Трудни времена, трудни пари за България

Бойко Борисов реже лентата на метрото с Жозе Мануел Барозу. Снимка: Булфото

На 31 август председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу взе метрото до Европейски съюз: спирка от новата линия на метрото на София, за чието откриване с българския премиер беше пристигнал. Предвид, че половината от разходите за построяването на линията са дошли от фондовете на ЕС, това беше „перфектната демонстрация” на това, как Европа помага на страната, каза той.

С над 1,5 млрд. евро средства от ЕС все още не похарчени, българите определено могат да очакват повече подобни инфраструктурни проекти. Малцина са недоволни от присъединяването към ЕС през 2007 г. Стотици хиляди българи сега живеят и работят в държави от ЕС и въпреки рецесията изпращат все по-големи суми у дома.

Заедно с още седем други държави от ЕС България е задължена от договор да приеме еврото. Отлични публични финанси означават, че страната изпълнява всички критерии за приемане в Еврозоната. Но никой не очаква единната европейска валута: наистина, когато финансовият министър Симеон Дянков заяви през април, че сега не е времето за присъединяване, новината едва се чу. (Европейската централна банка следва същия подход.) Но когато той и г-н Борисов заявиха същото нещо пред „Уолстрийт Джърнъл” на 4 септември, това се превърна в голямо събитие.

Според Симеон Дянков една причина за това, е че обявяването съвпадна с подобни анонси от страна на Полша, Латвия и Литва. Хърватия ще се присъедини към ЕС следващата година и външният й министър Весна Пушич заяви на пресконференция в Словения на 3 септември, че проблемът с еврото не стои на дневен ред в обозримото бъдеще.

Докато не е ясна съдбата на еврото, казва Симеон Дянков, рисковете от присъединяването са много по-големи от очакваните ползи. „Тогава защо да се присъединяват?” Марин Лесенски, анализатор, заявява, че българите са доволни от актуалното статукво и мнозинството е против приемане на еврото. Българският лев е обвързан с еврото от самото начало (а преди това беше за германската марка от 1997 г.) във валутен борд. Така че България се възползва вече от голяма част от предимствата на единната валута.

Димитър Бечев, анализатор от неправителствената организация Европейски съвет по международни отношения смята, че зад целия фурор се крие нещо друго. Според него това е „сигналния изстрел” за предизборната кампания за парламентарния вот догодина.

Бойко Борисов е внушителен като личност и като физика (според някои дори е сплашващ): бивш бодигард и кмет на София, отдавна преследван от твърденията за връзки с организираната престъпност, които упорито отрича.

Нито една партия в съвременната българска история не е успявала да спечели втори управленски мандат. Но вътрешни борби отслабиха основната опозиция, социалистите, така че дясно-центристката коалиция на премиера Борисов може и да има шанс за историческа победа.

Симеон Дянков е подложен на натиск от притиснатите държавни служители и пенсионери, които искат пари. С приближаването на изборите, може би ще бъде нарушена финансовата дисциплина, въпреки че г-н Дянков заема твърда позиция: „Не, в никакъв случай”.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.