Как Унгария скара „приятели на НАТО“

Правда.ру

Дмитрий Медведев с президентите на Азербайджан Илхам Алиев и на Армения Серж Саркисян. Снимка: официален сайт

Унгария провокира изостряне на отношенията между Ереван и Баку – взе безотговорно решение за екстрадиране на азербайджанския офицер Сафаров, обвинен в убийството на свой арменски колега от НАТО. Пристигнал обратно в Азербайджан, осъденият не само бе помилван, но и произведен в чин майор. Тази история постави под удар реномето на НАТО.

На 19 февруари 2004 г. Сафаров е убил с 14 удара с брадва арменския офицер Гурген Маргарян, докато спял. Двамата били заедно на столица курс по английски език в Будапеща рамките на програмата на НАТО „Партньорство за мир“. По време на разследването Сафаров твърдеше, че Маргарян неведнъж публично е охулвал азербайджанския народ, гаврел се е с паметта на загиналите в карабахската война и се е подиграл с държавното знаме на Азербайджан.

Защитата изтъкваше пред съда, че Сафаров е бил повлиян от събитията по време на арменско-азербайджанския конфликт – негови близки станали жертви на клането в Ходжали. Въпреки тези аргументи магистратите осъдиха Сафаров на доживотен затвор без право на амнистия през първите 30 години.

На 31 август обаче Сафаров неочаквано бе екстрадиран в Баку. Армения съзря в помилването на офицера сериозна пречка за преговорите с Азербайджан по карабахския въпрос. Официален Ереван заяви, че скъсва дипломатическите отношения с Будапеща.

Президентът на Армения Серж Саркисян направи остри изявления в неделя. „Не искаме война, но ако ни бъде натрапена, ще се сражаваме и ще победим. Не се страхуваме от убийци, дори ако са закриляни от първото лице. Отново обаче не чуват гласа ни. Нека тогава се сърдят на себе си“, заяви Саркисян в обръщение по повод 21-ата годишнина от независимостта на самопровъзгласения Нагорни Карабах.

Унгария сякаш не очакваше подобен развой на събитията. Министерството на правосъдието в Будапеща заяви, че при прехвърлянето на Сафаров са спазени всички юридически условия, а решението да бъде предаден на Азербайджан е прието според нормите на международното право.

Фуад Алескеров, завеждащ отдела за сътрудничество с правоохранителните органи в азербайджанската президентска администрация, също настоя, че всички правни норми са спазени: „Азербайджанската страна осигури цялата необходима правна информация във връзка с процедурата, по която продължава изпълнението на присъдата. Въз основа на получената информация унгарската страна даде съгласие за трансфера на Рамил Сафаров“.

Присъдата на унгарските магистрати наистина ограничаваше само възможността за условно-предсрочно освобождаване на Сафаров. Ограничението не засягаше възможността да бъде помилван или амнистиран. Което съответно бе сторено от президента Илхам Алиев. Тъй че, юридически погледнато, няма за какво да се хванеш. Глупаво е също да бъдат упреквани азербайджанските власти, положили всички усилия да освободят един свой гражданин.

Упреци, и то големи, заслужават унгарците: страната им все пак членува в НАТО и блокът залага на Азербайджан, разглежда го като плацдарм за евентуална атака срещу Иран. Необмислените действия затрудниха ситуацията по границата – рязко спадна авторитетът на Запада в напъните му да посредничи, за да бъде решен проблемът с Нагорни Карабах. А не е безоснователно и мнението на арменския президент, че е „трудно да си представим нещо, по-силно дискредитиращо европейското правосъдие“.

Държавният департамент на САЩ поиска от унгарското Външно обяснения на каква база е бил извършен трансферът. Американското ведомство изрази и „крайно безпокойство“ по повод помилването на екстрадирания убиец на арменския офицер. Подобна реакция сочи, че екстрадирането е било одобрено лично от унгарския премиер Виктор Орбан – като на всеки националист и евроскептик, изобщо не му е хрумнало да поиска съвет от Вашингтон.

Договореността с Азербайджан вероятно е била постигната на най-високо равнище и Орбан, стоящ далеч от арменско-азербайджанските отношения, просто не е знаел, че Азербайджан вижда в Сафаров национален герой, а Маргарян е смятан в Армения за мъченик. За същото говори и фактът, че представител на унгарската дипломация връчи протестна нота на азербайджанския посланик в Будапеща – израз на недоволство от решението Сафаров да бъде помилван.

Опозицията в унгарския парламент настоя правителството да обясни причините за екстрадирането на Сафаров, а министърът на правосъдието да бъде изпратен в оставка. „Членовете на кабинета на Орбан са отговорни за натиска, на който Унгария е подложена днес от международната общност“, заяви председателят на външнополитическата комисия на Унгарската социалистическа партия Ласло Ковач, бивш министър на външните работи.

Според Ковач екстрадицията може би е свързана с мащабна покупка на унгарски държавни облигации от Азербайджан. Такива намерения наистина е имало, потвърждава Ласло Борбели, заместник-директор на унгарската агенция за управление на държавния дълг. Миналата седмица той посочи пред в. „Модяр немзет“, че преговорите между двете държави за евентуална покупка на унгарски облигации за близо 3 милиарда евро от Азербайджан са „в стадий на търсене“.

В заключение ще отбележим, че горкият Маргарян бе посечен на курсове на НАТО, уредени за „приятели на НАТО“, в страна членка на НАТО. И ето че тази страна пусна убиеца на свобода, с което постави под удар НАТО.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.