Русия отново гледа към Азия

Франс прес

Путин на срещата на АТИС. Снимка: кремлин

Станала за първи път домакин на лидерска среща на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), Русия ще направи опит да утвърди присъствието си в Далечния изток – скъпоценен източник на възможности в контекста на днешната европейска криза.

„Делът на Русия от общата търговия в региона (Азиатско-Тихоокеанския) за момента е близо 1 процент. Това видимо не отговаря на политическия профил на Русия, нито на икономическите й интереси“, отбеляза наскоро на пресконференция Генадий Овечко, посланик за специални поръчения и висше длъжностно лице на федерацията в АТИС.
Наистина парадокс – страната изобилства с енергийни ресурси и суровини, за каквито жадуват в стремителния си растеж азиатските й съседки.

Дълго време обаче Москва предпочиташе да гледа към Европа – основния си търговски партньор, обръщайки гръб на тази зона. Дори разглеждаше като заплаха някои свои съседи, примерно Китай. Неотдавна премиерът на Русия Дмитрий Медведев изрази тревога от факта, че в руския Далечен изток прииждат все повече имигранти от гранични държави – ясен намек за китайските работници.

При все това икономическите трудности на западните държави от последните години накараха руската власт да осъзнае, че трябва да възстанови баланса в политиката си към Изтока.
Оттук нататък „ритъмът в икономическото развитие на Русия ще зависи от този на страните от АТИС“ – клуб, обединяващ 21 страни по тихоокеанското крайбрежие, сред които САЩ, Китай и Япония, изтъкна в четвъртък руският финансов министър Антон Силуанов.

Промяна в имиджа

„Русия ще направи опит да се възползва от срещата на върха, за да промени своя имидж, да бъде възприемана не само като европейска, но и като азиатско-тихоокеанска страна“, прогнозира Василий Михеев, експерт от Института за световна икономика и международни отношения.

Тъкмо в тази връзка руските власти избраха като място за форума остров Руски край Владивосток, на около 6 хиляди километра по права линия от Москва. Което първоначално съвсем не изглеждаше очевидно решение. Защото в пристанищния град, забранен за чужденци през съветската епоха, после пренебрегван през годините след разпадането на СССР, допреди няколко години нямаше и елементарна инфраструктура – например пречиствателни станции.

Сериозни негативи, заради които мнозина висши чиновници препоръчваха на президента Владимир Путин да организира международната проява в Москва или Санкт Петербург.
Обаче „среща на върха във Владивосток означава символичен избор“, подчертава Дмитрий Тренин от московския клон на „Карнеги“.

„Това е белег, че има воля не само да се вдигне жизненото равнище в затънтените руски източни покрайнини, но и да се разглеждат източните земи на страната като свръзка между Азия, Тихия океан и Русия“, пояснява той. За да постигнат тази цел, руските власти инвестираха колосалната сума от над 20 милиарда долара в изграждането на мостове, летище, пътища и улици в града.

Очаква се също проектът да направи Далечния изток по-привлекателен за руснаците – опит за ново привличане на хора в региона, започнал да се обезлюдява през 90-те с масовото изселване в европейската част от страната в търсене на по-добри условия за живот.

Подновеният интерес към този регион пролича и след завръщането на Путин в Кремъл през май, когато президентът между другото създаде и ново министерство с единствена задача да осигури развитието на руския Далечен изток.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.