Руската мечка и енергийното иго: къде се крие Боримечката?

Набират скорост оборотите в обръщането на ситуацията около публичното говорене за руското енергийно робство на България – така го нарекоха днес с истинското му име български експерти. Дългогодишното мълчание и страхопочитание като че ли е взривено…

В рамките на денонощие видяхме и чухме двама български министри да отвръщат с насмешка на рязко набъбналите руски претенции към България заради фалиралия проект АЕЦ „Белене”.

Васил Филипов, бивш шеф на Булгаргаз, който за малко да стане официален съветник на Бойко Борисов, детонира пък друга публична тайна: че българската енергетика е проядена от руския шпионаж и че с иска си за един милиард евро като наказателна мярка за отказа от втора руска атомна централа Русия на практика се меси в българската политика.

Намесените в българската политика с руски аргументи другари и другарки от БСП не само не занемяха пред тази ескалация, но извадиха ракетните си устати установки Ивайло Калфин и Румен Овчаров. Те не просто отвърнаха на огъня, но започнаха контраофанзива без да крият, че се радват България да загази под руския натиск. Изсипаха познатите словесни снаряди, които могат да бъдат обобщени със злорадото „така ни се пада, щом не слушаме Москва”.

Самият Симеон Сакскобургготски внезапно напусна политическата си летаргия и предупреди, че един ден ще съжаляваме за недовършената АЕЦ „Белене”. Той дори, в свойствения му стил да фиксира срокове ( нали си спомняте обещаните от него 800 дни, за да ни оправи), посочи кога ще страдаме: след 20 години.

В Русия отекна ехото, разгласено днес от руски медии с позоваване на експерти,според които сътрудничеството с България в ядрената енергетика било много мъгляво.

Уж няма връзка, но ми се вижда свързан и откровеният цинизъм, с който Путин предложи днес на Молдова да се откаже от кандидатстване за ЕС срещу което да получи по-евтин руски природен газ. Това е от(к)ровен енергиен шантаж срещу една малка (почти балканска) страна, на която от Москва заявяват: не се европеизирайте, стойте си в килията на евразийска зависимост и ще ви бъде по-топло в добре познатия ви, направо уютен с неговата предсказуемост затвор.

Много, ама адски много се извинявам- направо ми е истински неудобно, но не мога да не посоча, че в момента започна да става видимо онова, за което говоря и пиша от години: България е разделена не на сини и червени, не толкова на комунисти и антикомунисти и твърде условно (заради бракониерската употреба на русофилството сред доста бедни души) на бедни и богати, колкото на слуги на петата колона и всички останали.

Този основен разлом е много стар. И е толкова дълбок, че българските русофили с комунистически възгледи запазват лоялността си към Кремъл дори и когато по заръка на Путин бият по главите с полицейски палки комунистическите му опоненти по площадите на руските градове.

В Русия може и да има някаква опозиция, но българските русофили са винаги безрезервно предани на Кремъл във всичките му превъплъщения и щения спрямо България. В този смисъл у нас си имаме кремълофили каквито дори в най-мракобесни руски условия не е възможно да бъдат отгледани в толкова чист, лабораторен вид.

Понеже Русия не може да накаже с бомбардировки натовска България за непослушанието, както направи с Грузия, тя действа по традиционния способ, в който е инвестирала от поколения тук: активира петата си колона.

Някой, натоварен с власт, трябва да изостави уютната черупка на български властови охлюв, препускащ към европейското благоденствие, да се изправи и да посочи този факт.

Хайде да видим как на практика приказките за българската независимост, маскирани в реториката на Борисов напоследък с трудната за произнасяне думичка „диверсификация”, ще бъдат превърнати в дела от гражданите за европейско развитие на България, които досега не са дали нито едно сериозно доказателство, че имат дързостта да се озъбят на петата колона, работеща по всички възможни фронтове срещу интересите на страната ни с протекциите и проекциите на чужда стратегия за деградиране на България към статута на руски васал със съветски колониален фундамент.

Някой бори ли се с руската мечка?

Има ли Боримечка зад черешовото топче или пак гледаме театро, след което селяните за европейското изоставане на България ще трябва пак да си налягат парцелите в парцелираната ни от вековния натиск държава?

От блога на Иво Инджев

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.