България направи скок в класация за конкурентност. А институтът, който я оцени прибра половин милион

Страната се е изкачила от 74-то до 62-ро място в годишната класация за конкурентоспособност на Световния икономически форум (СИФ), пише в редовния доклад на СИФ за конкурентоспособност на икономиките на 144 страни (The Global Competitiveness Report 2012-2013) съобщи Vesti.bg

Подобен скок страната не е правила през целия период на участие в това престижно издание, подчертават експертите на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), който е партньор на Форума за България при изготвянето на доклада.

„Една Румъния е с 20 места в инфраструктурата назад след България и усвоява четири пъти по-малко средства от фондовете на ЕС“ – коментира и премиерът Бойко Борисов.

Според него България е постигнала най-големите, най-добрите резултати в конкурентоспособността за всички времена според излезлите данни.

Други данни, които не бяха оповестени

На 11.05.2012 г. фирмата „Естат“ е получила 440 724 лева без ДДС за „Социологически проучвания за изпълнение, мониторинг и оценка на Комуникационния план на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007 – 2013”, показа проверка на Биволъ в Агенцията за обществени поръчки.

В поръчката има две обособени позици „Провеждане на социологически проучвания и изготвяне на изследователски доклади“ за 259 624 лв. и „Извършване на медиен мониторинг и изработване и предоставяне на контент анализ на публикациите и излъчванията в печатните и електронни медии по теми, свързани с Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013″. за 181 100 лв.

Поръчката е възложена от МИЕТ без предварително публикуване на обявление в официалния вестник на Европейския съюз.

„Естат“ е собственост 50/50 на Иво Желев Желев и на Фондация „Център за икономическо развитие“ (ЦИР) – партньор на Световния икономически форум при изготвянето на доклада за България, който тази година се оказа толкова благоприятен.

„От 1998 година ЦИР изследва и анализира националната конкурентоспособностна България (през тази първа година експерти на ЦИР идентифицираха факторите за икономически растеж и разработиха показатели за конкурентоспособност в съвместна работа с Харвардския институт за международно развитие). ЦИР спомогна България да бъде включена за първи път (1999 г.) в годишните доклади за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум, Давос (СИФ). Оттогава досега Центърът за икономическо развитие е официалният партньор на СИФ, който събира, обработва и предоставя информация за България за всички досегашни издания на Доклада за глобалната конкурентоспособност.“ – пише във визитката на организацията.

По-рано Биволъ разкри, че българският клон на „Прозрачност без граници“, чийто изпълнителен директор Дияна Ковачева стана министър на правосъдието в правителството на ГЕРБ, е получила апетитни обществени поръчки непосредствено преди изборите през есента на 2011 г., които трябваше да наблюдава. От „Прозрачност без граници“ обаче отрекоха, че са в ситуация на конфликт на интереси.

Това обаче далеч не са всички пари, получени от института от обществени поръчки. Освен, че играе самостоятелно, „Естат“ участва като собственик в няколко консорциума, сред които консорциум на „Маркет линкс“ ООД, „ЕСТАТ“ ООД, НЦИОМ, с шеф Румяна Бъчвароваб. р. – която е и шеф на кабинета на премиера Борисов), Обединени изследователски компании – „Витоша рисърч“ ЕООД и „ЕСТАТ“ ООД* с шеф Александър Стоянов от Центъра за изследавне на демокрацията, Консорциум „Синеста“, „ЕСТАТ“ – „Тренд студио“, обединения „ЕСТАТ“- „Джънкшън – България“ и др.

Проверка в Агенцията за обществени поръчки показва, че някои от тези консорциуми се прехранват добре от еврофондовете и при предишното и при сегашното правителство. Така например Консорциум „Синеста“ получава през юни 2009 г. (преди изборите). 432 000 лв. от Агенцията по туризъм за „Проучвания на чуждестранните посетители в България и на пътуванията на българите в страната”,  „ЕСТАТ“ – „Тренд студио“ пък печели през 2011 г. 255 000 лв. по проект на Община Варна за „Разработване на референтен модел за оптимизация на административните процеси и ре-инженеринг на фронт- и бек-офис системите в Общинска администрация Варна“, Обединение „Консултанти за сертифициране на качество в туризма“ е получило  287 000 лв. от МИЕТ на 05.04.2012 за „Проучване на нагласите в туристическите предприятия, разработване на предложения за национални системи за доброволно сертифициране на качеството и устойчивото развитие и тяхното популяризиране“, а обединение „ЕСТАТ“- „Джънкшън“ България взима на 27.04.2012 г 94 000 лв. от Агенцията за закрила на детето за „Извършване на специализирани проучвания и изследвания за оценка на резултатите от изпълнението на Националната стратегия за детето в изпълнение на Дейност 4 от Проект „Извършване на оценка на изпълнението на Националната стратегия за детето 2008-2018 г.“

„Естат“ има 50% във всички горепосочени печеливши обединения, освен в Обединение „Консултанти за сертифициране на качеството в туризма“, където има 34.0%.

На този фон малката поръчка за 29 000 лв. от 21.06.2012 г., срещу която „Естат“ трябва да направи „Пилотно проучване на потребностите на работодателите от работна сила с определени характеристики“ не прави силно впечатление.

Чисто чрез „Естат“ в Центъра за икономическо развитие са влезли 720 992 лв. Всички суми са без ДДС.

Това обаче не са всички фирми на Института, оценяващ конкурентноспособността, който притежава изцяло „Агенция Икономика“ и портала Econ.bg.
Като самостоятелен играч при предишното правителство Агенция „Икономика“ е спечелила четири малки обществени поръчки от Министерството на Икономиката за изготвяне на анализи и доклади, общо за 300 605 лв.

Чрез „Агенция Икономика“ Центърът за икономическо развитие участва в няколко обединения: Консорциум за диалог с администрацията (20.0% дял), Обединение Намаляване на административната тежест за бизнеса (33.33%), Прозрачност за еврофондовете (33.0% дял), Информираност и активност (25.0%) и ЕСТАТ – Агенция „Икономика“ (20.0%).

От сайта „Биволъ“ със съкращения

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.