Богатите също плачат

Румен Белчев

Странно нещо е българският газетар – от една страна умира да го канят по светски събития, за да описва срещу достъп до мокрия бюфет роклята на домакинята и патъците на гостите й, от друга – със зле скрито злорадство пише за злощастията на същите тия щедро черпещи богаташи.

„Денис Ершов на съдебен туризъм из България“ – радва се на цяла страница „ТРУД“. Заглавието не е измислено от редактора – самият опандизен (макар и за кратко) бизнесмен описва сблъсъка си с родното правосъдие така: „От Бургас спряхме в Стара Загора, много хубава съдебна палата имат там, след това спряхме в Пловдив и оттам продължихме към София… Бях чувал за исторически, медицински, секс туризъм, но вече знам, че има и съдебен туризъм“.

Има, разбира се – бихме добавили – след края на пътешествието бизнесменът, предвидливо влязъл в следствието със собствената си възглавничка, бе пуснат да си спи на нея у дома. И да споделя видяното в разгледаните съдебните палати на половин България и запознаването си с напредъка на строителството на магистрала „Тракия“…

Неприятностите на бившия икономически министър също радват душиците газетни – „Трайчо Трайков може да връща 90 000 лева“ – радостно твърди коректният вестник „ПРЕСА“. Може би не толкова коректният „СТАНДАРТ“ ден по-късно сваля мизата – „10 бона глоби за Трайчо“… Оттогава мина доста време – глобата може да се е спихнала до размера на акт за каране без фарове…

Пред кризата всички сме равни – всеки оцелява както може. „Николета свали тарифата“ – обявява тържествено „ВСЕКИ ДЕН“. За тези, които ще си помислят нещо неприлично, особено като се има предвид и снимката под заглавието, ще уточним, че „тя заснема и реклами за наполовина по-ниски хонорари“…

А държавата скубе ли скубе богаташите – „Взеха палатите на Пешо Пюрето“ – докладва „СТАНДАРТ“. Смущаващи в дописката са две неща – първото, че въпросното Пюре „бе осъден за участие в организирана престъпна група, която се намеси в пласирането на 4 тона кокаин от Борилия“ (така пише в газетата – ама на картата такава държава няма), и второто – че „получи минимално наказание от 9 месеца затвор“… Което ни връща, разбира се, към съдебния туризъм, за който стана дума по-горе.

И все пак – има и добри новини – за отличниците са предвидени  подаръци – за всички – от сърце…

„Борисов дава военното НДК на районния съд“ – коментира първия подарък „24 ЧАСА“. Външният министър може да черпи – два дни преди тая радостна вест пак премиерът беше нарочил министерството му да се мести в пустеещата сграда. Е, и съдът може да викне по едно – най-после ще се поразшири…

Подаръците не свършват, разбира се – „Борисов подари остров на община Шабла“ – радва се „НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА“. Ей така – бръкна в левия си джоб и извади остров, опакован в целофан! Защо само на Шабла остров, а на Бусманци – не? Много просто – защото според финансовото министерство „Шабла е отличникът сред общините“ – обяснява „ТРУД“.

Отличниците, Иванчо, отличниците…

А „СТАНДАРТ“ направо удря всички оземи с дописката „Барман учи как се отваря бира с вестник“.

Най-после някой да открие общественополезно приложение на българската газета! Жалко, че дописникът не описва новооткритата технология – щеше да влезе в масова употреба в тия жеги!

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.