Миниатюрна Югославия също е на път да изчезне

Асошиейтед прес

Блашко Габрич с реликвите си от времето на Югославия. Снимка: вести

За Блашко Габрич и неговите приятели бе трудно да преживеят рухването на Югославия, затова те си направиха своя собствена миниатюрна Югославия. Сега те могат да загубят и нея.

Тематичният парк Юголанд, който в продължение на години бе сборно място на почитатели на бившата комунистическа държава, е заплашен от затваряне, защото Габрич вписа част от имота като обезпечение за банков заем, който стана лош. Ще се опитам да спася Югославия, казва Габрич, 70-годишен пенсиониран сръбски печатар. Ще бъде наистина тъжно, ако и тази Югославия също изчезне.

Мини Югославията на Габрич е натикана на 1,5 хектара земя, които представят фалшива планина, ров, който би трябвало да представлява Адриатическо море, югославски знамена и комунистически червени звезди. Всичко това символизира отчаянието на хората, чиято страна се разпадна в брутални войни през деветдесетте години, оставяйки хиляди мъртви и милиони без дом.

Изправени пред новата реалност на свита територия и пазарен хаос, много бивши югославяни започнаха да гледат назад към бившата комунистическа диктатура като на страна на мечтите, която предлагаше равноправие и сигурна работа. Тази тенденция стана известна като „юго-носталгия”, а Габрич е главен неин защитник. Нито една Библия не може да опише по-прекрасен рай от този, който ние имахме в нашата Югославия, възкликва той. Ние имахме най-прекрасната страна на света, казва той.

По време на годините на комунизма Габрич прекарал много години в Канада, където притежавал печатница. Той се завръща през 1983 г. и започва бизнес в Суботица, град близо до унгарската граница. След това в началото на деветдесетте години Габрич става свидетел как Югославия се разпокъсва на парчета – първо Словения, после Хърватия, Босна и Македония напуснаха федерацията в серия кървави етнически конфликти.

Това, което най-накрая предизвика Габрич да предприеме нещо, бе решението през 2003 г. на Сърбия и Черна гора – двете републики, които останаха заедно, изобщо да премахнат името „Югославия”. Габрич регистрира мини-Югославия на своя земя през февруари 2003 г. Той и неговите приятели поставиха гранични камъни и бронзов бюст на покойния комунистически диктатор Йосип Броз Тито.

Те пресъздадоха Триглав, най-високата планина в Югославия като натрупаха няколко тона почва, която изкопаха, за да създадат миниатюрно Адриатическо море. Те дори започнаха да издават виртуални паспорти на мини-Югославия. Ние искахме да запазим част от нашия живот тук, обяснява той. Мини-Югославия днес има над 8 000 „граждани”. Знак в тематичния парк гласи: „Югославия ще живее, докато ние сме живи”.

С годините хиляди хора посетиха парка, предимно за да отбележат рождения ден на Тито на 25 май или други югославски празници. За такива случаи тематичният парк организира пикници, музика и танци. Хиляди други от цяла бивша Югославия се събират всяка година на гроба на Тито в столицата Белград или в родното му място в Кумровец, Хърватия.

Привържениците на Тито казват, че бившият лидер е бил ловък политик, който се отдели от Съветския съюз и водеше страната успешно през бурния период на Студената война. Те казват, че режимът на Тито е бил по-мек от комунизма в останалата част от Източна Европа, отбелязвайки, че югославяните можеха да пътуват в чужбина и да се радват на относителна свобода, ако не на демокрация.

Мирослав Андриевич, 62-годишен пенсиониран фотограф от Суботица, става гражданин на мини-Югославия преди седем години. Андриевич казва през сълзи, че мини-Югославия е предложила утеха на хората, които се почувстваха изгубени без страната, в която са прекарали по-голямата част от своя живот.

Но с изчезването на социализма мини-югославяните срещнаха една основна пречка пред осъществяването на своята мечта – парите. Миниатюрната страна е опърпана и прашна, храсти растат по дъното на Адриатическо море, а планината Триглав не прилича на алпийския оригинал в днешна Словения.

Но Габрич няма да се предаде. Той се надява да организира благотворителен концерт, за да събере пари и да плати на банката. Залогът е висок, ако загубя, ние ще загубим Сърбия и Македония, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.