Обявиха Меркел за дон Корлеоне в женски дрехи

в. Индипендънт

Дали германската канцлерка Ангела Меркел не се е превърнала в женски еквивалент на зловещия мафиотски бос дон Корлеоне от „Кръстникът“. Тъкмо така смята седемдесет и една годишната Гертруде Хьолер, влиятелен член на партията на Меркел Християндемократичен съюз (ХДС), бивш съветник на канцлера Хелмут Кол и съветник в бордовете на няколко големи швейцарски и германски компании.

В книгата на Хьолер „Кръстницата“ Меркел е обвинена в разрушаване на еврото и че е обсебена от собствената си политическа власт и от установяването на автократичен режим, който граничи с тоталитаризма. Според авторката на книгата именно защото Меркел е израснала в комунистическата Източна Германия, тя няма действителна представа за демокрацията и е убедена, че най-важното е да се задържи на власт.

Резултатът е, че Меркел запушва устата на критиците си и се отървава от политическите си противници, като безмилостно ги отстранява или им нанася удар в гърба, смята авторката на новата книга, озаглавена „Кръстницата“. Тази жена вече е установила автократичен режим, заяви Хьолер на пресконференция по повод книгата си.

За да подчертае гледната си точка, тя е настояла на корицата на книгата й да се вижда заплашителният черен силует на Меркел, върху който се разпростира с големи букви заглавието. Ожесточените критики на Хьолер към Меркел могат да бъдат възприети като гняв на обидена бивша съперница, даваща воля на завистта си към някой, който е стигал до върха.

Книгата на Хьолер е посветена на „онези, които продължават да стискат юмруци в джобовете си“. Но премиерата на „Кръстницата“ съвпадна с нападки срещу Меркел, дошли от други водещи членове на ХДС. Последната критика дойде от Йозеф Шларман, влиятелният партиен експерт по бизнес въпросите. Той неотдавна заяви, че вече няма фундаментални дебати в партията на Меркел, защото всичко е представяно без алтернатива. „Все едно, че си в училищен стол, където се предлага само по едно ядене на ден“, каза миналия месец експертът. Изказването му предизвика полемика.

В „Кръстницата“ Хьолер твърди, че вманиачаването на Меркел по властта я е накарало да игнорира убеждения и принципите си, за да осигури собственото си политическо оцеляване. В книгата авторката твърди, че в качеството си на дъщеря на протестантски пастор от Източна Германия Меркел бързо е научила, че е по-добре да не става дисидент или да не се бори за някакъв принцип, който може да попречи на кариерата й.

В книгата авторката не пропуска да припомни, че в нощта на падането на Берлинската стена през 1989 г. Меркел е отишла на сауна. В книгата се припомня също, че дейността на Меркел като дисидент в комунистическа Германия е била минимална. Една от най-дръзките й критики на тоталитарното управление както изглежда е било признанието, което е направила пред съпругата на един от колегите на баща й, че „онова, което най-силно я дразнело в Източна Германия, е, че не можела да си купи свястно кисело мляко“, се посочва още в творбата.

Хьолер освен това посочва като пример решението на Меркел от миналата година да сложи край на германската програма за ядрена енергетика, породено от страха от катастрофата във Фукушима. Според Хьолер това е ясно доказателство за липсата на принципи у Меркел, за която до този момент ядрената енергетика е била една от главните политически цели.

По отношение на Европа Хьолер казва, че желанието на Меркел да остане на власт на всяка цена я е принудило отново да подклади страховете на германските гласоподаватели и да наложи драконовски и неразумни условия по спасителните планове за закъсали страни от еврозоната, като например Гърция.

В „Кръстницата“ авторката дори твърди, че Меркел се вижда като Кралица на Европа, но в действителност разрушава еврозоната. Никой не може да обвинява господарката на спестовността, че е прахосница, пише в книгата си Хьолер. По думите на авторката обаче принудителните спестявания нарушават принципите на пазарната икономика, а растежът изисква приходи и потребители.

Въпреки силно критичната книга обаче политиката на Меркел както изглежда има ефект, защото последното допитване до общественото мнение показва, че тя е възвърнала позицията си на най-популярен германски политик.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.