Мария Фектер – австрийската „желязна лейди“

Ройтерс

Мария Фектер. Снимка: от тв екрана

Мария Фектер беше наречена „вещицата от юга“ и дори описа себе си като „единствения мъж в австрийското правителство“, но никой не казва, че тя е скучна.  Австрийският финансов министър е политик, който не си мери думите, пряма е и не се страхува да каже това, което мисли, когато другите си държат езика зад зъбите. Нейната откровеност, особено относно кризата в еврозоната, обезпокои някои влиятелни мъже като италианския министър-председател и председателя на Еврогрупата.

Но Фектер е развила чувство на непукизъм, издигайки се от провинциален политик до най-влиятелната жена в Австрия. Критиците вече я приемат насериозно и не гледат на нея като на синеока блондинка или недодялана провинциалистка. „В австрийската политика на национално равнище съм от 22 години и за това време се научаваш как да се справяш с критиките. Понякога с доста обидни критики“, каза тя наскоро за Ройтерс в интервю. „Като жена към теб се отнасят по-безмилостно, отколкото ако си мъж, но аз се оправям с това“.

Фектер, която е представител на дясното крило в нейната Австрийска народна партия, иска да бъде запомнена с привеждането на финансите на Австрия в ред, реформирането на данъчната система и приноса й за стабилизирането на еврозоната. Нейната директност направи така, че гласът на Австрия да се чува по-силно в европейската политика. И имайки предвид предстоящите догодина избори, тя ще е сред основните лица в предизборната битка на нейните намиращи се в окаяно състояние консерватори – лице, което вече настойчиво се смята от медиите за възможен лидер на Австрийската народна партия.

Петдесет и шест годишната Фектер е известна с прибързаните си и нетактични изказвания, но тя често се оплаква, че опонентите й я цитират неправилно или изваждат думите й от контекста. През юни тя каза пред телевизионен репортер, че заради високите равнища на лихвите по облигациите Италия може да има нужда от финансова помощ – изказване, което италианският министър-председател Марио Монти определи като „напълно неуместно“.

През февруари тя допусна, че проблемите на Гърция може да я принудят да напусне Европейския съюз. Месец по-късно тя ядоса шефа на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер – който председателства срещите на финансовите министри, на които тя участва – като съобщи на медиите за споразумение за засилване на финансовата защита на валутния съюз, преди още той самият да го беше обявил. Тя по-късно се извини, но после още повече усложни нещата, казвайки, че Юнкер се е ядосал, защото имал камъни в бъбреците – коментар, който австрийските медии разкритикуваха като нарушаване на личното му пространство.

Тези инциденти станаха причина за появилата се сред служителите в Брюксел шега „да бъдеш фектериран“, а мюнхенски вестник нарече първата жена финансов министър на южната съседка на Германия „вещицата от юга“. Въпреки това тя застана на страната на своите колеги от еврозоната, подкрепяйки финансовите пакети за закъсалите страни от валутния съюз. По този начин тя си навлече обвиненията на австрийски партии в предателство и в прахосване на парите на данъкоплатеца.

СВЪРЗАНИ С ИЗКУСТВОТО МЕЧТИ

Мария Терезия Майр моминското име на Фектер – бел. прев. е родена в Атнанг-Пуххайм – малко градче в провинция Горна Австрия – в богато семейство с бизнес за производство на чакъл и строителни материали. Тя признава, че е била буйно дете – единственото момиче сред братята и братовчедите си.

Курт Палм, писател и филмов режисьор, който три години учил в едно училище с Фектер, си я спомня като роден консерватор, който въпреки това не изпускаше от очи и противниковите идеологии. „Тя винаги се е интересувала от политика, както показва случаят, когато се беше абонирала за комунистическия вестник „ПЛОП“, за което аз спомогнах да се откаже“, каза той.

Плановете на Фектер да следва изкуство се променят внезапно, когато по-големият й брат умира при автомобилна катастрофа и семейството се обръща към нея да наследи ръководството на бизнеса. Тя следва право и бизнес, за да се подготви, и през 1986 г. става съуправляваща, натрупвайки опит в реалния свят, който тя често споменава при политически дебати. Това става същата година, когато влиза в политиката на местно равнище. Четири години по-късно е избрана в парламента и бързо се издига до поста държавен секретар по туризма в икономическото министерство.

Тя постига голям успех, общувайки свободно с избирателите – нейният дружески маниер на поведение се забелязва ясно, когато говорейки въодушевено по някоя тема в речите си, заменя книжовния немски със силно изразен регионален диалект. Като млад депутат тя се запознава с Терезия Стоишич от опозиционната партия на „Зелените“, която също е избрана за първи път през 1990 г., и казва, че Фектер не се е променила през изминалите десетилетия и си е една и съща и в личния си, и в публичния си живот. „Тя е много пряма, което понякога е голямо преимущество. Тя не се преструва. Или ако мога да се изразя по-негативно, тя не е много тактична“, каза Стоишич.

СЪЩИНАТА НА ПРОБЛЕМИТЕ

Дори политическите й опоненти казват, че Фектер е честен човек, който е способен да сключва споразумения, да ти стисне ръката и после да ги спазва. Запитан какво е да работиш с нея в правителството, където партията на Фектер е съуправляваща в сложна коалиция със социалдемократите, министърът на труда Рудолф Хундщорфер се засмя и каза: „Аз съм лош пример, защото се разбирам много добре с нея“.

Фектер казва, че медиите обичат да я интервюират заради способността й да разбира сложни проблеми, да ги свежда до същината им и да ги представя в ясни рамки. Изказването й, че е единственият мъж в австрийското правителство, дойде, след като получи покана за събитие, адресирана до „Господин Фектер“.

Макар и това да е било по-скоро грешка, отколкото да е било нарочно, тя го прие като нещо незначително, дори и при все че не е водеща фигура в движението за освобождение на жените. „С възрастта ставам все по-голяма феминистка, но не съм привърженичка на движението за права на жените в класическия смисъл“, каза тя за Ройтерс. Фектер никога не се появява на публични места със съпруга си Мартин и в редки случаи с порасналата си дъщеря.

Когато беше избрана за министър на вътрешните работи през 2008 г., тя предприе твърди действия срещу престъпността и имиграцията, помагайки на партията си да запази позициите си на фона на възраждащата се крайна десница. Тя стана финансов министър миналата година, когато предшественикът й се оттегли от поста заради здравословни проблеми.

Това е работа, за която тя казва, че й харесва, позволявайки й да оформя нещата като бившия британски министър-председател Маргарет Тачър, която Фектер възхвалява като смел реформатор и един от редките примери за успешна жена в политиката. „Политическата философия на Маргарет Тачър ме привлече толкова много, защото тя наистина промени Великобритания и я преобрази от боледуваща страна в икономическа сила“, каза тя.

Тя не даде еднозначен отговор дали ще започне кариера на международната сцена, след като приключи с политиката у дома. „Винаги съм приемала поставените ми задължения и съм ги изпълнявала със страст и отговорност и затова не изключвам нищо“, каза тя. „Никога постовете не са били за мен самоцел и въпреки това сега съм на върха като финансов министър. Ще се придържам към тази стратегия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.