Барак Обама пред най-важната си реч

Ройтерс

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Гръцките колони* може вече да са низвергнати, а признаците за „надежда“ и „промяна“ да са изчезнали, но обръщението на президента Барак Обама към американските избиратели на конгреса на Демократическата партия тази седмица ще съдържа отгласи на речта му от 2008 г., когато той се представи като проникновен лидер, докоснал приоритетите на държавата.

Преследван от вялата икономика и от изравнените позиции с републиканския си конкурент Мит Ромни, Барак Обама ще използва времето си под светлината на прожекторите в четвъртък да се съсредоточи върху образованието, намаляването на данъците за хората с по-малко от 250 хиляди долара годишен доход, енергетиката, имиграцията и социалните въпроси, както твърдят неговите съветници.

С говоренето на по-специфични теми, за разлика от Ромни през миналата седмица, щабът на Обама се надява да очертае контраста между двамата.

Екипът на президента е уверен, че Ромни е пропуснал голяма възможност да изложи пред конгреса на републиканците проект за подобряване на американската икономика. Ромни призова за намаляване на ролята на правителството като регулатор и за намаляване на данъците, но даде малко подробности в речта си, която бе съсредоточена върху биографията му и опровергаването на неколкомесечните атаки от щаба на Обама. Екипът на Обама представяше бившия президент на частен инвестиционен фонд Ромни като надменен магнат, който е откъснат от средната класа на Америка.

Но за разлика от бившия губернатор на Масачузетс президентът не се нуждае от повторно представяне пред американската публика, казват негови съветници. Така че ако щабът на Ромни описва Обама като провалил се в подобряването на икономиката, то президентът – който би бил единственият след Втората световна война преизбран на поста си при безработица от 8 на сто – ще се аргументира, че има по-добри идеи за възстановяването на страната от рецесията, започнала още по времето на предшественика му Джордж У. Буш.

„В четвъртък вечерта ще ви предложа това, което според мен е по-добрият път напред – път, който дава растеж на тази икономика, създава повече добри работни места, укрепва средната класа“, каза Обама при краткото представяне на своите тези по време на предизборната си обиколка в Айова. „Добрата новина е, че вие трябва да изберете по кой път да поемем. Ние можем да поемем по техния път или можем да поемем по пътя, който аз ще представя.“

Екипът на Обама иска да напълни близо 74-хилядния стадион „Банк ъв Америка“ в Шарлот, Северна Каролина, където президентът ще произнесе своята реч и ще предизвика популистки чувства, контрастиращи с конгреса на Ромни. С десетките хиляди на стадиона и милионите пред телевизорите речта в най-гледаното телевизионно време ще стане най-важната досега възможност за Обама да изложи аргументите си за преизбиране.

Негови съветници и външни наблюдатели казват, че президентът ще се възползва от възможността да подчертае отделни моменти от своите предизборни речи: подкрепата му за финансовите помощи, спасили автомобилната индустрия в САЩ, приключването на войната в Ирак, ръководената от него операция по ликвидирането на Осама бин Ладен и отстояването на правата на жените.

„Повечето американци не слушат политическите му речи, а се запознават само с отделни части“, казва Джеф Шезъл, бивш автор на речите на Бил Клинтън, работил върху речите за конгресите на демократите през 2001, 2004 и 2008 г. „Той със сигурност няма да излезе с някакво съвсем ново послание, съвсем ново за това кой е той, откъде идва, какво е правил и какво възнамерява да прави през следващия мандат“, казва Шезъл.

Обама се изстреля на националната сцена още като сенатор от Илинойс през 2004 г., когато произнесе добре приета реч в подкрепа на тогавашния кандидат-президент на демократите, сенатора от Масачузетс Джон Кери. Четири години по-късно в Денвър Обама произнесе собствената си реч, с която прие кандидат-президентската номинация на демократите. Тогава той предизвика критиките на републиканците за обстановката на конгреса на демократите – сцената бе декорирана с изкуствени гръцки колони. Все пак Обама бе подгрят от енергията на тълпата в огромния стадион, която стана символ на импулса, помогнал му да спечели през 2008 г.

Сега голяма част от този импулс е изчезнал.

Безработицата е към 8,3 процента, което поставя въпроса дали Обама ще спечели същата огромна подкрепа, която получи преди четири години от малцинствата и младите хора. Впрочем новите правила за гласуване с личен документ, въведени от републиканците в някои щати, могат да намалят избирателната активност, в частност сред малцинствата и хората с ниски доходи, защото именно те са сред групите, които вероятно ще срещнат трудности в придобиването на необходимите документи за самоличност.

ДА ИЗЛОЖИШ СВОЯТА КАУЗА

В Шарлот Обама ще получи солидна подкрепа в излагането на своята кауза. Неговата популярна съпруга Мишел, бившият президент Бил Клинтън и други оратори ще дадат за него препоръки с поглед към бъдещето.

Кларк Джъдж, бивш автор на речите на президента републиканец Роналд Рейгън, казва, че Обама едва ли ще засегне темите за „надеждата“ и „промяната“, защото това ще изисква да защити обещанията, които не удържа от 2008 г. насам. „Проблемът , че ако се спре прекалено много на това, ще се наложи да обяснява неуспехите си, а не съм сигурен, че те искат да навлязат в това“, казва Джъдж. Той добавя, че очаква Обама да продължи да напада плановете на Ромни да преправи програмите за всеобщо социално и медицинско осигуряване за възрастните.

Съветниците на Обама наблюдаваха много внимателно конгреса на Републиканската партия, но казват, че няма да променят плановете си за Шарлот.

„В смисъл на опровергаване на републиканците или промяна в това, което искаме да постигнем през тази седмица, конгресът на републиканците няма да даде отражение върху стратегията на демократите за конгреса, казва заместник-шефът на щаба на Обама Стефани Кътър. „Мисля, че американският народ е по-интелигентен“, добавя тя.

Според Дейвид Акселрод, главен стратег в щаба на Обама, речта на Ромни е била изпълнена с „объркани фрази “ и „прозрачни напомняния за миналото“. Той казва, че речта на Обама ще бъде различна.

„Речта ще отразява мисленето на лидер, който изпитва голямо доверие към страната и има ясно усещане за това какво трябва да сторим, за да продължим да поправяме щетите, нанесени от рецесията, и да възстановим икономическата сигурност, която мнозина американци са изгубили“, казва Акселрод.

БТА

* Намек за конгреса на демократите през 2008 г. на стадион в Денвър, където Барак Обама приема номинацията за кандидат-президент на фона на реплики на четири масивни дорийски колони и 10 огромни пиластра, свързани с фриз и разположени в полукръг – бел. прев.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.