Русия-България: напрежение и мъгляви перспективи

Протест срещу АЕЦ в София
Момент от протеста срещу строителството на АЕЦ „Белене“ пред министeрски съвет в София. Снимка: e-vestnik

Руският иск срещу българската НЕК за отказа от АЕЦ „Белене“ отразява напрежението между България и Русия, твърди експерт на „Независимая газета“ . Редица руски издания коментират претенциите на държавната корпорация „Росатом“ към българската Национална електрическа компания (НЕК). Според „Ведомости“ например отказът от строежа на АЕЦ „Белене“, видял се твърде скъп на България, може да струва на страната 1 милиард евро, информира Би Би Си.

Руската компания „Атомстройекспорт“, филиал на „Росатом“, увеличи до един милиард евро своя иск срещу НЕК, съобщиха агенциите. Миналия юли „Атомстройекспорт“ започна процедура срещу НЕК в Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж, за да получи неизплатени 58 милиона евро.

Сумата нарасна над 20 пъти; новият иск е подаден в същия съд на 10 септември, отбелязва пред „Ведомости“ Сергей Новиков от „Росатом“. Първоначалните искания на руската страна включваха само задължения за дейности, одобрени вече от възложителя, но „сега проектът не се осъществява и няма надежда да бъде подновен, искаме да съберем вече разноските по него“, пояснява той.

Българската страна не вижда основания за претенции, но според експерти руската компания има шансове да спечели в съда. Така смята Андрей Лебедев от руската фирма „Сила закона“, цитиран в материала. Той обаче предупреждава, че „процесът може да се проточи“, по-специално заради евентуална експертиза на заявените разходи.

„Комерсант“ обяснява, че голяма част от сумата 1 милиард евро представлява стойността на оборудването за „Белене“. След отказа си от проекта България вече няма нужда от него. „Росатом“ би могла да използва това оборудване за строеж на други АЕЦ, но това може да повлече допълнителни разходи, пише вестникът. При това положение е неправилно да се прехвърлят допълнителните разходи само на „Росатом“, твърди пред изданието шефът на руската осведомителна агенция Nuclear.ru Иля Платонов.

Увеличаването на исковата сума е опит да се засили натискът върху българската страна. Същевременно се действа според принципа „искай повече и ще получиш нещичко поне“, коментира за „Независимая газета“ Дмитрий Александров, анализатор в руската компания „Универ“. Според него обаче Париж може да удовлетвори иска само що се отнася до „преките загуби и разходи“ и руската страна „едва ли ще може да получи 1 милиард евро“. „А по принцип ситуацията отразява напрежението в двустранните отношения между България и Русия, нарастващо вече от няколко години“, добавя експертът.

Колегата му Константин Марченко от агенция „Инвесткафе“ смята за „крайно мъгляви“ перспективите на руско-българското сътрудничество. „Поне в момента Русия и България нямат никакви перспективи за сътрудничество в атомната енергетика“, обобщава той за „Независимая газета“. „България при всяко положение няма толкова пари“, коментира милиардния иск пред електронния в. „Газета“ ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов.

„Освен това българското правителство усеща подкрепата на Европейската комисия. Властите на България може би ще се опитат да представят отказа си от проекта за АЕЦ „Белене“ като борба срещу руската експанзия в Европа“, заявява Симонов.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.