Ромни се стреми ако не към любовта, поне към уважението на избирателите

Мит Ромни със семейството си. Снимка: официален сайт

Републиканците пуснаха в обръщение няколко лесно запомнящи се лозунга, когато се събраха тук, за да номинират Мит Ромни за президент. Една дума обаче изскачаше периодично, обобщавайки недостатъците на техния предпочетен кандидат: „очовечавам“.

Американските избиратели може и да уважават Ромни, но показват, че го харесват особено и главната мисия на републиканския конгрес бе да покаже по-човешката страна на кандидата, който не прояви охота да я разкрие сам.

Ромни може никога да не победи президента демократ Барак Обама в състезание по популярност, но републиканците са надяват, че избирателите поне ще проявят по-благосклонно отношение към него в последните месеци преди изборите на 6 ноември, така че да могат да обърнат фокуса върху мудната икономика и неуспеха на Обама в разкриването на работни места.

И така Ромни, който натрупа стотици милиони долари в безскрупулния, безмилостен свят на частните ликвидатори, посвети голям част от речта си вчера на разкази за своята мормонска вяра, семейство и борбата да изправи бизнеса си на крака. Той влезе в конгресната зала през публиката, раздавайки прегръдки и ръкостискания.

„Редно е да научите повече за мен и за посоката, в която ще водя нашата страна,“ заяви Ромни, който през последните пет години периодично се представя пред гласоподавателите като кандидат за президент.

Повечето време обаче Ромни насочваше личните си истории навън, за да фокусира вниманието върху хората около себе си: родителите, съпругата Ан и бизнесструктурите, които са процъфтявали под ръководството на „Бейн кепитъл“ (Bain Capital).

За разлика от президента демократ Барак Обама, който е писал затрогващо за борбата си да се утвърди като личност като син на самотна бяла майка и отсъстващ чернокож баща, Ромни изглежда не желае да допусне избирателите до преживяванията си.

„Той никога няма да бъде по-открит. Не е от този тип хора, които ще седнат на стола пред Опра (Уинфри) и ще започнат да си изливат душата,“ каза Тоуб Бърковиц, професор по комуникации в Бостънския университет.

Така че на други се падна задача да „очовечат“ тази седмица кандидата. Ан Ромни разказа за стабилната му подкрепа в битката й с рака и множествената склероза. Затрогваща видеобиография включваше снимки на Ромни като тийнейджър, гледащ влюбено Ан, и домашни видеоклипове, показващи как лудува с петте им малки синове.

„СЪСТРАДАТЕЛЕН ПРИЯТЕЛ“

Най-прочувствената част от вчерашната вечер бяха часове, преди телевизиите да се включат пряко от конгресната зала, когато енориашите мормони споделиха как Ромни е предложил помощта си на техните тежкоболни деца. „Познавам го като любящ баща, вярващ мъж и грижовен, състрадателен приятел,“ заяви Пам Финлейсън, член на църквата на Ромни в Бостън.

Републиканци в конгресната зала изразиха увереност, че Ромни е успял да осъществи връзка на емоционално ниво. „Целият този конгрес бе посветен повече на разказването на личната история на Мит Ромни, отколкото на представянето на бъдещата му политика,“ заяви Тони Фрато, републикански стратег, който е работил в администрацията на президента Джордж Буш-младши. „Той трябваше да осъществи връзка с американците и мисля, че постигна това.“

До този момент Ромни не беше особено симпатична фигура за избирателите. Макар че води пред Обама с два процентни пункта в последното допитване на Ройтерс Ипсос, той изостава от Обама с 20 процентни пункта по въпроса за привлекателността.

Може би, имайки това предвид, Ромни промени езика на атаките си срещу Обама, за да звучи в тях по-скоро разочарование, отколкото гняв. „Бих желал Обама да беше успял, защото искам да успее Америка,“ заяви Ромни. „След обещанията му обаче дойде разочарование и разцепление. “

Сега, след като президентската кампания навлиза в есенната си фаза, кампанията на Ромни няма нужда да се стреми американците да се влюбят в него – тя би трябвало единствено да гарантира, че американците го приемат с доверие, смята Самюел Попкин, автор на „Кандидата: Какво е необходимо, за да спечелиш – и задържиш – Белия дом.“

„Спомнете си за всички лекари, на които сте имали доверие,“ заяви Попкин, професор в Калифорнийския университет в Сан Диего. „Спокойни сте, вярвате им и мислите, че те знаят какво правят. Не е нужно да са душата на компанията.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.