Щатски компании вече смятат в драхми

Въпреки че Гърция отчаяно се опитва да не изпадне във фалит заради огромния си държавен дълг, американските компании са готвят за онова, което досега бе смятано за немислимо: че Гърция скоро може да бъде принудена да напусне зоната на еврото, пише „Ню Йорк таймс“.

„Банк ъв Америка“ „Мерил Линч“ се кани да пълни камионите си с пари в брой и да ги прехвърли през границите на Гърция, така че клиентите на финансовата институция да могат да продължат да плащат на местния си персонал и доставчици в случай, че парите станат недостъпни. „Форд“ е конфигурирал компютърните си системи, за да може веднага да започне да оперира с евентуалната нова гръцка валута, посочва вестникът.

Никой не знае колко надалеч ще се разпространят земетръсните вълни от излизането на Гърция, но големите американски банки и консултантски фирми усърдно работят и съветват корпоративните си клиенти да се готвят за разцепване на еврозоната.

Всичко това, продължава нюйоркското издание, е в остър контраст с уверенията на европейските политици, че кризата може да бъде овладяна е целостта на валутния съюз – запазена. В четвъртък Европейската централна банка ще обсъжда мерки, които да отслабят натиска върху държавите в Европа, които изпитват остър недостиг на валута в брой.

„Джей Пи Морган Чейз“ обаче не рискува и вече е направила нови сметки за неколцината си големи клиенти от САЩ, които са предназначени за новата драхма в Гърция или някаква друга валута, която бе наследила еврото в други страни.

Тази подготовка напоследък на американските банки и компании за евентуалното излизане на Гърция от еврозоната е знак за рязка промяна в тяхното поведение в сравнение с допреди, казва Керъл Бернт, шеф на службата на „Банк ъв Америка“ „Мерил Линч за глобални трансакции в Европа, Близкия изток и Африка, цитирана от „Ню Йорк таймс“.

Вестникът отбелязва, че в Европа някои централни банки и даже министерството на финансите в Германия също разсъждават върху това какви могат да бъдат последиците от гръцкото напускане, но са много по-потайни относно конкретните си планове. Но някои европейски корпорации, например холдингът между „Иберия еърлайнс“ „Бритиш еъруейс“, признават, че имат планове за евентуалното излизане на Испания от еврозоната, пише „Ню Йорк таймс“.

По темата за проблемите в еврозоната „Вашингтон пост“ цитира огласените в петък данни на „Евростат“, че през юли безработицата в зоната е възлизала на 11,3 на сто, а само през този месец нови 88 хиляди души са загубили работата си. Безработицата в Испания и Гърция сред младите хора също е нараснала особено, надхвърляйки 50 на сто, сочат данните.

Вестникът припомня, че Европа бе засегната от комбинация от правителствени мерки за икономии – орязване на заплати и бонуси в държавния сектор и повишаване на данъците – и несигурност, която доведе до голяма нестабилност на финансовите пазари. Тази несигурност възпира компаниите да наемат персонал и да инвестират и плаши домакинствата да не правят големи покупки, констатира изданието.

Дъното на икономическия срив на еврозоната още не е достигнато, смята Бен Мей, експерт по европейска икономика в независимата консултантска компания по макроикономика „Кепитъл икономикс“. Очакваното по-нататъшно увеличаване на безработицата в еврозоната е знак, че нивото на потреблението ще продължи да спада през следващите тримесечие, добавя той, цитиран от „Вашингтон пост“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.