Новата магия на Обама. Мишел Обама

Мишел Обама говори пред конгреса на демократите в Шарлот. Снимка: от тв екрана

Първата дама се впусна в дуела на първите дами, пише в. „Фигаро“ по повод речта на Мишел Обама на конгреса американските демократи в Шарлот, където Барак Обама беше номиниран официално за кандидат за втори президентски мандат.

Тя е невероятен коз за президента и установява връзка между него и редица слоеве на американското общество. Сред тях са малцинствата, главно афроамериканското, както и семействата, ударени от бича на затлъстяването и семействата на военните. Последните две групи тя привлича с кампанията си за рационално и здравословно хранене и за борба срещу затлъстяването, както и с подкрепата си за семействата на военнослужещите и ветераните.

Днес Мишел Обама е много по-популярна от съпруга си. Подкрепят я 66 процента от американците. Дори в редиците на републиканците доверието в нея е с 24 процента повече отколкото това за съпруга й, припомня „Фигаро”.

Първата дама на САЩ се опита да възвърне магията на Барак Обама, уверявайки, че неговите ценности и убеждения не са се променили през четирите години в Белия дом, пише в.  „Монд”. Този подход на ФЛОТУС се оказа успешен, допълва изданието, наричайки първата дама с наименованието, под което тя се подписва в Туитър FLOTUS – First lady of USA.

Френското издание посочва, че един от успешните ходове на Мишел Обама е бил да не споменава в речта си поименно противника на Обама – Мит Ромни, но да изтъкне колко различен по принцип е съпругът й от републиканеца милионер.

Успешен ход в първата конгресна вечер беше и акцията в защита на здравната реформа на Обама, охулена от републиканците, допълва вестникът. На конгресната трибуна се появиха американката от народа Стейси Лин и дъщеря й Зоуи, родена с тежко сърдечно увреждане. Заради него тя се нуждае от 3 операции, първата, извършена 15 часа след раждането, а втората, когато е била на 4 месеца.

Но застрахователите са отказали да платят третата операция. Здравната реформа на Обама, позволяваща на 30 милиона американци без здравна застраховка, да се лекуват, е деблокирала ситуацията със Зоуи и благодарение на нея детето ще бъде оперирано за трети път през 2013 г.

С речта си Мишел Обама увеличи натиска върху Мит Ромни, чийто рейтинг сред американските жени е доста слаб, отбелязва британският вестник „Дейли телеграф”. Изданието се спира върху ключовата фраза в речта на първата дама, че за съпруга й успехът не е в това колко пари е натрупал, а как е променил живота на хората. По този начин тя нанесе косвен удар по Мит Ромни, който миналата седмица изтъкна няколко пъти на републиканския конгрес в Тампа какъв финансов успех е постигнал като изпълнителен директор на инвестиционен фонд.

Британският вестник „Гардиън” лаконично отбелязва, че речта на първата дама е била много силна. Джулиън Кастро, изгряващата звезда на демократите, не постигна успеха на Обама от 2004 г., когато на конгреса на демократите той беше изгряващата звезда, но все пак направи впечатление като духовит оратор, допълва вестникът.

В. „Индипендънт” посочва, че докато са слушали речта на първата дама, демократите за кратко са забравили икономическите проблеми на страната. Но опасността ги дебне в петък, когато те ще си тръгнат от Шарлот, а властите ще оповестят най-новите данни за безработицата в САЩ, а те не са никак приятни.

Според италианския вестник „Кориере дела сера” предимството сега на демократите е в лошото представяне на Мит Ромни на републиканския конгрес преди седмица. Речта му не повиши рейтинга му, напротив – беше най-зле посрещнатата реч на кандидат-президент от 1996 г. насам, когато за първи път започва да се води подобна статистика.

Конгресът на демократите се откри със силни призиви към жените, латиносите и младежите, посочва вестник „Вашингтон пост”. Валяха и предупрежденията, че Мит Ромни ще върне страната назад, ако бъде избран за президент. На кандидата на републиканците не бяха спестени критиките, че е непоследователен в позицията си за абортите или заради политиката му, която ще е от полза на богатите американци.

Мишел Обама оглави усилията на демократите да представят републиканския кандидат за президент Мит Ромни като човек, който е недосегаем, посочва вестник „Ню Йорк таймс”, който също се спира върху ловката стратегия на демократите да поверят на всички останали оратори от първата вечер задачата да критикуват Ромни, докато на първата дама да бъде поверена задачата да покаже защо си заслужава да се даде втори президентски мандат на Обама.

В друга статия обаче изданието отбелязва, че вчера американците са гледали продължението на филма „Обичам съпруга си, затова гласувайте за него”, чиято първа серия беше миналата седмица с речта на Ан Ромни, съпругата на Мит Ромни. И двете половинки на кандидат-президентите говориха за съпрузите си, за любовта към децата и семейството, за брака си.

Но дотук с приликите. Голямата разлика беше, че Мишел Обама говори за суровата действителност и за дълбоките пречки по пътя на израстването на цветнокожите в едно бяло общество. Докато Ан Ромни си спомни за дребните притеснения на млада семейна двойка, в която съпругът е син на собственик на автомобилна компания, губернатор на Мичиган и бивш кандидат за президент.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.