Защо демократи вдигат шум за „Пуси Райът”, а се правят на ударени за Асанж?

Джулиан Асанж е затворник в посолството на Еквадор в Лондон и това не се знае докога ще продължи. Много са критиците му – защо избрал Еквадор. Ами кого всъщност да избере? Северна Корея? Куба? Избрал е каквото е могъл.

Основната критика е, че отказва да се яви на съд в Швеция и да покаже, че е невинен. И тълкуват отказа му да се яви там като косвено потвърждение, че има сексуално престъпление.

Дали е така, обаче?

В Швеция се гневят – това е обида за тяхното действително безпристрастно правосъдие, което гарантира права и на емигранти и бегълци от режими. Но защо Швеция отказва да гарантира, че няма да предаде Асанж на САЩ?

Това става с решение на съда, но и правителството след това може да откаже екстрадиция, ако съдът я разреши. Тоест – шведските власти отсега могат да поемат ангажимент, че няма да го екстрадират. Те обаче мълчат по този въпрос. И искане от САЩ още няма, защото Асанж не иска да стъпи в Швеция.

Обвиненията срещу него по оценки на адвокати в самата Швеция са слаби, в 9 от 10 случая такива не стигат въобще до съда. Две момичета правили секс с него в рамките на няколко дни по време на посещението му там, а после се сетили да поискат в полицията да му направят тест за СПИН.

След това едната оспорва, че е правила доброволно секс с него – приела го да спи в дома й, а той злоупотребил. Другата пък твърди, че след като правили секс с презерватив, после, докато спяла, той пак правил секс с нея без презерватив.

Тези обвинения много приличат на скалъпени – да правиш секс със спящ човек нещо не изглежда сериозно. По-скоро е раздухване на злепоставящи обстоятелства срещу неудобен на САЩ човек. Така представят Асанж като сексуален престъпник, с леко поведение, може да е болен от СПИН и т. н.

Не е трудно да намериш две „фенки” и да ги убедиш да напишат такива оплаквания. Целта е да бъде злепоставен и да бъде разрушен публичният му образ. Това се видя колко лесно става в случая с Доминик Строс Кан. Падал си по женската част, що тогава да не му пуснат една камериерка, а после тя да се оплаче, че е изнасилена?

Асанж, обаче, за разлика от Кан, го заплашва смъртна присъда в САЩ – той е публикувал секретни американски документи. Не е американски гражданин и не е бил на територията на Щатите, но искат да го съдят по американски закони.

Човекът, който му е дал документите – Брадли Манинг – без съмнение е нарушил закона като военнослужещ в американската армия. Но сега е измъчван, държан гол в единична килия, нарушени са правата му и т. н. И президентът на САЩ Обама защити това отношение към него.

Заплашва го смъртна присъда, държат го без обвинения повече от година в нарушение на щатските закони. Нищо добро не очаква Асанж там. И Швеция като нищо ще го поднесе на тепсия на САЩ.

Но някак не се чуват силни гласове в защита на Асанж, на фона на шума за „Пуси Райът”. Независимо дали е „полезен идиот“ или какъвто и да е идиот, има нещо гнило в цялата работа. Дори защитниците на Путин и руската църква нещо си мълчат.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.