Новите гръцки нацисти – ненавист не само на думи

Руски неонацисти гостуват на гръцките от „Златна зора“. Снимка: райтуърлд

Докато Лондон беше домакин на Параолимпийските игри, в Атина, в Гърция – люлката на олимпизма – крайнодясната партия „Златна зора“ подклаждаше ненавист към инвалидите и хомосексуалистите, след като започна саморазправа с имигрантите и с етническите малцинства. Гръцкото правителство и Европейският съюз си затварят очите пред този феномен, който напомня на възхода на нацизма в Германия.

„Вие сте следващите“ – това можеше да се прочете на множество листовки, появили се преди дни в клубовете в гей квартала на Атина. И докато насилието срещу имигрантите и етническите малцинства не спира да се увеличава в цяла Гърция, активистите на „Златна зора“ призовават днес и към саморазправа с хомосексуалните и инвалидите.

Тези нови фашисти дефилират облечени в черно и със запалени факли из улиците на Атина. Те тероризират етническите и сексуалните малцинства, размахват емблема, която наподобява на свастика и презират политическите институции. Но при все това в цяла Европа на тях се гледа все още само като на симптом на гръцката икономическа криза.

Имаше време, когато хулиганите от крайната десница атакуваха имигрантите посред нощ. Днес те действат посред бял ден, което показва, че те почти не изпитват страх от последиците. Броят и сериозността на атаките нарасна през последните седмици и ако мигрантите се оплачат в полицията, те рискуват да бъдат арестувани.

Не само, че престъпността срещу имигрантите е смятана за приоритет на „Златна зора“, но и голям брой нейни активисти идват от редиците на полицията. Допитванията до общественото мнение след вота през май показаха, че в някои градски избирателни райони близо половината от гръцките полицаи са гласували за тази партия, насаждаща расизъм, която държи сега 7 процента от местата в парламента.

Нападенията с нож, пребиванията с пръти, атаките с мотоциклети станаха толкова често явление в някои квартали на Атина, че имигрантите вече не смеят да стъпят там сами. Гърция подслонява от дълго време голяма имигрантска популация, защото 80 процента от бежанците, влизащи в ЕС, го правят през гръцката врата. Но днес чужденците, потърсили убежище в Гърция, се страхуват за децата си.

Според неотдавнашен доклад на Хюман райтс уоч, озаглавен „Омраза по улиците“, националните власти, както и европейската и международната общност, си „затварят широко очите“ пред нарастващото насилие с ксенофобски характер в Гърция.

И като че ли това не беше достатъчно, та министърът на обществения ред Никос Дендиас пое ангажимента да води борба срещу имиграцията, която смята за нашествие и за бомба, готова да взриви основите на обществото. Интересно е да се отбележи, че за Дендиас присъствието на чужденците е по-сериозна заплаха отколкото икономическата криза. Този извод той не би се поколебал, ако имаше такава възможност, да го изпише на огромни плакати, които да разлепи из цяла Атина.

Завръщането на расистката реторика в Гърция се вписва в стратегия за отклоняване на вниманието на огорченото от дълговата криза и от властта население. Подобно на множество десноцентристки правителства, коалицията на Нова демокрация също подхваща крайнодесните приказки и подклажда ксенофобията, вместо да се опита да успокои общественото мнение.

Полицаите имат благословията на Дендиас, за да спират на улицата, арестуват и експулсират имигрантите. Те вече извършиха хиляди акции в Атина и в съседните градове в рамките на операция, наречена напълно сериозно на името на Зевс, бога на гостоприемството.

Подобно на голям брой фашистки групи и „Златна зора“ твърди, че представлява изтласканата встрани работническа класа. Партията се обявява за враг на една провалила се демократична система и експлоатира народното недоволство срещу грешките на неолибералното управление.

„Златна зора“ се обявява срещу мерките за строги икономии, но няма никакъв икономически проект. Нейната стратегия се основава единствено на насилието, разделението и расизма. Но гръцкото правителство и европейските правителства, както изглежда, са готови да толерират „Златна зора“ и да гледат на нея като на социална последица от програмата за строги икономии.

ЕС беше учреден след Втората световна война, за да бъде създаден социален и икономически съюз на един опустошен от фашизма континент. В днешната Гърция „Златна зора“ е смятана за сериозна политическа партия, въпреки че нейните представители отхвърлят демократичния прогрес и са склонни да нападат противниците си по време на телевизионни програми.

Дълго след идването на нацистите на власт през 1933 г., много след пожара на Райхстага и легализирането на антисемитското насилие от политическата власт, европейските правителства си останаха по-притеснени от социалистическия риск отколкото от фашистката заплаха. Почти до Втората световна война беше по-важно за международните лидери Германия да плати дълговете си.

Правенето на исторически паралели с нацизма е стара реторическа техника, която коментаторите от левицата, както и от десницата експлоатираха доста по най-различни поводи. Но тук не става дума само за реторическа техника.

Истински фашисти в тъмни ризи дефилират действително по улиците на столицата, развяват свастики и факли, осакатяват и убиват чужденци. И правителствата от целия свят гледат с ужасяващо спокойствие, докато гърците продължават да плащат дълга си към европейския елит.

Когато уроците на историята са научени наизуст, но без да бъдат разбрани, те лесно се забравят в критичен момент. Време е за Европа да си спомни, че цената на фашизма е много по-висока и жестока отколкото който и да е държавен дълг.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.