Колко струва националното ни достойнство?

Владимир Путин с подареното куче и Бойко Борисов. Снимка: официален сайт

Колко струва националната независимост на България? Колко струва нейната лоялност към Европейския съюз? Колко струваме изобщо – като общност от хора с национално достойнство? Вече имаме отговора на този въпрос: 120 милиона долара.

На толкова се изчислява обещаната “отстъпка”, която ще направи „Газпром“ – в размер на 11% от цената на природния газ – изчислена от април до края на настоящата година. Срещу което страната ни ще форсира максимално бързо договарянето на участието си в проекта “Южен поток” – за да може той да стартира преди 1 януари 2013 г. – и по този начин руския монополист да избегне влизащите в сила от нови изисквания на ЕС за достъпа до енергийните мрежи, които предполагат подобни съоражения да бъдат достъпни и за други доставчици.

Не е ясно колко ще плати България за лукса руската тръба да минава през нейна теритрия. Малко, много малко – успокоява ни министър Делян Добрев. Под 30 процента. Но цифри не се споменават, тъй като били търговска тайна. Не е търговска тайна обаче фактът, че цената на този газопровод ще възлиза на десетки милиарди евро.

Не са тайна и други специфични обстоятелства. Например че прословутата отстъпка от април до декември няма да се отрази на цените на парното отопление, с които топлофикациите държат българските граждани в позициите на крепостни селяни. Единственото, на което можем да се надяваме, е те да не се повишат отново поне… до края на годината – както щедро обеща шефа на ДКЕВР.

Дребната подробност е, че отстъпката изобщо не е отстъпка. България плаща най-високите цени за природен газ в Европа – в момента цената е близо 600 долара за 1000 кубически метра. С отстъпката ще стане около 530 долара. За сравнение: Германия плаща по 330 долара за същото количество газ, доставено от същия “Газпром”. И пак за сравнение – средната цена на забранения дори за проучване у нас шистов газ в САЩ е 65 долара, а средната цена на природния газ – около 120 долара.

Как ви звучи това? На мен ми звучи като грабеж – и като продаване на националните интереси. Ние – най-бедната страна в ЕС – плащаме най-високата цена за природния газ, доставян от Русия (най-високата в Европа, най-високата и на Балканите) – на компанията, която през 2009 г. безцеремонно прекъсна доставките в най-лютата зима, нанесе огромни загуби на българската икономика и високомерно отказа да ги компенсира. И на държавата, която ни е предавала в цялата българска история – и от чието последно “освобождение” още не можем да се оправим.

И която сме длъжни да обичаме – според българските социалисти например. (Да припомняме ли прословутата фраза, приписвана на Румен Петков: “Ние обичаме Русия, а останалите да си е… майката!”) Дали само според тях обаче?

Лично Бойко Борисов сервира другия голям бонус от “Южен поток” – той пък персонално бил договорил с шефа на “Газпром” руснаците да “влязат” в ЦСКА. Щото Дучето го помолил и ето – спешна грижа за българския футбол. Как при този трогателен жест да не заобичаш и Александър Милер, и “Газпром”, и Русия, и самия Бойко Борисов, разбира се. А европейците с техните мераци за диверсификация на газовите доставки – те какво? Ами да си е… майките, разбира се!

Тази спешна договореност за “Южен поток” всъщност спасява “Газпром” като монополист – измъква го от законодателните регламенти на ЕС, които биха ограничили неговите монополни позиции. И тук, разбира се, не става дума само за икономика. Става дума за политика. По тези тръби тече не само газ, тече и политическо влияние. За неговите мащаби и възможности можем да съдим например по това, което се случи с Украйна. Същото може да се случи и с България.

А може и вече да се е случило. Нефтохим – единствената рафинерия в страната ни – е в руски ръце (да е жив и здрав Иван Костов). Доставките на нефт са само от Русия, “Лукойл” пък държи голяма част от бензинстанциите в страната (друга немалка част са в ръцете на други руснаци). Ядреното гориво за АЕЦ “Козлодуй” също се доставя от Русия (и ни се пробутва тайничко рециклирано такова).

Една от най-големите руски банки стъпва в България и купува “Вивател” – мобилния оператор на БТК (като нейният местен наместник е не друг, а царския финансов министър Милен Велчев). Една скорошна статистика показва, че над 300 000 руснаци са купили недвижими имоти в страната ни.

И като за капак – прецакваме много грубо европейските планове за диверсификация на енергийните доставки, пращаме по дяволите конкурентния на “Южен поток” европейски проект “Набуко”, доказваме, че въпреки провала на тройната коалиция продължаваме да сме Троянския кон на Русия в ЕС (или поне троянското магаре – както находчиво отбеляза някой).

Тази съвкупност от факти да ви говори нещо? На мен ми говори. И ми говори за целенасочени усилия да бъде саботирана националната независимост на страната ни. А комуто не говори нищо – да се качва обратно по клоните.

От сайта Свободата

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.