на обяд, спонсориран от в. „Крисчън сайънс монитър“.

Сенаторът от същия щат Роб Портман пък заяви по време на закуска, организирана съвместно от в. „Вашингтон пост“ и компанията „Блумбърг“, че конгресът „ще е началото не на повторното представяне, а на представянето на истинския Мит Ромни на хората, които до този момент са видели единствено поразяващо количество негативни кампанийни видеоклипове за него“ от щаба на Обама и неговите съюзници.

Този довод обаче е трудно да се приеме с оглед на шепата избиратели, които все още не са решили за кого да гласуват – едва 7 процента според социологическия сондаж на „Вашингтон пост“ и „Ей Би Си“ – и изразената решимост на тези, които вече са направили избора си. Едва 6 процента от поддръжниците на Обама и Ромни заявяват, че има голяма вероятност да променят мнението си.

Портман каза, че предизвикателството пред Ромни да промени образа си пред избирателите е по-малко обезкуражаващо, отколкото стоящото пред Обама да промени нагласите на избирателите спрямо икономиката . „Наистина вярвам, че привлекателността е важна“, каза той. „Но смятам, че хората от 2008 г. досега са си взели поука, че да харесваш някого, или да имаш статут на звезда, или (да имаш начин на мислене от типа) „Леле, колко е готин“ не оправят икономиката. И смятам, че тази година трябва да формулираме далеч по-простичка теза, която е: „Той не я оправи; ние обаче ще я оправим“.

Предизвикателство за Ромни по отношение на избирателите може да е подобно на това, пред което се изправи Роналд Рейгън през 1980 г., с разликата, че бившият губернатор на щата Масачузетс трябва да прекрачи минимален праг на привлекателност, а не на компетентност. И Портман, и Греъм вдигнаха летвата до ниво, на което Ромни трябва да се покаже „приемлив“ за избирателите. „Необходимо е да покрие своего рода стандарт за приемливост“, каза Портман, вместо да убеждава избирателите да „припадат“ по него, както направи Обама през 2008 г.

С други думи, Ромни не трябва да става напълно привлекателен. А просто достатъчно привлекателен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.