Мит Ромни в Белия дом ще е подарък за московските „ястреби“

Ако Барак Обама спечели президентските избори в САЩ през ноември, не се очакват съществени промени в политиката на страната спрямо Руската федерация. Авторът на „рестартирането“ има нагласа да продължи курса за сътрудничество с Москва. Републиканците обаче са друг въпрос – те по традиция са настроени за по-твърда политика към Русия, пише руският в. „Ведомости“ в редакционен коментар, цитиран от Би Би Си.

Повечето съветници на републиканския кандидат Мит Ромни са убедени, че „рестартирането“ се е провалило, и заявяват, че е необходимо връщане към по-твърдия курс спрямо Русия. По време на предизборната му кампания хора от обкръжението на Ромни наричаха Русия „геополитически враг номер едно“. Всъщност обаче републиканците нямат ясно формулирана стратегия за действия по руското направление и ако Ромни спечели вота, отношенията с Русия едва ли ще бъдат сред приоритетите на новата администрация, прогнозира вестникът.

„За разлика от Джордж Буш младши днешните лидери на републиканците не се интересуват толкова от глобално доминиране и се фокусират върху решаването на вътрешноамериканските въпроси“, пояснява той.

Евентуалното завръщане на републиканците в Белия дом според „Ведомости“ ще е „подарък“ за московските „ястреби“, чийто стремеж е да поддържат сред хората в Русия синдрома на обсадена крепост.

„Острите нападки на Ромни и обкръжението му срещу външната политика на Москва, подкрепата им за изграждането на обекти от ПРО в Източна Европа ще бъдат сред любимите теми на централните руски телевизии, които се опитват да убедят обикновените хора: САЩ, и погледнато по-широко, Западът са врагове, които разглеждат Русия като противник и за да я отслабят, са готови да подкрепят пета колона в страната ни и по периметъра на нейните граници“, пише всекидневникът.

„Ведомости“ не изключва, че това може да предизвика ново затягане на гайките и реално влошаване на отношенията със САЩ и ЕС, от което ще пострада икономическото и технологическото развитие на Русия.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън изпрати до Московската Хелзинкска група и Движението за човешки права послание от името на президента Обама. В него официално се твърди, че руските правозащитници не са американски агенти, информира „РБК дейли“.

Правозащитниците ще се опитат да използват писмото в кампанията срещу новия закон за неправителствените организации в Русия, твърди изданието. Този акт поставя под строг надзор неправителствените организации, развиващи политическа дейност, ако използват средства от чужбина, и ги задължава да се регистрират като чужди агенти.

„Позволете ми категорично да заявя, че ние не само не натрапваме някакви цели на вашата организация и не управляваме действията й, но нямаме и никакво желание да го правим. Приоритетите и дейността на неправителствените организации, подкрепяни от САЩ, включително на Московската Хелзинкска група и Движението за човешки права, се определят от ръководствата на тези организации, служителите и активистите им, а не от техните донори“, се казва в писмото на Клинтън.

Официален Вашингтон изпрати посланието в отговор на искане от двете сдружения през юли, предизвикало бурно недоволство сред депутати от Държавната дума. Някои коментатори предположиха, че искането ще остане без резултат, но подцениха вниманието на Запада към руските неправителствени организации, пише „РБК дейли“.

Писмото на Обама и Клинтън няма да се отрази на отношенията между Русия и САЩ, смята политологът Фьодор Лукянов. „Това е куриоз. Самото писмо от правозащитниците с подобна молба бе шега и гавра с абсурдния закон, а отговорът е продължение на тази шега“, коментира той.

Посланието от САЩ е „любовна лирика, която разкрива с колко трепет са изпълнени отношенията“ между Вашингтон и руските правозащитници, заявява Ирина Яровая, председателка на комисията по сигурността в Държавната дума.

Според аналитичката Вероника Крашениникова Обама „вероятно не е информиран“ за дейността на финансираните от САЩ руски неправителствени организации. „Разпространението на демокрацията служи за прикриване на вредителска дейност от 70-те насам“, заявява тя.

Лидерът на Московската Хелзинкска група Людмила Алексеева, приподписала искането до САЩ, не очаква някакъв резултат от акцията. И правозащитникът Лев Пономарьов – нейният инициатор, и „онези, които измислиха (…) този закон, бездруго са съвсем наясно, че не сме чуждестранни агенти“, казва тя. Водачът на Движението за човешки права Пономарьов обаче е доволен: „Изтъкваме каква глупост прави властта, въвличаме я в някакъв международен скандал“.

„Никой няма да направи нови стъпки на дипломатическо ниво, нито пък някой ще отмени закона за неправителствените организации“, но все пак може той да не бъде задействан де факто, надява се руският правозащитник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.