Католическа Полша ще даде права на гей двойките

ДПА

Управляващата в Полша партия Гражданска платформа предлага закон за гражданско партньорство, което ще даде на еднополовите двойки основни права. Това е малка, но многозначителна стъпка за защитниците на правата на хомосексуалистите в страната, където Римокатолическата църква има силно влияние. Законопроектът ще предостави на еднополовите двойки права в такива области като унаследяването, издръжките, пенсиите и медицинските права.

Той обаче избягва темите за осиновяването и гей браковете и е по-ограничен в сравнение с два предходни проектозакона, предложени по-рано тази година от по-малки леви партии.

За много защитници на правата на хомосексуалистите обаче проектът не удовлетворява очакванията. Други смятат, че това е малка стъпка към по-голяма толерантност и представлява повратна точка. Въпросите, свързани с правата на хомосексуалистите, най-накрая се дискутират в общественото пространство, след като години наред бяха игнорирани, казват трети.

Авторът на проектозакона – парламентаристът Артур Дунин се надява, че Полша е готова да предостави на хомосексуалистите някои права и че толерантността нараства. „Нямам усещането, че този закон е неприемлив в тази страна. Получих телефонни обаждания от хора, които стискат палци законът да бъде одобрен“, казва Дунин.
„Хората започват да виждат, че хомосексуалистите съществуват, че живеят заедно, че имат деца и са добри съседи и мисля, че полският народ е достатъчно съзрял, че да приеме подобен закон“, допълва депутатът.

Проектозаконът е при председателя на парламента, който го проучва. Но ако по него започнат дебати в пленарна зала, той най-вероятно няма да бъде одобрен, смята анализаторът Доминик Овчарек от Института за обществени дела, базиран във Варшава.

„Все още няма съгласие, дори от страна на премиера Доналд Туск или от консервативната фракция на неговата партия Гражданска платформа. Трудно е да се каже дали ще бъде подложен на гласуване, но той все пак има по-добри шансове от предишните два проектозакона“, признава анализаторът. „Онова, което леко се е променило сега е, че този въпрос все по-често се дискутира в обществото“, казва Овчарек.

„Хомосексуалната общност в Полша е разделена във връзка със закона“, признава Ига Костржева от групата за защита на правата на хомосексуалистите Ламбда Варшава. Проектът на закона е по-ограничен от предходните два и не включва права като автоматично получаване на жителство за чуждестранен партньор в подобен граждански съюз или социални облаги като например отпуск по болест, ако един от двамата партньори се разболее, посочва Костржева. Поляците са все по-толерантни към хомосексуалните двойки и подкрепят идеята да им се предоставят някои права, като например да плащат заедно данъците си, припомня тя.

През ноември в полския парламент положиха клетва първият депутат, открито признал, че е хомосексуалист и първият транссексуален депутат. Според анализаторите това е признак за отслабващото влияние на църквата върху младите поколения. На тазгодишния гей парад инциденти нямаше, въпреки че 5000-те участници трябваше да променят маршрута си, за да избегнат десетките контрадемонстрации. Парадът все още продължава да поражда напрежение в консервативната, предимно римокатолическа страна. Той беше забранен през 2004 г. и 2005 г. от тогавашния кмет на Варшава Лех Качински.

Младите гейове и лесбийки в Полша се оплакват от дискриминация. Около 17 процента от младите хомосексуалисти се оплакват от хомофобско насилие, се посочва в изследване, в което участваха около 1000 души, публикувано в сряда от организацията „Кампания срещу хомофобията“.

Повечето от поляците подкрепят предоставянето на права на хомосексуалистите като например правото за получаване на информация с медицински характер за техните партньори (68 процента) или правото да попълват обща данъчна декларация (55 процента), се посочва в допитване сред 1700 души, публикувано през декември във в. „Виборча“. Но само 23 процента подкрепят гражданското партньорство за еднополовите двойки, става ясно от същото допитване.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.