Г-н президент, БЮРМ вече е в НАТО и ЕС

Албански сватбари край Скопие. Снимка: Антон Митов

Не виждам никаква причина България да подкрепя присъединяването на Бившата югославска република Македония (с това име тя официално е обявена за държава преди 21 години) към ЕС и НАТО. Тя вече е там. Е, не съвсем цялата, но половината със сигурност. Другата половина – албанската все още не е поради простата причина, че самата Албания е само членка на НАТО, но не и на ЕС. Но за тях нямаме грижа – те ще влезнат, тъй като са единни в последователността си. Включително и в избора си на национални герои.

„САЩ непрекъснато ще помагат на Македония за членство в ЕС и НАТО.” Това се казва в телеграмата на американския президент Барак Обама, изпратена до македонския президент Георге Иванов по повод Деня на независимостта на Македония, предаде скопската телевизия Канал 5.

Но защо г-н Президент – Албания е членка на НАТО и кандидат член на ЕС. България е вече там. С едно просто движение новоизлюпената държава може да се раздели на две и въпросът е приключен. От какъв зор, в тази криза, трябва да се хабят пари за създаването на нова държава при положение, че тя официално се води бивша.

Според енциклопедията на братя Данчови, издадена през 1936 година, в която е цитиран Васил Кънчев, един от „най-авторитетните и най-добросъвестни етнографи на Македония” населението на тази страна към 1900 година е възлизало общо на 2 258 000 души, от които:

Българи-християни – 1 032 533
Българи-мохамедани – 148 803
(или общо) – 1 181 336
Турци-мохамедани – 494 964
Турци-християни – 4 240
Гърци-християни – 214 329
Гърци-мохамедани – 14 373
Арнаути-мохамедани – 119 201
Арнаути-християни – 9 510
Власи-християни – 77 267
Власи-мохамедани – 3 500
Евреи – 67 840
Цигани-християни – 19 500
Цигани-мохамедани – 35 057
Черкези – 2 837
Сърби-християни – 400
Сърби-мохамедани – 300
Арменци – 300

Оттогава досега е минал само един век и дванадесет години, но нещата не са много по-различни. Според преброяването от 2002 г. македонците (кръстили се така по неясно каква причина, а всъщност използвайки за своята идентичност български национални герои и писменост, и гръцки символи за държавност) са 1 297 981. Може би щяхме да разберем, че това всъщност са българи, според съвсем последното им преброяване, но то се провали с гръм и трясък.

Обединената македонска диаспора призова за преразглеждане на Охридския рамков договор, предаде електронното издание на македонския вестник “Дневник”. „ОМД призовава правителството и всички граждани на Македония да преразгледат Охридският рамков договор и ефектите, които той има върху страната”, се казва в съобщение на ОМД. Повод за реакцията било веенето на знамена на Албания и пеене на албанския химн при откриването на учебната година в училища в Македония. „Ако всички македонски граждани – включително и ромите, власите и турците могат да бъдат верни на македонския химн и знаме, защо само албанското малцинство я няма тази верност към държавата в която живее”, се казва още в съобщението.

Ами защото са албанци! Тях не ги интересуват Даме Груев, Яне Сандански и прочие български национални герои и гръцки символи.

БЮРМ в момента представлява: „Пълна автогара, с объркано разписание. Бутаници между хората, които учудено се питат къде трябва да отидат, за да хванат автобуса за Европа. Такъв хаос вчера имаше в македонския парламент”, коментира „Утрински весник”.

Първо се е отложило заседанието на комисията по труд и социална политика, заради отсъствие на депутата Талат Джафери, който от сряда не е завършил своя говор. Парламентарното заседание беше отложено също поради искане на Талат Джафери, който е бил зает с партийни дейности. По искане на неговата партия – Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) беше отложено и заседанието на Съвета за парламентарния канал, посочва изданието.

Така че, ако САЩ наистина иска да победи някого с безкрайните си намеси в конфликтни точки по света, то би било добре да обяви война на БЮРМ. Тогава, със сигурност, гражданите на тази бивша югославска република ще излязат на митинг в подкрепа на това решение.

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.