Холандската Партия на труда печели преднина в проучванията

Асошиейтед прес

Демонстрация на ислямисти в Холандия. Снимка: ЕПА/БТА

Дни преди парламентарните избори на 12 септември в Холандия, след рязкото нарастване на популярността на новия лидер на Партията на труда Дидерик Самсом, консервативният премиер Марк Рюте изведнъж се оказа принуден да се бори за запазването на крехката си преднина в социологическите проучвания.

Никой от кандидатите не се стреми да промени радикално отношенията на Холандия с Европа, но Самсом, бивш активист на „Грийнпийс“ с инженерска диплома по ядрена физика, заявява, че смята за погрешно фокусирането на Рюте върху икономиите.

Ако бъде избран, той би променил приоритета в краткосрочен план – от бюджетни съкращения към повече инвестиции в образованието.

Неговият девиз за вота в сряда е: „Да направим Холандия по- силна и по-съпричастна“.

Причината за скока в популярността на Самсом не е загадка. Партията на труда изоставаше в сондажите до първия телевизионен дебат между четиримата кандидати в края на миналия месец, при който Самсом успя да се представи като най-разумната алтернатива на Рюте.

Другите водещи кандидати бяха Емил Румер – крайнолевият лидер на Социалистическата партия – партия с комунистически корени, която никога не е участвала в правителството, и популистът Геерт Вилдерс, известен с антиислямските си позиции и призивите за излизане на Холандия от еврозоната. Самсом грабна шанса с две ръце, демонстрирайки разбиране на политическите нюанси, запазвайки скромност и критикувайки опонентите си, че дават нереалистични обещания. Този стил продължи да му служи добре.

В интервю за в. „Телеграаф“ в събота, Рюте го нарече „опасност за Холандия“ и разкритикува икономическата му политика.

Рюте може би е прав да се тревожи от популярността на Самсом. Според анкета на социологическата агенция „Морис де Хонд“, публикувана в края на седмицата, нарастващ брой избиратели вече гледат на Самсом като на потенциален премиер.

Социалистическият лидер Румер е харесван от всички, но не се възприема като притежаващ необходимия авторитет, за да управлява. Популярен новинарски сайт редовно го нарича „Мечока Фози“. Избирателите на Вилдерс са ревностно предани, но неговата антиевропейска и антиислямска реторика не му осигурява по-широка база. И двамата кандидати губят популярност според последните допитвания.

„Де Хонд“ съобщи, че на въпроса „Кой искате да е министър-председател, ако можете да избирате между Рюте и Самсом?“, 42 процента са избрали Рюте, а 47 процента – Самсом.

След десетилетие на десни и десноцентристки правителства в Холандия, партиите с ляв уклон се радват на мнозинство според повечето проучвания на общественото мнение, макар че много от тях са малки формации. При рекордни 40 процента от избирателите, които още не са решили за кого ще гласуват по-малко от седмица преди изборите, ако прогресивните решат, че Самсом има шанс да надвие Рюте, може и да го подкрепят.

Макар че бе избран начело на Партията на труда едва през март, той е добре позната фигура в Холандия.

Член е на парламента от 2003 г. и умението му да се представя добре по телевизията не бива да ни изненадва, тъй като е сериен победител в телевизионни състезания със знаменитости. През 2005 и 2006 г. печели „Националната викторина за новините“, а през 2008 г. – „Националния тест за коефициент на интелигентност“ и същата година – „Голямата викторина по история“.

Според слуховете дори неговата съпругата му казала, че вече се е доказал и е време да спре да участва в телевизионни състезания.

Самсом може да има полза и от това, което избирателите не знаят за него. Преди да влезе в политиката, е работил за „Грийнпийс“ и няколко пъти е бил арестуван, макар че няма криминално досие.

В откровено интервю за женско списание през август той призна, че е суетен, нещастен от това, че оплешивява и е изневерявал на приятелките си в миналото, преди да срещне жена си. Самсом е атеист и вегетарианец.

„Ако погледнете нашата платформа, то Социалистическата партия и Зелената левица са най-очевидните ни партньори“, каза той в интервю за телевизия Ер Те Ел през уикенда. Но остави отворена вратичка за сформиране на правителство с която и да е партия, включително либералите на Рюте, какъквто и да е резултатът от изборите.

„Социалистите казват, че никога няма да помогнат на десните да постигнат мнозинство, а Рюте казва, че никога няма да помогне на левите да постигнат мнозинство. Ако още един човек постави непреодолима пречка, може да стане невъзможно съставянето на каквато и да било управляваща коалиция, а това е последното, от което страната има нужда „, обясни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.