Гърците не приемат шестдневна работна седмица

ДПА

Като много самотни майки Янула Бекиари, на 38 години, моли бавачки и разчита на родителите си да й помагат за отглеждането на двете й деца, докато работи като офтамолог. Сега само през уикенда тя може да напазарува, да изчисти и да поиграе със сина и дъщеря си. Светът на Янула ще бъде преобърнат с главата нагоре, ако бъде принудена да работи шест дни в седмицата, както според публикация искат международните кредитори на Гърция.

Тя казва, че удълженото работно време ще унищожи семействата в Гъция и няма да бъде прието от никого. „Синдикатите се бориха толкова усърдно, за да наложат петдневна работна седмица от 40 работни часа. Ние ще бъдем единствената европейска държава, която ще работи толкова много и това ще ни върне в миналото.“

Коментарът на Янула е по повод информация на авторитетния в. „Вима“ за изпратено писмо от международните кредитори на страната – т.нар. Тройка от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд (МВФ), в което се настоява правителството да представи драстични реформи на пазара на труда, включително да въведе шестдневна работна седмица за всички сектори.

Европейската комисия в Брюксел в сряда отказа да коментира репортажа, според когото се правят намеци минималната заплата и заплатите в частния сектор да бъдат намалени като начин за оздравяване на икономиката.

Но не всички икономисти вярват, че удължената работна седмица ще помогне на икономиката. „От една страна това ще помогне на продуктивността, но от друга драстично ще увеличи сметката за заплати както в частния, така и и в държавния сектор. Сега правителството се опива да намали сметката за заплати, тъй като бюджетът не може да издържа“, казва Янис Монойос, икономист от Центъра по планиране и икономически проучвания (КЕПЕ).

В същото време недоволството от предлаганите мерки вече ескалира по улиците в централната част на Атина. „Те намалиха заплатите ни с 50 процента и заплашват с още по-голямо орязване. А сега какво искат – да работим повече дни за по-малко пари? Никой няма да подкрепи подобно нещо“, казва полицай, който не иска името му да бъде споменавано.

На провеждащ се пред офисите на финансовото министерство протест болнични лекари казват, че вече са на края на възможностите си. „Заплатите ни бяха намалени до хиляда евро на месец и не ни е плащано за извънредния труд и смени в спешното от месеци. Няма начин да се съгласим да работим шест дни в седмицата“, казва 31-годишната Лида Атанасиадис, която е майка на две деца.

Представители на Тройката сега са в Атина, за да се уверят, че правителството продължава с бюджетните съкращения, както обеща в замяна на следващ транш от финансовата помощ.

Платежоспособността на Гърция, подпомогната от спасителен заем в размер на 130 милиарда евро, зависи от способността й драстично да намали дълга си. Според доклад на КЕПЕ, представен в сряда, дългът на страната не е стабилен и не може да бъде намален до 120 на сто от брутния вътрешен продукт до 2020 г. без промени в програмата с рестриктивни мерки.

Според КЕПЕ необходимите действия включват „удължаване на срока за изпълнение на програмата, намаляване на лихвата по дълга и ускоряване на приватизацията“.

Правителството не съобщава никакви детайли от последния пакет с рестриктивни мерки, който се очаква да се фокусира върху допълнителни съкращения на пенсиите и публичните плащания.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.