Джихадисти нахлуват в Сирия

Ройтерс

Чуждестранни ислямисти, които имат намерение да превърнат Сирия в автократична теокрация, се вляха в редиците на бунтовниците, които се борят за сваляне на президента Башар Асад, и смятат, че водят „свещена война“, заяви френски хирург, който е лекувал бойци в Алепо.

Жак Берес, съосновател на неправителствената организация „Лекари без граници“, се завърна от Сирия в петък, след като две седмици работи тайно в болница в обсадения северен сирийски град. В интервю за Ройтерс от апартамента си в центъра на Париж 71-годишният лекар заяви, че за разлика от предишните му посещения в Хомс и Идлиб по-рано тази година, около 60 процента от хората, които е лекувал,този път са били опозиционни бойци, а поне половината от тях не са били сирийци.

„Това наистина е странна гледка. Те направо си казваха, че не ги вълнува свалянето на Башар Асад, а мислят как да вземат властта след това и да създадат ислямистка държава със съблюдаване на шериата, която да стане част от световния Емират“, каза лекарят. Сред чуждестранните джихадисти имало млади французи, които заявили, че са вдъхновени от Мохамед Мера, ислямисткия екстремист от Тулуза, който през март уби седем души в името на Ал Каида.

Самият Асад постоянно повтаря, че воденото от 17 месеца въстание срещу него е до голяма степен дело на хора, които той нарича „подкрепяни от чужбина терористи“ и заявява, че войските му действат за възстановяване на стабилността. Берес казва, че при предишните си посещения в Сирия през март и май е отхвърлил твърденията, че ислямистки бойци доминират над бунтовниците, но сега е бил принуден да преразгледа преценката си за ситуацията.

Свидетелството на лекаря потвърждава други сигнали, че борбата срещу Асад изглежда привлича все повече араби и други мюсюлмани, мнозина от които са движени от чувство на религиозен дълг да водят джихад (свещена война) и са готови да страдат за исляма.

Обаче макар и някои от тях да са професионални „джихадисти“ – ветерани от Ирак, Афганистан, Чечения или Либия и уменията им във воденето на война и изработката на бомби да тревожат западните и арабските правителства, които подкрепят бунтовниците, много от тях не могат да предложат на сирийците нещо повече от добра воля и молитви.

Берес посочи, че е лекувал десетки такива джихадисти от други арабски страни, но също поне двама млади французи. „Някои от тях бяха французи, абсолютно фанатизирани за бъдещето. Те са много предпазливи хора, дори към доктора, който ги лекува. Нямаха ми доверие, но ми казаха, че Мохамед Мера е пример за следване“, каза той.

Мера отвори рана в крехкото чувство за социално единство на Франция през март, когато застреля трима войници от имигрантски семейства от Магреба, един равин и три еврейски деца. Париж от няколко години се безпокои, че френски радикални ислямисти, които са действали в зони на беззаконие, ще се върнат да планират нападения у дома. Мера е преминал обучение в Афганистан и Пакистан.

БЕЗРАЗБОРНИ БОМБАРДИРОВКИ

При предишните си посещения в Сирия Берес е работил в импровизирани болници, но този път е приемал до 40 ранени на ден в нормална болница под бунтовнически контрол в икономическия център Алепо. Сред пациентите му е имало цивилни, които се редели на опашка за хляб на пазар, който попаднал под артилерийски обстрел.

„Хлебарят беше убит. Той беше слабичък мъж, покрит с брашно и целият в кръв и рани от шрапнели. Гледката беше шокираща,“ каза той. „Това, което хората трябва да знаят е, че броят на мъртвите е далеч по-голям от обявявания. Бих казал, че трябва да го умножите по две, за да получите действителния брой“, заяви лекарят.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека казва, че във въстанието са убити над 23 000 души. Над 200 000 сирийци са избягали в съседните Турция, Йордания, Ирак и Ливан. Берес, който е влязъл в Сирия през северната й граница с Турция каза, че е видял признаци, че Анкара се опитва да спре сирийците да прекосяват границата.

Показвайки окаляната си хирургическа чанта, обувки и дрехи, Берес каза, че турските сили са залели с вода граничния район Рейханлъ, което затруднява бежанците да преминат незабелязани на турска земя. „Бяхме заловени от турската армия. Отне ни 20 часа да преминем границата и ме глобиха 500 долара за незаконното й прекосяване. Залели са границата с вода, за да чуват пресичащите. Който бъде заловен, го връщат обратно“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.