Конституционен съдия може да спаси еврото

Ройтерс

Ангела Меркел може и да е най-влиятелната жена в Европа, но тази седмица плановете на канцлера да спаси еврото зависят от Андреас Фоскуле – съдия от Федералния конституционен съд, известен като най-влиятелния човек в Германия.

В своето решение тази сряда, което ще има глобални последици, Конституционният съд се очаква да обяви спасителния фонд на ЕС и бюджетният пакт за непротиворечащи на конституцията на Федералната република. Повечето правни експерти в Германия обаче очакват в него да има условие да се докаже, че бюджетът на държавата ще продължи да е под контрола на парламента.

Решението на съда в сряда ще постави на изпитание авторитета на съда и на 48-годишния Фоскуле – най-младия му председател в цялата негова история. Той е прагматик, който трябва да балансира между сериозните теоретични въпроси около този казус и огромните му последствия за света.

„Напрежението е голямо, той осъзнава това. Но за него това е част от работата, която той приема доста сериозно“, каза в частен разговор един от неговите колеги, добавяйки, че „прагматичната откровеност“ на Фоскуле му е била полезна при постигането на компромис между съперничащите си гледища на осемте съдии „примадони“, които разглеждат случая.

Принципът, че върховната власт трябва да е в ръцете на парламента, е основополагащ в създадената след управлението на нацистите конституция, целяща да гарантира, че демократичните права на германците никога повече няма да бъдат отнемани. Председателстваният от Фоскуле съд в миналото неведнъж е търсил отговорност от правителството на Меркел дали договорите на Европейския съюз не нарушават това правило.

Но Фоскуле също така много добре ще осъзнава и какъв е залогът за политиците – отчаяно търсещи начин да запазят инструментите, които смятат, че са им нужни, за да се борят с дълговата криза – както и за финансовите пазари – които със сигурност ще изпаднат в паника, ако мерките за спасяване на еврото бъдат блокирани.

Според проучванията германците вярват, че съдиите ще вземат правилното решение. Правни експерти очакват то да е доста нюансирано, което ще позволи на Меркел да проведе политиката си сега, но ще постави ограничения за в бъдеще.

Конституционният съд трябва да определи дали правителството може да присъедини Германия към Европейския механизъм за стабилност ЕМС , чиято цел е да осигури финансова помощ за по-слабите страни от еврозоната, както и към бюджетния пакт, предоставящ на Брюксел правото на контрол върху бюджетните дефицити.

В проучване на Ройтерс нито един от запитаните правни експерти не се усъмни, че съдът може да определи мерките за неконституционни. Но Фоскуле показа, че Меркел действа на ръба на позволеното от настоящата конституция, без да се налага да се правят исторически промени в нея.

В едно от редките си интервюта за медиите преди година той каза, че възможностите за прехвърляне на правомощия от страна на Германия към институциите на ЕС в Брюксел „вероятно до голяма степен са се изчерпали“.

РЕШЕНИЕ С ТЕЖКИ ПОСЛЕДИЦИ

Фоскуле е наясно, че да торпилира съвместния европейски спасителен фонд би било „най-тежкото решение на съда в цялата му история“, каза преподавателят по публично право, Матиас Кум. „Затова той едва ли ще поеме по този път“.

За двете и половина години, откакто е председател на Федералния конституционен съд, Фоскуле си спечели уважение заради решенията му, които намериха баланса между суверенитета на парламента и политическата целесъобразност да се позволи на правителството да работи с европейските лидери за спасяване на единната валута. Когато през юли поиска повече време за решението на съда, той впечатли мнозина с умелата си дипломатичност.

За Фоскуле, който идва от академичните среди и започва работа във Федералния конституционен съд в югозападния град Карлсруе през 2008 г., се смята, че е поддръжник на европейската интеграция.

Макар и да не е партиен член, той признава, че е привлечен от социалдемократическите ценности. Той е номиниран от лявоцентристките противници на Меркел, които общо взето изказаха по-голяма подкрепа за еврото, отколкото някои в собствената консервативна партия на канцлера.

Очилата с дебели черни рамки и големите бузи му придават момчешки вид, заради който човек може да си каже, че Фоскуле не изглежда достатъчно респектиращо за този пост. Но той говори искрено за считаното от него за мисия да защитава демокрацията в страна, все още носеща белезите от историята си, в която са били потъпквани правата на личността.

„Демокрацията си има своята цена“, каза през юни Фоскуле. „Но да тръгнем по обратния път може да ни струва доста скъпо““, каза той.

Кум, който е шеф на Центъра за върховенство на закона към Центъра за социологически изследвания в Берлин, каза, че Фоскуле е „наясно с глобалната интеграция – той я одобрява и я подкрепя“, но допълни: „Той обаче смята, че политиците трябва да направят хората съпричастни с нея“.

НЕ ХАПЕ?

В поредица от решения, засягащи интеграцията в ЕС, под ръководството на Фоскуле съдът поиска парламентът да има по-голям глас, забавяйки, но не и блокирайки превръщането на политиките на Меркел в закон.

Това засили усещането, че Федералният конституционен съд е куче, което лае, но не хапе – определение, което доста дразни Фоскуле, твърди човек, който го познава.

Той несъмнено не е се страхува да обърква плановете на политиците в Берлин. Най-дискутираното решение на съда под негово ръководство беше през 2009 г. и беше свързано с Лисабонския договор на ЕС, който промени конституционната рамка на Съюза.

Съдът забави прилагането на договора, отсъждайки, че ролята на парламента в процеса на вземане на решения в ЕС трябва да бъде засилена.

Но макар и да казва, че „се чувства близък до социалдемокрацията“, за него се знае, че поддържа добри отношения с консервативната Меркел. Тя дори го е предложила за президент – пост, който в Германия има само представителни функции. Според медиите той не е бил изкушен от тази възможност.

Фоскуле е роден през 1963 г. в северния град Детмолд и е направил кариера като юрист, следвайки пътя на своя баща. Съпругата му също е адвокат.

Изглеждащ приветливо, но сериозен в намеренията си, председателят на Федералния конституционен съд избягва да налага еднолично своето мнение на колегите си и не обича конфронтацията, казват хора, които го познават. Постът му не му дава правото на решаващ глас спрямо другите му колеги съдии, всички облечени с червени тоги и старомодни шапки традиционен дрес код за конституционните съдии в Германия – бел. прев. .

„Който обича да води двубои, да отиде в киното“, казва Фоскуле в едно свое изказване. Той може и да избягва мачовската култура на съревнование, но дискретният му, дипломатичен стил е ефективен, казват негови колеги. Той върши умело своята работа да обединява тази група от упорито отстояващи своето мнение съдии, каза човек, който работи с него.

Като любител готвач за Фоскуле се говори, че събира гостите си в кухнята си и им дава да режат зеленчуци на по чаша вино и да приготвят заедно ястие, които да се хареса на всички. „Фоскуле лично забърква соса“, написа в. „Зюддойче цайтунг“. „Можете да си представите как действа като висш съдия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.