Папата иска да вдъхне надежда на християните в Ориента

Франс прес

Папа Бенедикт Шестнайсети. Снимка: официален сайт

За църквата залогът на сегашните кризи в Близкия и Средния изток е съдбата на християните. Църквата се опитва да предотврати масовата им емиграция от люлката, където тя е възникнала – емиграция, която би била победа за ислямистите. „За папата това е пътуване на сърцето в люлката на християнството, то е и пътуване в район, който за жалост е сцена на опасности и негативизъм“, каза пред АФП Джовани Мариа Виан, директор на всекидневника на Ватикана „Осерваторе романо“.

От 2003 г., когато Съединените щати нахлуха в Ирак, ислямистките заплахи прогониха само от тази страна 550 000 християни, а в целия район те са между 13 и 15 милиона (в това число не са включени около 1,5 милиона християни имигранти в страните от Персийския залив). Процентът на християните в общата численост на населението в тази част на света силно намаля.

Десетки хиляди християни емигрират от Ирак, Египет и Палестина по причини, свързани със сигурността, политиката и икономиката. Днес християните в Сирия – макар да не са главна мишена в конфликта – понякога са смятани за близки до режима на Башар ал Асад и затова бягат в Ливан, Йордания или Турция.

Християните в района стават свидетели на повторение в Сирия на сценария от Ирак: и в двата случая баасисткият режим се отнася добре към тях, но ислямистките заплахи ги заставят да емигрират. Надига се радикалният салафитски ислям, възникнал на Арабския полуостров и нетолерантен към другите вероизповедания.

Не случайно папата избра Ливан още преди Арабската пролет, за да предаде апостолическото синодално послание от 2010 г. за Близкия изток: Ливан е единствената държава в района, вписала в конституцията си търпимост към всички религии. Но от Ливан до Сирия християните са пръснати в двайсетина малки или големи църкви. Затова вероятно папата ще отправи призив към единство – единението прави силата.

Християните са влиятелни в Близкия изток благодарение на своите политически и интелектуални елити и университети. Но днес мнозина от тях емигрират. Най-бедните обаче нямат друг избор, освен да останат. Дали след Арабската пролет турският модел на консервативен и просветен ислямизъм ще се наложи в Египет, Тунис и другаде или напротив, ще надделее салафитският нетолерантен ислям?

Италианският свещеник йезуит Паоло Дал’Олио, който основа на 90 км северно от Дамаск католическа общност, посветила се на диалога с мюсюлманите, е силно обезпокоен от реакцията на международната общност. Тя не намери решение за смяна на Башар ал Асад и това работи в полза на мюсюлманите екстремисти и във вреда на умерените мюсюлмани.

„Има опасност от ислямистка експанзия, неподлежаща на контрол – от Пакистан до Мали“, казва той. При такъв сценарий бъдещето на християните ще бъде изложено на огромна опасност. Отец Дал’Олио смята, че надвисва заплаха над модела на „държавата мозайка“ в Близкия изток.

Светската държава, зачитаща разнообразието, е застрашена в Сирия, приглася му ливанският маронитски патриарх монсиньор Бешара Рай. „На западняците, които твърдят, че християните поддържат сирийския режим, аз заявявам: християните са с държавата, а не с режима. Има голяма разлика. Те са за стабилност в страната си, но не подкрепят режима“, каза той за АФП.

Маронитският патриарх напомни масовото преселение на иракски християни след свалянето на Саддам Хюсеин. Това се случи не защото режимът падна, а защото настъпи вакуум във властта, добави той. „Същото е в Сирия. Християните не подкрепят режима, но се страхуват от онова, което ще дойде след него“, подчерта Бешара Рай.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.