Вторият мандат или кой вярва в чудеса

„Във втория ни мандат България ще отиде много по-напред“, категорично заяви Бойко Борисов в Пловдив. Дни преди него вицето Цветанов обеща през втория мандат да станат чудеса… Интересно, защо не станаха още сега. Пък има и една година до изборите…

Цветанов каза също: “В условия на криза правителството направи това, което всички останали правителства за 20 години не успяха да свършат.” Напомня ли нещо? Да, на Георги Димитров, който казал навремето, че България за няколко години е направила това, което други народи при други условия не са успели да направят за 20 години…
45 години тогавашният режим прави чудеса, без демократични избори, със стабилно мнозинство и управление. И всичко завърши с това, че България е най-бедната страна в ЕС и 20 години изплаща външния дълг, оставен от Тодор Живков.
А около една трета от населението си харесва онзи период от историята на България. И мнозина си харесват и Бойко Борисов, който им напомня за онова време на твърдата ръка.

С какво ще завърши сегашното управление?
Най-напред – ще има ли втори мандат?
Доверието в правителството е спаднало наполовина, че и по-малко, в сравнение с началото на сегашния им мандат, показват социологическите проучвания.
Но Бойко и Цецо (както самият той го нарича) вярват в чудеса. Това да говориш, че ще спечелиш изборите не е само пиар тактика. Това е и самозаблуда, погрешно самомнение. Който помни, към третата си година на власт, премиерът Костов говореше, че вече не вярва на социолози (които по онова време показваха значителен спад в доверието към него). Премиерът Виденов половин година преди да падне, говореше същото.

Всяка партия на власт досега е изживяла уроците на демокрацията. Ще го изпита на гърба си и ГЕРБ.
Ако някой си мисли, че ГЕРБ на следващите избори ще вземе сегашните си 116 мандата, ще си напазарува пак още 15-ина депутати, за да направи правителство, много се лъже. ГЕРБ няма как да получи пак толкова, а дори и 80 депутати не се знае дали ще стигне. Каквито и фалшифицирани избори да прави (чудесата на Цветанов).

Очертава се гръцки вариант – ГЕРБ и БСП с близки резултати на изборите, няколко процента разлика и дълги пазарлъци за правителство, които могат да завършат с още едни избори. Не се знае обаче за още година време дали БСП няма да вземе преднина. И ще трябва някоя от тези две партии да направи коалиция с друга, за да състави кабинет. Двете няма да направят коалиция, докато Станишев е начело. Затова е тази неприязън на Борисов към него и далеч по-благосклонното му отношение към Първанов. Първанов не успя да оглави БСП и да се сбъдне светлото бъдеще.
Сега ще трябва да се пазарят с ДПС и с Кунева, която, дори да влезе със 7 или 10 процента, ще се окаже балансьор в бъдещия парламент. Затова непрекъсното ще я изкарват вещица по обслужващите ги медии, да не вземе случайно повече места.
Яне Янев няма шанс след всичките циркове за и против Борисов, каквито и финансови инжекции и разни марешки формации да му измислят. Сидеров не се знае дали ще мине 4%, след като от естествен съюзник на ГЕРБ, мъдреците Цветанов и Борисов не решиха да му окрадат депутатите.

Кой вярва в чудеса, освен тях двамата и техните отявлени фенове?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.