Земя срещу компенсаторки – нищо лошо. И много закъсняло

Снимка: Уикипедия

Чета из интернет, че било скандално предлагането на търг от Министерство на земеделието на 154 000 декара земеделски земи от Държавния поземлен фонд. Началната цена била ниска, купувачите щели да я вземат на безценица, някои големи играчи като „Винпром Пещера” и др. изкупили много компенсаторки и сега ще вземат с тях земя и т. н.

Нищо лошо няма в този търг, обаче. Като притежател на сравнително голямо количество компенсаторни бонове за земя (отделно имам и за лихвоточки), съм на друго мнение – този търг е нужен и задължителен. Земеделските бонове са на мен и роднините ми, компенсираха ни с тях, тъй като не можаха да ни върнат по-голямата част от земята. И какво да ги правим?

Дълги години тук-там имаше малки търгове и цената на компенсаторките беше смешна. Един бон по номинал е 1 лев, а цената им падна под 20 стотинки. Тоест – на практика държавата ни е дала хартийки, вместо земя. По закон тя трябваше да продава земя срещу компенсаторки, за да обезщети такива като нас. Но не го правеше.
Едва през 2005 г. при търга за държавния дял от БТК, който пуснаха срещу компенсаторки, цената им скочи до около 80 стотинки. Тогава успяхме да продадем почти половината от боновете си на добра цена. След сделката цената им започна да пада, не посмяхме да продаваме повече, чакахме. Но цената им продължи да пада и постепенно пак слезе на 20 ст. Чакахме, чакахме нов търг, за да се качи цената. Тук и там имаше малки търгове, те не повлияха. И все чакаме.

Графиката показва движението на цената на компенсаторките – земеделски бонове от 2005 г. до сега. Пиковете са около 80 ст. В последните 2 месеца цената е скочила рязко, заради съобщението, че престои търг за земеделски земи срещу компенсаторки. Графика: Делтасток

Да участваме в търг не искаме, не сме земеделци. Не можеш и да намериш подходящо парче земя, на подходящо място, да играеш за него. А те сега изкарват на търга разни пасища, пустеещи земи, в тях може да инвестира само голям земеделец. Затова разчитаме само да продадем боновете си на прилична цена.

Сега някои казват, че било далавера с този търг, някои изкупили евтино компенсаторки. Всеки си преценява дали да продава. Ние чакаме по-реална цена. От две години се говори за този търг, все чакахме цената да се качи, едва сега, от два-три месеца скочи нагоре, като съобщиха, че предстои.
Знам всички финансово брокерски къщи какви цени дават, колко купуват, дори и за кого. Не е един голям купувач. Поне няколко са. Добре, че са те. Сега пак стигнаха добра цена, продадохме за по 75 ст., но ни останаха още бонове. Цената пак падна. И пак ще чакаме.

Чета, че земеделските бонове били общо 311 милиона. Сега на търга за 150 хил. декара да се разиграят най-много 50 милиона бонове, с евентуално наддаване може да стигнат 70 милиона. И пак остават над 230 милиона бонове, които ще струват стотинки, вместо лев по номинал. Държавата трябва да продава още. Кога?

А компенсаторките за лихвоточките? Никой никъде не е обявил търг с тях години наред. Кога ще направят приватизация и с тях?

(* Писмото е от редакционната поща)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.