Забраната за пушене застига Ливан

ДПА

Питие без цигара не върви. Забраната за пушене в заведенията се посреща с недоволство. Снимка: e-vestnik

В Ливан влиза в сила закон, забраняващ пушенето на затворени обществени места. Служители се безпокоят за прилагането му, а пушачи се тревожат, че няма да могат да запалят цигара.

„Не мога да си представя да не изпуша цигара, докато обядвам в ресторант. Това не е ливанският начин на живот“, каза 20-годишната студентка Сара Аджуз. „Нашата кухня е богата. Ние ядем… вкусна храна и пием вино, така че имаме нужда от цигара, за да се насладим на яденето. Тези, които налагат забраната, не познават вкуса на живота“, заяви тя.

Служители признават, че ще бъде трудно да прилагат забраната в Ливан, който според Световната здравна организация (СЗО) е на едно от първите места в света по дял на пушачите.

По оценка на здравното министерство близо 65 процента от ливанските момчета на възраст между 13 и 15 години употребяват редовно тютюн – като пушат или цигари, или наргилета.

Законът забранява пушенето на всички затворени обществени места, включително ресторанти, барове, кафенета, офиси, както и в обществения транспорт. Всеки, който не изпълнява забраната, ще бъде глобяван.

Министерството на благоустройството и транспорта заяви, че пътниците, които пушат в обществения транспорт, са заплашени от глоба от 90 долара, докато шофьорите ще бъдат глобявани по 1300 долара, а таксиметровите компании – между 1300 и 4000 долара.

Съгласно новия закон рекламирането и популяризирането на тютюн ще бъде незаконно, включително билбордове, печатни реклами и спонсориране на събития и концерти от тютюневи компании. Ливан беше задължен да приеме законодателство за контрол на тютюна, тъй като е страна по Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна, която влезе в сила през 2005 г.

Министърът на туризма Фади Абуд предупреди, че отделът на туристическата полиция страда от недостиг на персонал и на неговото министерство може да не достигнат служители, за да налага забраната в цялата страна, съобщи в събота в. „Дейли стар“.

Пиер Асхар, който оглавява асоциацията на хотелиерите, каза, че законът ще засегне пряко 1000 кафенета, специализирани в наргилетата. През последните години наргилето стана популярна форма на социално пушене в страната.

Асхар заяви за ливанския ежедневник „Ал Джумхурия“, че забраната ще доведе до съкращаване на работници – близо 10 000 – на места, които зависят главно от пушачите на наргилета.

„Надяваме се, че законът ще вземе предвид този аспект и няма да налага санкции на ресторанти, които имат зони за наргилета“, предположи той и добави, че много страни определят зони за пушене в хотелите и ресторантите.

Д-р Басам Сааб от Американския университет в Бейрут призова хората да спазват закона, без полицията да го налага, защото той е полезен за здравето им. Различни изследвания показват, че пушенето на наргилета е по-вредно от цигарите и води до по-висок риск от рак на устата, гърлото и стомаха.

Джордж Азиз, който се е върнал в Ливан от САЩ, каза, че се надява забраната да накара хората да уважават здравето на другите. „Когато за първи път се върнах в Ливан, след като бях живял 10 години в САЩ, бях потресен да видя как мъжете седят в ресторанта и пушат пура или цигара, докато децата са наоколо“, заяви Азиз за ДПА.

„Веднъж помолих един човек да загаси пурата си, защото 3-годишният ми син обядваше с нас. Той отвърна: „Вземи сина си и се върни в Щатите“, разказа Азиз.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.