Противопоставянето в руския парламент прераства в политическа криза

В Русия масово наричат партията на Путин „Партия на мошеници и крадци“. Пародия на емблемата на „Единая Россия“

Противопоставянето между управляващата партия „Единна Русия“ и опозицията в Държавната дума нараства все повече, пише руският в. „Известия“. Според изданието левоцентристката опозиционна партия „Справедлива Русия“ е готова на най-радикални действия, ако не се споразумее с властта по случая със своя депутат Генадий Гудков. Всекидневникът, цитиран от Би Би Си, съзира в парламентарните събития политическа криза, която според него може да придобие хронична форма.

Активен участник в уличните протести на руската опозиция срещу Владимир Путин, Гудков заяви на 1 септември, че Генералната прокуратура е поискала от Думата да му отнеме бързо депутатския мандат поради нарушения на парламентарните процедури и на етичните норми.

През юни федералното следствие обяви, че започва предварително разследване срещу Гудков във връзка с обвиненията за данъчни измами и пране на пари, отправени пред руски медии от българския гражданин Ивайло Зартов. Последният твърдеше, че Гудков е инвестирал милиони евро в България и в други европейски страни; коментатори видяха в това намек за пране на пари. Руският депутат отрече и заяви, че се води кампания за дискредитирането му.

В понеделник Следственият комитет съобщи, че е изпратил в Думата нови документи, според които Гудков като собственик и управител на фирми е упражнявал дейност, несъвместима с депутатския му статут. Повечето впрочем само разширяват списъка на компаниите, чийто собственик е опозиционерът, посочва „Комсомолская правда“.

Елена Лукянова – професор по право, заявява пред „Комерсант“, че не помни „Гудков да е лобирал в интерес на своя фирма, а не на хората“ при разглеждане на някакви въпроси в парламента.

„Възможностите за влияние на един депутат са твърде различни от възможностите на чиновниците от съответната сфера – той няма преки разпоредителни пълномощия, не се разпорежда пряко с пари или ресурси“, коментира експертът Владимир Южаков. Дори един депутат да лобира за конкретна компания, това е труднодоказуемо, защото тази дейност „се разтваря сред решенията на комисиите и на камарата“, добавя той.

Ако депутат или сенатор притежава контролен пакет от акции на някакво предприятие, трябва да напусне ръководството и да предостави бизнеса за доверително управление, заявява Андрей Воробьов, шеф на фракцията на „Единна Русия“ в Думата, цитиран в „Росийская газета“. „Никой не си поставя задачата един депутат или сенатор да е гол като пушка, но задачата е да не се допускат злоупотреби“, добавя той и обещава сериозна дискусия по въпроса в руския парламент.

В писмо до 50 депутати от „Единна Русия“ Гудков ги приканва като „хора на честта“ да не подкрепят лишаването му от мандат, което се очаква да бъде гласувано на 12 септември. По думите му това ще е „политическа разправа с очевидни причини“. Мнозина депутати от „Единна Русия“ открито наричат стъпката на Гудков шантаж; фракцията на властовата партия подготвя единно решение, информира „Известия“.

Междувременно „Справедлива Русия“ е подготвила „няколко сценария (…), включително гладна стачка, масово излизане от пленарната зала и блокиране на дейността на Държавната дума“, посочва източник от партията. Според вестника комунистите в парламента са готови да подкрепят този „бойкот“, но депутатът либералдемократ Владимир Овсяников заявява, че групата му „няма време да участва в предреволюционни бунтове“.

Хора от „Справедлива Русия“ не изключват, че става дума за провокация от страна на властта, един вид проба на якост: „ще изгуби онзи, който направи първата невярна стъпка – властта или опозицията“, пише всекидневникът. Думата планира да отнеме депутатската неприкосновеност на Гудков, но подминава абсолютно същите нарушения, допускани от десетки други парламентаристи, твърди „Независимая газета“.

Избирателното прилагане на законите подкопава доверието на гражданите към държавата. Липсата на равноправие в тази важна сфера връща Русия в Средновековието, но хората „полека-лека се приспособяват – човек трябва някак да живее“, констатира изданието.

Оттук идат според него и огромните мащаби на т. нар. корупция по низините в Русия – хората плащат подкупи не защото са покварени до мозъка на костите, а защото нямат вяра ни на съд, ни на чиновници.

Руски юрист, автор на друг материал от „Независимая газета“, съзира във федерацията „невиждан до днес феномен – деструкция на законодателното поле“. Днес в Русия се приемат все повече закони, които „не помагат, а вредят“ – прокарва ги „агресивното малцинство, но поради мълчаливото безразличие на мнозинството, пряко засегнато от тези закони“, изтъква експертът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.