МВФ все пак ще спасява еврото

Меркел иска да спре напускането на Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) може да се включи в новия план на Европейската централна банка за подкрепа на еврозоната. Финансовата институция е заинтересована да участва в разработването и контрола върху изпълнението на плана за изкупуване на облигации на задлъжнели държави. Това съобщи шефът на МВФ Кристин Лагард в неделя, след като се включи в срещата на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион във Владивосток, предаде Ройтерс.

Според германското списание „Шпигел“ пък, канцлерът Ангела Меркел е призовала да се намери решение, което да попречи на Гърция да напусне еврозоната през есента. Според изданието, Меркел се опасява, че едно излизане на Атина ще предизвика верижни фалити на европейските банки и ще струва на Германия 62 милиарда евро.

Досега официалната теза бе, че Европа ще изчака доклада на т.нар Европейска тройка (ЕК, МВФ и  Европейската централна банка), чиито одитори от петък проверяват дали са достатъчни взетите от Атина оздравителни мерки за отпускане на кредитния транш от 31.5 млрд. евро. Оценката на Тройката е за състоянието на финансите и напредъка в прилагането на реформи в Гърция трябваше да обоснове решение дали Германия може да запази общата европейска валута.

В Берлин обаче са стигнали до извода, че напускане на еврозоната от страна на Гърция ще има много по-тежки последствия за всички останали членки, отколкото оставането й.

Политическата вреда от загубата на Гърция като член на еврозоната ще е опустошителна, смятала Меркел, цитирана от нейни съмишленици. Официално решение за съдбата на Гърция ще бъде взето най-рано в началото на ноември.

Берлин продължава да е противник на идеята за трета спасителна програма за Гърция. Вместо това планира да промени реда на изплащане на траншовете от втората. Възможно е Гърция да получи по-голяма сума от планираните 31,5 млрд. евро. Това обаче означава, че следващите траншове ще са по-малки.

Междувременно икономическата несигурност в Гърция отново промени нагласите на обществото, предаде БНР. По последни социологически данни, най-голямо доверие събира крайнолявата партия СИРИЗА, която е против споразуменията с международните кредитори.

На трето място вече е неонацистката „Златна зора“, но организираните от нея прояви на расизъм предизвикаха остра реакция от страна на другите основни партии. Според експерти една от причините за активизиране на расистки банди в Гърция е кризата и несигурността.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.