Израел – Иран: Америка си измива ръцете?

МИГнюз

За криза в отношенията между САЩ и Израел се говори отдавна. Днешната ситуация обаче бележи „най-ниската точка” в сътрудничеството на двете държави – стратегически съюзнички, твърдят експерти.

Според слухове Държавният департамент на САЩ е призовал чрез европейски посредници иранските власти да не нанасят удар по американски военни бази, ако Израел атакува ядрени обекти в Иран. При това положение Вашингтон няма да се меси в конфликта. С други думи, ако не бъдат засегнати „интересите на САЩ в региона”, Израел ще трябва да воюва с Иран самостоятелно.

Малко преди това председателят на обединения комитет на началник-щабовете от армията на САЩ Мартин Демпси заяви пред британски журналисти, че не желае да става съучастник в израелски удар срещу Иран. Според Демпси подобна акция само ще забави ядрената програма на Иран, без обаче да я унищожи, и ще отслаби ефекта от международния натиск върху Ислямската република. Изявлението бе направено, след като в доклад на МААЕ бяха публикувани данни, че Иран ускорява дейността по създаване на ядрено оръжие. Американският генерал обаче посочи, че не знае същинските намерения на Техеран.

Друг недвусмислен намек направи вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Агитирайки в полза на Барак Обама на предизборен митинг в Пенсилвания, Байдън обвини кандидата на републиканците Мит Ромни, че е готов да започне война срещу Иран и Сирия. С това вторият човек в американската политика отправи сигнал, че администрацията на Обама не само че не планира силово решаване на иранския ядрен проблем, но и осъжда подкрепящите този вариант.

Неприятна изненада станаха и ограниченията, внесени в програмата на американско-израелското военно учение, насрочено за края на октомври. В него ще участват две трети по-малко военни от САЩ, отколкото бе предвидено. Намален е също броят на противоракетните комплекси, които ще се използват, и бойната им мощ. Американската страна обяснява промените с недостиг на средства в бюджета. Израелските военни и политиците обаче са убедени, че това сочи недоверие от страна на Пентагона заради разногласията по иранския въпрос.

Някои американски политици открито недоволстват от Израел, който се опитвал да въвлече САЩ в ненужна за тях война. Има обаче различни мнения доколко Щатите имат или нямат нужда от война срещу Иран. Според част от близкото обкръжение на Обама изборът на този път не бива да се изключва, нещо повече – Белият дом трябва да демонстрира, че е готов да използва сила. Други, напротив, не желаят САЩ „да играят по свирката на Израел”. И привържениците на Обама не се тревожат толкова от ядрената заплаха откъм Иран, колкото за това как ще реагират гласоподавателите на едната или другата тактика.

Обама очевидно е избрал „мирния” път, предвиждащ икономически и политически натиск върху Иран – в противовес на „ястребовата” позиция на Ромни. Нищо чудно с оглед на преобладаващия електорат на президента – небялото и мюсюлманското население плюс избирателите на Демократическата партия, а повечето от тях са против военни действия.

Нито самият Обама, нито кабинетът му още не са огласявали позицията си във връзка с Иран. Косвени данни обаче показват, че решението е взето: САЩ си измиват ръцете и ще положат усилия да открият някакъв начин да не участват в антииранска операция.

Обама се опитва да успокои Израел с разсъждения за т. нар. червени точки – условия, чието неизпълнение би принудило САЩ да използват сила срещу Техеран. Споменава се за „крайно сурови” антиирански санкции, включващи мащабни маневри на военноморски сили от 26 държави в Персийския залив, разполагане на нов американски радар в Катар, осуетяване на петролния износ от Иран, кибернетична война срещу ирански обекти с участие на Израел. Освен това Белият дом апелира към световното обществено мнение, осъзнало най-сетне опасността от ядрената програма на Иран и готово за борба с нея.

Последният доклад на МААЕ обаче показва, че санкциите нямат никакъв ефект, а след неотдавнашната среща на върха на необвързаните страни в Техеран стана ясно, че не се очертава политически и икономически бойкот на Иран. Аятоласите със сигурност ще продължат дейността по създаване на бомба, докато не бъдат спрени.

Според скорошни данни посланието на Белия дом към иранските лидери най-вероятно е лъжлива сензация. Това обаче не променя нещата. Стоящите зад дезинформацията са си поставяли ясна задача: да наплашат Израел, че ще остане сам в евентуална война срещу Иран, за да не предприема еврейската държава решаващи стъпки поне до президентските избори през ноември 2012 г.

Израелците се надяват, че при откриването на сесията на Общото събрание на ООН, насрочено за 25 септември, Обама ще постави ултиматум на Техеран. Едва ли обаче в навечерието на изборите президентът ще направи онова, което не се осмели да стори през целия си мандат.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.