Шокиращ глад в Южен Афганистан

Талибани отглеждат мак за опиум в Афганистан. Снимка: франс24

Въпреки стотиците милиони долари чужда помощ, която се излива в Южен Афганистан, около една трета от децата там страдат от остро недохранване и то в степен, подобна на показателите за районите, където има глад. Такива са изводите на (афганистански) правителствен доклад.

Около един милион афганистански деца под петгодишна възраст страдат от остро недохранване, се казва във финансираното от ООН проучване. Най-тежко засегнат е югът – районът около Кандахар и провинция Хелманд – там, където се зароди талибанското движение и където бяха водени най-тежките сражения в продължилата десет години война.

”Шокиращото е, че според международните стандарти тези показатели наистина са много високи”, каза Майкъл Китинг, заместник-ръководител на мисията на ООН в Афганистан. „Става дума за такава степен на недохранване, която свързваме с Африка и с някои от най-бедните части на света, а не с район, който е получил толкова голямо внимание от страна на международната общност и толкова помощ”.

Афганистанското многоиндикаторно клъстърно изследване (MSCS) установи, че 29.5 на сто от децата там страдат от остро недохранване. При нива, които са над 30 на сто при малките децата, се смята, че вече има признак за гладуване.

Тези данни не означават, че в южната част на Афганистан цари глад. Според указанията на ООН детското недохранване е само един от няколкото критерия, които се използват, за да се реши дали в даден район има глад. Сред другите са смъртността и достъпът на семействата до храна.

В Южен Афганистан се доставят достатъчно храни, казват експертите, но изхранването е сериозен проблем. Някои семейства са толкова бедни, че не могат да купуват храна, а други нямат достатъчно знания как да хранят децата си; освен това децата там често страдат от болести като диария.

Един от сериозните проблеми е отношението към кърменето, смята Елхам Монсеф, специалист на ООН по храненето. На жените често им се казва, че кърмата не е достатъчно хранителна или пък им е трудно да кърмят, така че на кърмачетата се дават най-различни неща – от чай и вода, които нямат хранителна стойност, до изкуствено мляко, което е прекалено разредено или е приготвено с мръсна вода.

Основни здравни мерки, които в наши дни са широко разпространени в повечето развиващи се страни, като обогатяването на брашната и йодирането на солта, за да се осигури добро развитие на мозъка, не се прилагат навсякъде в Афганистан.

В педиатричното отделение на болницата Мируаис в град Кандахар децата, приети с недохранване, бяха видимо отпаднали, със суха и сбръчкана кожа, с очертаващи се под кожата кости и без сили; поне едно от тях имаше квашиоркор – болест, причинена от недостиг на белтъчини.

При неотдавнашно посещение болницата бе пълна с отчаяни майки като Фатима, която е пътувала от областта Сангин на размирната провинция Хелманд, за да търси помощ за 18-месечния си син Саддам. Той тежи 4,4 кг, колкото някои новородени в САЩ, лежи, без да помръдва, на сивите чаршафи, заедно с още един пациент, с по-голямата си сестра и три жени.

Бедността е отнела всяка надежда на Фатима, че може да помогне на страдащия си син. „Нямам дори кърма, а не можем да си позволим да си купуваме храна или бебешко мляко”, каза тя. „Най-малкото ми дете почина от това”.

Хуманитарни работници признават, че макар да е добре известно, че в Афганистан има хроничен проблем с недохранването, те са изненадани от доказателствата за изключително сериозна криза. „Данните са прекалено сериозни, за да бъдат пренебрегнати”, каза Ейдън О’Лиъри, ръководител на офиса на ООН, който координира хуманитарната реакция при кризи в Афганистан. „Ясно е, че трябва да се вземат по-активни мерки за решаване на проблемите с храненето”. „Това не е единично, откъслечно изследване, това е глобално изследване, направено заедно с централната статистическа служба”.

Последното такова изследване е направено през 2004 г. и макар че оттогава конфликтът рязко ескалира, имаше и огромно увеличаване на разходите за помощи. Американската агенция за международна помощ USAID изля стотици милиони долари в Южен Афганистан, а Великобритания отдели още десетки милиони за благоустройството на Хелманд.

Обединените нации и хуманитарни организации сега бързат да съберат повече подробности за мащаба на проблеми и за най-тежко засегнатите населени места.

За сериозността на проблеми говорят и предупрежденията на експерти, че препълнените болнични отделения, занимаващи се с случаите на недохранване в провинциалните центрове, помагат само на съвсем малка част от засегнатите семейства.

„Фокусирали сме се върху острите случаи, но трябва да стигнем до повече населени места, за да предотвратим недохранването”, каза Видхя Ганеш, заместник-ръководителка на УНИЦЕФ в Афганистан. „Най-сложното за нас е, че лечебното хранене (в болниците) е само малка част от проблема”.

Мараз Гюл е в болницата в Мируаис с петмесечното си бебе Асадулла, който е с провиснала и сбръчкана кожа на старец. Той лежи отпуснат и не спира да стене тихичко, докато майка му говори. „Кърмех го, но нямах достатъчно кърма, а не можех да се позволя да купувам адаптирани млека”, каза тя.

Те са предприели изморително четиридневно пътуване от селото им Рорабад, по пътища, oсеяни понякога с талибански бомби, но Мараз Гюл все пак се смята за късметлийка в сравнение със съседите си, чиито деца също чезнат.

”Хората в нашето село, които имат същия проблем, не идват в болницата, това са бедни жени и не могат да си платят транспорта”, каза тя. „Ние продадохме една овца, за да покрием разходите”.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.