Сирийците, които бягат от войната, достигат вече и в Европа

Ройтерс

Али Джамал е пропътувал хиляди километри пеша, с влак и по шосе, за да избяга от насилието в Сирия, а Джомая натоварил семейството си в каравана, за да го изведе тайно на север в Европа.

Те сега са в безопасност в Швеция и са част от хилядите сирийци, които се изплъзват от граничния контрол в Европейския съюз, за да се спасят от бъркотията през последните 18 месеца. Това доведе до призиви за по-ясно изразен европейски отговор на бежанската криза, предизвикана от бягството на четвърт милион сирийци в Йордания, Ирак, Ливан и особено в Турция. От там една част, обикновено по-богатите, продължават към европейските граници, особено Гърция, като повечето се надяват на убежище по на север.

Само Швеция, на 2500 км от европейската турска граница, очаква 17 хиляди сирийци да поискат убежище тази и следващата година, което е показателно за открояваща се тенденция в целия континент; не повече от една десета от този брой сирийски бежанци са достигнали Швеция през първата половина на годината, но и това е забележително увеличение спрямо 2011 г.

„Преминах една река и някой каза: Вече си в Европа. Сега никой не може да те спре“, разказва Джамал, студент от Идлиб, който сравнително лесно се е добрал до бежански център в Копингебро, Южна Швеция, след дълго и мъчително пътуване до Гърция.

Страхувайки се, че може да получи повиквателна в армията на Башар Асад, от която брат му се опитал неотдавна да дезертира и бил убит, 24-годишният Джамал каза, че почувствал, че трябва да избяга. Прекарал два дни, бродейки из планините в Северозападна Сирия, избягвайки въздушни нападения и барикади по пътищата, и накрая стигнал до Турция. Там обаче лагерите вече са препълнени с над 75 хиляди бежанци, а очакванията на ООН са за 200 хиляди.

Така че след 25 дни в Турция Джамал се решил на пътуване на север. Подобно на Джомая, който похарчил хиляди долари да наеме каравана и шофьор в Турция, за да отведе него и семейството му нелегално в Европа. Джамал отказва да се впуска в подробности. Но сирийците гледат на това като на единствена възможност да избягат от опасностите, тъй като визовите и други ограничения правят легалното им пътуване в Европа почти невъзможно.

Нелегалното преминаване на европейските граници и откъслечността на статистиката в 27-те страни членки на ЕС правят картината на сирийската миграция в общността неясна.

В Германия през първите седем месеца на годината са поискали убежище 2246 души, колкото през цялата минала година. Във Великобритания и няколко други страни също са регистрирали растящ брой желаещи убежище сирийци, по данни на европейското статистическо бюро Евростат.

Гърция затяга граничния контрол с Турция; европейската гранична служба Фронтекс твърди, че броят на сирийците, опитващи се да пресекат гръцко-турската граница нелегално, е нараснал дванадесетократно през първите шест месеца на годината.

Но ако само 2400 са били спрени, 12 325 сирийци са подали искания за убежище из цяла Европа между януари и юни.

Въпреки че бройките са малки, сравнени със сирийското население от 20 милиона или населението от 500 милиона на ЕС, бягствата оказаха известно напрежение върху засегнатите страни.

Швеция бе принудена да импровизира с настаняването на бежанците. В случая с Джамал и Джомая, те са отседнали в хостел за туристи близо до Копингебро на южното крайбрежие. Мнозина са се настанили в живописни червени къщички в островно курортно селище, отворило врати миналата седмица.

Сирийците, търсещи убежище в Швеция, се наредиха на трето място след сомалийците и афганистанците. Между януари и юли броят им е 1855 срещу 303 през същия период на миналата година.

От началото на годината досега Швеция е удовлетворила почти всички искания за убежище на сирийци.

Джомая, който не желае да разкрива имената на съпругата и децата си от страх да не бъдат репресирани роднините им в Сирия, се решил на бягство, след като бил закопчан с белезници от силите на Асад и подложен на жесток побой.

Баща му ги откарал в планините, откъдето те преминали пеша в Турция. Той платил 8000 долара, за да наеме каравана и шофьор, който да ги закара в Европа по черни пътища. По време на продължилото три дни пътуване те се криели в задната част на караваната и преживявали с кошница хляб, сирене и мляко.

„Почти не спират караваните, казва Джомая. Мислят си, че са туристи. Бяхме затворени отзад и не успяхме да видим нищо. Може да сме минали през България, може през Унгария. Отне ни доста време да стигнем до Германия.“

Много от тръгналите към Швеция са оставили зад себе си удобен живот, добре образовани са и са имали хубава работа. Джомая бил корабен инженер, живеел със семейството си в голяма къща с градина с маслинови и лимонови дръвчета, имали кола, куче и дори лодка.

Сега се тъпчат в стая само с двойни легла от шведската мебелна фирма ИКЕА, ядат местните кюфтета с макарони и перат дрехите си веднъж седмично в общинска пералня.

Не всеки успява да стигне крайната цел. Няколко сирийци се удавиха миналия месец, след като лодката, с която отплавали от Турция, потънала край Кипър.

Някои миграционни експерти призовават Европейския съюз да улесни достъпа на сирийците и да улесни организираното им пътуване до европейските страни.

Директорът на Шведската миграционна служба Микаел Рибенвик очаква тази и следващата година в Швеция да пристигнат около 17 хиляди сирийски бежанци. „Това е голям брой за толкова малка страна“, казва той.

Филип Фаргю от Центъра за миграционна политика във Флоренция смята, че европейските институции и страните от ЕС трябва да направят повече за координиране на политиката си, за да могат сирийците да получават по-лесно убежище, както и да подпомогнат страните, на които се налага да се справят с голям брой от тези бежанци.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.