Иде ли нова рецесия в САЩ?

сп.Тайм

Освен многото предупреждения докладът на бюджетната служба на Конгреса миналата сряда съдържаше и малко добри новини. Икономиката ще нарасне малко по-бързо през втората половина на 2012-а, отколкото през първата половина, като инфлацията ще остане изключително ниска, според прогнозите в доклада „Актуализиране на бюджетните и икономическите перспективи“ на бюджетната служба на Конгреса. Лошата новина е, че безработицата вероятно ще остане над 8 %. По-лошата новина е, че догодина САЩ са изправени пред продължаващо висока безработица, растеж под средния и опасност от нова рецесия.

Икономиката на САЩ така и не набра достатъчно енергия, излизайки от рецесията 2007-2009 година, при която бе отчетен най-големият спад на реален брутен вътрешен продукт от 40-те години и най-висока безработица от началото на 80-те. В исторически план след края на такъв огромен спад обикновено има мощно възстановяване, при което реалният БВП средно надхвърля 4,5 % годишно за период от два или три години и за кратко достига годишно равнище над 9%. През възстановяването, което започна през 2009 година, обаче икономиката никога не нарастваше по-бързо от 4,5 процента, а средният растеж на година бе 2,2 %.

Догодина обаче цифрите, свързани със световната икономическа ситуация, ще бъдат още по-неблагоприятни за растежа, което ще затрудни ускоряването на американската икономика спрямо сегашното й бавно темпо. Всъщност миналата седмица рейтинговата агенция Standard & Poor’s публикува доклад, в който се посочва, че шансовете за рецесия в САЩ през 2013 година са нараснали до 25 % спрямо 20% през февруари. Американската рецесия в никакъв случай не е неизбежна, но местната икономика се изправя през три огромни пречки, всяка от които би могла да наклони везните към стабилен растеж или още едно свиване на икономиката.

Фискалната скала. Според сегашния закон няколко увеличения на данъците и орязвания на разходите трябва да влязат в сила догодина, което ще има сериозни последици. Положителният момент, е че тези мерки ще намалят дефицита с над 500 милиарда долара. Федералният дълг, като процент от БВП, ще започне бавно да се свива. Цялото това намаляване на дефицита ще се стане с цената на вероятно намаляване на БВП с над 2 процентни пункта, което пък ще доведе до лека или умерена рецесия.

Това е само една от причините, поради които теза политика вероятно няма да бъде приложена в този си вид. Конгресът е блокиран, а президентските избори са изключително оспорвани и това прави каквито и да било законодателни действия малко вероятно преди ноември. Никоя партия обаче не иска да допусне да изтече срокът на данъчните облекчения за средната класа или да види повече хора засегнати от минималния алтернативен данък (АМТ).

И макар партиите да спорят по въпроса за намаляване на разходите за отбрана и плащанията за лекарите, свързани с Medicare (системата за медицинско осигуряване – бел. пред.), сега планираните съкращения са толкова големи, че вероятно ще бъдат променени или отложени. В исторически план Конгресът е бил много добър в избягването на увеличенията на данъците за средната класа и резките, дестабилизиращи орязвания на разходите. Макар фискалната скала да не може изцяло да бъде премахната, има шансове тя да бъде доста намалена макар и в последния възможен момент.

Световното забавяне. Докато американската икономика расте, макар и някак вяло, растежът по света се забавя. Няколко европейски страни вече са в рецесия и Старият континент като цяло е тръгнал в тази посока. Всъщност последните цифри сочат, че частният сектор в еврозоната се е свивал от няколко месеца. Дори германската икономика губи от набраната инерция, а сегашните тенденции сочат, че реалният БВП за цялата еврозона може да се понижи с половин процентен пункт през сегашното тримесечие.

А ако има някаква криза на еврото, то последиците за големите европейски банки могат да превърнат малкото забавяне в жестока и евентуално световна рецесия. Освен това Великобритания е в рецесия от края на 2011 година. А някои бързоразвиващи се икономики в останалата част на света, като Китай и Бразилия, очакват значително по-бавен растеж, разбивайки надеждите, че растежът в нововъзникналите пазарни икономики ще намали въздействието на рецесия в развития свят.

Недостиг на стимули. Обикновено в такава ситуация федералното правителство би се опитало да ускори темпото на американската икономика с фискални и парични стимули. Единственият проблем е, че резервният резервоар за гориво е празен. През последните 12 години данъците бяха намалявани и бяха поддържани ниски, правителствените разходи се повишаваха, Федералният резерв намали до минимум краткосрочните лихви и дори прибегна до парично смекчаване (quantitative easing), при което се създават пари с изкупуване на правителствени облигации.

С годишен дефицит, надхвърлящ 1 трилион долара, във Вашингтон няма особено желанието за допълнителни финансови стимули, нито чрез намаляване на данъците или чрез орязване разходите. УФР не може да намали толкова много лихвите, а ефектът от още един кръг парично смекчаване едва ли ще трае по-дълго, отколкото при предишните два кръга.

Нищо от това обаче не означава, че рецесията в САЩ е неизбежна. Да, лек спад в Европа наред с по-бавен растеж на места като Китай ще засегне американските мултинационални компании, които продават много в чужбина. А една финансова криза в еврозоната без съмнение ще засегне американските банки. Американският БВП обаче зависи до голяма степен от вътрешни фактори и Конгресът все още има време да реши задаващите се проблеми, свързани с „Фискалната скала“ по начин, по който да се предотврати неочакван шок за икономиката и да се намали рискът от нова рецесия.

И макар частният и държавният сектор в САЩ да имат необходимите средства да избегнат свиването на БВП, това не означава, че ще има такъв растеж, който съществено да понижи равнището на безработица. Дори при оптимистичния сценарии на бюджетната служба на Конгреса темпът на растеж на реалния БВП ще се повиши от годишно 1,75 % до 2,25% по-късно тази година, а средно за 2013 година ще бъде 1,7%. След като не успя да се възстанови, когато времето бе по-благоприятно, американската икономика едва ли ще се представи по-добре, когато се задават буреносни облаци.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.